nierówno chodzący 1,4....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez the-dark poniedziałek, 7 maja 2007, 20:53

Czyli jak podjadę do mechanika, to będzie on wstanie na 100% stwierdzić, że te "skaczące" obroty, to na pewno wina silnika krokowego? Albo wykluczyć.

A tak swoją drogą, to co daje wymiana świec i kabli? ;) Tak tylko pytam, żeby podyskutować z osobą, która mi doradziła wymianę tych rzeczy. ;) Niestety żaden ze mnie znawca, tak więc o wszystko muszę się pytać. :oops: :roll:
the-dark
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 7 maja 2007, 21:58

Generalnie mieszanka gaz powietrze zapala się trudniej niż benzyna powietrze. Potrzebna jest silniejsza iskra na świecy. Jeżeli świeca będzie wypracowana lub szczelina nieodpowiednia to zapali się za późno albo nie całą objętością ulegnie spaleniu, stąd mniejsza moc. A przewody WN dostarczają prąd, a konkretnie impuls elektryczny o wysokim napięciu. Jeżeli są wypracowane i "puszczają bokami" to efekt taki sam. Słaba iskra. Jeżeli zawory są źle wyregulowane i zamykają sie za wcześnie/za późno lub co najgorsze nie domykają się to część "pary" idzie w gwizdek :wink:
Przy gazie zaleca się wymianę świec co 20 kkm.
Teraz rzadko który mechanik powie Ci na 100 % to i to. Zwykle usłyszysz "panie, może być silnik krokowy, ale może być i co innego" Takie czasy :wink: :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez miguello poniedziałek, 14 maja 2007, 06:04

hmm... tak jak w temacie z gazem pisze że zapomniałem napisać efektu wymiany swieć i kabli WN, i za to SORRRRRRYYYY :D :D :D

Ale w sumie nie było o czym pisać bo nic to nie pomogło... Ale mechanik(inny z ASO) również powiedział że to normalka i że się za bardzo wsłuchuje :P ... Bardziej przejmuje się tym co się dzieje po przełączeniu na GAZ :evil:

Lucass silnik krokowy jak już pisałem jakieś pół roku temu był wymieniany więc to chyba nie jego wina...

pozdrawiam
nie ważne czym jeździsz...ważne jak tym jeździsz...

BYŁO 1.4 LPG 99r.

KANGOO+ XENON+ ALU17"+ AUDIO BLAUPUNKT = LANS MACHINE

Obrazek
miguello
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: nierówno chodzący 1,4....

Postprzez Lolek środa, 16 lipca 2008, 15:07

Ja bym tego silniczka krokowego nie odrzucał na 100%.. wymieniony był na nowy/ czy na używany..?

Najlepiej pojechać na dobry komputer i zrobić zrzut "Live data" i zobaczyć wykres na jednej stronie: napięcie sąd 1 i 2 , położenie przepustnicy, obroty silnika wzajemnie względem siebie.
to pokaże czy sonda nie wariuje, i czy czujnik poł. przepustnicy nie jest walnięty.
silniczek krokowy też może być pokazany, ale to są wartości kroków i niewidziałem jeszcze jak wygląda wykres przycinającego się silniczka.. czyli działającego z opóźnieniem=nierówna regulacja..
wyczyszczenie przepustnicy też może być..

Na lepszych interfejsach diagnostycznych pokazane będzie także "Wypadanie cylindrów", które błędu do komputera nie wrzuca.., i tylko na żywo pokazuje podczas wypadnięcia że wypadł..
ważne także aby to pod obciążeniem testować, bo na luzie zazwyczaj jest ok.

Poza tym warto sprawdzić wtryskiwacze / przeczyścić może nawet i kontrolnie z tesko kupić do benzyny/wtrysków i sprawdzić..
znajomy gazownik zaleca czasami dolanie MIXOLU (olej dla dwusuwów) do paliwa, żeby przesmarował i wyczyścił wtryski.. kto wie, może nawet trochę może taka mikstura i uszczelnić lejące..

Cewkę warto sprawdzić..
jak jest przestrzelona, to może iskra nie dolatywać do świec..

TO taka mala lista.. ;-)
Lolek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam