Nowy kangur pomoc w wyborze modelu.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Nowy kangur pomoc w wyborze modelu.

Postprzez aleksandra wtorek, 7 lutego 2012, 14:27

Lucass napisał(a):A ja pamiętam, jak za benzynę do skodzianki płaciłem 1,75. Ropa była wtedy w granicach 1,40 a gaz po 0,90.
I to nie było przed wojną :lol:

ja za młoda jestem żeby to pamiętać ;P

keszke napisał(a):jak to sie zaczelo objawiac? i jaki byl koszt takiej regeneracji? - orientacyjnie chcialem wiedziec ;)

Na początku- sporadycznie, raz na 3 tyg autko odpalało za np 2 razem...ale było to coraz częstsze..nie raz odpalało za 4, 5 razem ...w końcu zawsze jak było nagrzane był problem żeby odpalić a jak przestygło było ok...później nawet np. rano po postoju już był problem ...i tak zmienne to było raz było lepiej raz gorzej -od początku wychodził błąd na kompie- CIŚNIENIE COMMON RAIL bądź na innym REGULACJA CIŚNIENIA NA SZYNIE...
zapłaciłam dużo,ale chciałam mieć rachunek i gwarancje(i jak słyszę teksty-że przepłaciłam to już mi się nie chce tego słuchać -jak miałam na miejscu jeździć i się prosić - a to mechanika nie ma a to coś to po prostu ręce opadały )...-test przelewowy+4wtryski,podkładki i wszystko co potrzebne+kodowanie+filtr paliwa+GWARANCJA u Adamczyka w Piekarach Śląskich wyszło około 3170 ... w innych punktach bez rachunku by zrobili trochę taniej...nie wiem mnie wiele osób polecało tam jechać -że znają się na kangurach i całej operacji WTRYSKI itd...wiele osób było z ich pracy zadowolonych ... i zrobili mi to na miejscu, bardzo szybko! Z tego co wiem regeneracja nie jest równa regeneracji , nie które serwisy/mechanicy wymieniają tylko coś a nie wszystko co powinno się wymienić czyli zaworek,uszczelka,końcówka.
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 7 lutego 2012, 14:44

aleksandra napisał(a):ja za młoda jestem żeby to pamiętać ;P
Nie żartuj. Musiałabyś być młodsza od niejakiej Majki
A ona jeszcze prawa jazdy nawet nie ma :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez aleksandra wtorek, 7 lutego 2012, 14:47

Lucass napisał(a):
aleksandra napisał(a):ja za młoda jestem żeby to pamiętać ;P
Nie żartuj. Musiałabyś być młodsza od niejakiej Majki
A ona jeszcze prawa jazdy nawet nie ma :lol:

jak zajmowałam jeszcze "prawy fotel" to nie zwracałam uwagi na ceny na stacji ;D ot co! ale i tak chyba jestem tu najmłodsza ..po za tym jestem tu jedną z nielicznych kobiet ;D
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 7 lutego 2012, 14:57

Co najwyżej najmłodszą z kierowniczek :P
A czy jesteś, czy nie jesteś, to możemy łatwo sprawdzić. :mrgreen:
Na najbliższym spocie w Katowicach (każda pierwsza środa miesiąca godz. 18:00 parking przed CH 3 Stawy). Patrząc na Twój profil, daleko nie masz :)
Znając życie, w wypadku Twojego zapowiedzianego przybycia frekwencja (ostatnio mocno podupadająca) drastycznie wzrośnie :lol:

Jak my pięknie potrafimy zofftopować każdy wątek :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Wiz wtorek, 7 lutego 2012, 21:44

aleksandra napisał(a):
Lucass napisał(a):A ja pamiętam, jak za benzynę do skodzianki płaciłem 1,75. Ropa była wtedy w granicach 1,40 a gaz po 0,90.
I to nie było przed wojną :lol:

ja za młoda jestem żeby to pamiętać ;P

Przyjedz prosze :)

Lucass napisał(a):Znając życie, w wypadku Twojego zapowiedzianego przybycia frekwencja (ostatnio mocno podupadająca) drastycznie wzrośnie :lol:

Wcale bym sie nie zdziwil :D
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez alien1987 wtorek, 7 lutego 2012, 23:28

Co do robionych km przeze mnie :
1. Rocznie około 30tys km
2. Częste trasy Gdańsk Suwałki i na odwrót czyli jakieś 370 km
Brak garażu i nie za duża ilość km rocznie skłania mnie ku benzynie. I tu chyba silnik 1.2 16 v - nie zależy mi na dużych prędkościach 120km spokojnie mi wystarcza. Autko ma być ekonomiczne ( nie do przesady ) , oraz mało awaryjne ze względu na to iż w moim regionie jest bardzo mało mechaników którzy lubią robić renóweczki zwłaszcza jeśli chodzi o elektrykę
Renault Kangoo Express 1.9 D RN 65 FC0J 2000r
155000Km - z czego 45000 już u mnie ;-)
http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopic.php?f=80&t=7021
alien1987
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 7 lutego 2012, 23:52

Prędkość nie zależy od silnika, tylko od kierownika ;)
A dodatkowe 20 KM mocy z silnika 1,6 daje pewien komfort psychiczny przy wyprzedzaniu TIRów 8-)

Nie bardzo rozumiem te kalkulacje, że jak mało kilometrów to benzyna, a jak dużo to diesel. :?

Rachunek jest prosty.
diesel dCi - spalanie na poziomie 5,5 litra x 5,7 zł/l = 31,35 zł/100 km
benzyna - spalanie na poziomie 8 l x 5,5 zł/l = 44 zł/100 km
gaz - spalanie na poziomie 9 l x 2,85 zł/l = 25,65 zł/100 km
Do tego dochodzi ewentualny koszt instalacji gazowej, który "zwraca się" im więcej jeździsz. Przy cenie instalacji ok. 3000 zł i 30 tys. km rocznie zwróci Ci się po niecałym roku.
http://www.autocentrum.pl/lpg-mania/kalkulator-lpg/
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez reeporter środa, 8 lutego 2012, 01:20

do kalkulacji należałoby włączyć jeszcze kilka czynników... ja rocznie robię około 40- 50 tysięcy, w domu mamy 3 auta, ja korzystam z dwóch. Nigdy nie miałem diesla (oprócz traktora :D )

Jeśli chodzi o diesla, to trzeba doliczyć wyższe koszty eksploatacji. Począwszy od elementów zawieszenia (diesle są cięższe, więc zazwyczaj zawieszenie jest droższe), przez układ chłodzenia (droższa chłodnica,więcej płynu), przez układ wydechowy (kłopotliwe filtry cząsteczek stałych. Nie wiem czy takie są w Kangoo, ale radzę sprawdzić, bo to kłopotliwe i kosztowne), kończąc na układzie zasilania paliwem - no bo wiadomo: pompa, wtryski, co przy jakości naszych paliw prędzej czy później wyjdzie.
Diesel nowy to jeszcze opcja do rozważenia, ale używany?? Nigdy nie wiadomo jaki jest przebieg, nie wiadomo co ktoś tam lał, i nie wiadomo czy np. za chwilę nie trzeba będzie naprawić wtrysków i wydać na to 3 000 (żeby było dobrze zrobione). Znajomy kupił ostatnio Mondeo 2.0 TDCI 2007 rok i po dwóch tygodniach poszedł dwumas... 4000 PLN
Wszystkie części do diesla zawsze są droższe, a samochód używany zawsze niesie za sobą jakieś wydatki. Nawet głupi akumulator trzeba większy i droższy! Dodatkowo nowoczesne układy w dieslach są naszpikowane elektroniką, nad którą żaden magik przydomowy zapanować nie potrafi, a jak ktoś już potrafi, to wie ile jego 'czary mary' jest warte...

Jeśli chodzi o auto zasilane LPG to też trzeba się zastanowić. Zakładania innej instalacji niż sekwencyjna to już dzisiaj chyba nierozsądna decyzja. Sekwencja jest fajna, mniejsze spalanie itd. ale zawsze musi być ALE :) Jeśli jeździ się codziennie z pracy i do pracy 10-15 kilometrów to instalacja jest raczej niepotrzebna, bo żeby auto dobrze się zagrzało (zwłaszcza zimą) potrzebne jest najmniej 5 kilometrów (jasne -można ustawić żeby włączała się po 2 km, tylko to wyjdzie prędzej niż później). LPG opłaci się gdy jeździmy trasy, albo na tyle często, że auto nie zdąży wystygnąć.
Obecnie instalacje sekwencyjne są bezproblemowe, różnica w dynamice praktycznie nie wyczuwalna, spalanie niewiele większe niż PB95 i ogólnie same zalety. Tylko o takie auto trzeba dbać - regularnie zmieniać olej, świece, kable itd. Koszty są wyższe niż klasycznego benzyniaka, ale moim zdaniem ciągle niższe niż diesla. Przy czym ja bym wolał silnik większy niż mniejszy. Też kiedyś się bałem dużych motorów do czasu kiedy nie zacząłem jeździć Vectrą 2.0 Różnicy w dynamice nie zrekompensuje żadna oszczędność, a oszczędność tak na prawdę jest żadna. Wierzcie lub nie, ale mojemu ojcu ten samochód spalał do 7 litrów benzyny. Na dzień dzisiejszy auto ma instalację LPG i jak w zegarku pali 8,5-9 litrów gazu (mało jeździ w mieście). Różnice w spalaniu widać dużą, gdy samochodem jeździmy krótkie odcinki, albo samo miasto...taaak - w korku kiedyś Viki opędzlowała 12 :D:D:D
Co do samej instalacji i jej kosztów - zakładałem w grudniu 2010 do Vectry. Komputer jest STAG 300, reduktor LOVATO, wtryskiwacze nie pamiętam, ale też nie najgorsze :)) Zapłaciłem u znajomego mechanika 1800 PLNów i wszystko było na legalu, nowe i żadnego problemu z wbiciem w dowód, faktura, homologacja itd.

Co do benzyniaka no to wiadomo - bezproblemowe i łatwe wobsłudze. Ale koszty benzyny w Polsce to jakiś kosmos (w stosunku do zarobków). Dlatego benzynę polecam ludziom którzy jeżdżą autem do 10 000 km rocznie. Ja w moim Kangoo nie mam instalacji LPG i nie mam zamiaru zakładać. Dlatego, że samochód ma mały silniczek, niewiele pali, nie jeżdżę nim nigdzie daleko, jeżdżę sam albo w 2 osoby, prędkości to około 90 km/h (a Volvem x2 :D). Czyli do jazd 'okołodomowych' małe auto, mały silnik.

To by było na tyle :)) Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że udało mi się na coś zwrócić uwagę. Przy kupnie samochodu radzę także wyposażyć się w czujnik lakieru :) Ja ostatnio 'mierzyłem' seata - pospadkowy, bo właścicielowi się zmarło... dokonując pomiaru okazało się, że zmarło mu się w samochodzie w czasie wypadku :D:D:D
Renault Kangoo 1.2 8V '98r. ŻÓŁTY!!!!!! :)
Volvo S60 2.4 20V + LPG '02r
reeporter
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 8 lutego 2012, 09:08

reeporter napisał(a):diesle są cięższe, więc zazwyczaj zawieszenie jest droższe
Tu się nie zgodzę. dCi jest lżejszy od mojego.
Poza tym takie teorie to już trochę SF. W takim razie co mają powiedzieć mieszkańcy Włocławka, który ma chyba najgorsze drogi w Polsce? :lol:

A jeszcze co do montowania gazu - jeszcze nie spotkałem ani nie słyszałem o właścieilu który zamontował gaz, a potem doszedł do wniosku, że jednak mu się nie opłaca i go wywalił.

reeporter napisał(a):koszty benzyny w Polsce to jakiś kosmos (w stosunku do zarobków).
I dlatego zrobiłem sobie rower :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez xbastardx środa, 8 lutego 2012, 10:03

Tutaj nie ma co się zastanawiać. Biorąc pod uwagę Umowę o małym ruchu granicznym, która ponoć ma zacząć obowiązywać od lata, będziesz mógł sobie pojechać na granicę z Obwodem Kaliningradzkim i kupić benzynę na Lukoilu za trochę ponad 3zł i gaz za niecałe 2zł(uzależnione od kursu walut). Kto ma dojścia lub wizę, ten może korzystać już teraz. Osobiście nie pamiętam kiedy ostatni raz tankowałem benzynę w Polsce.
Obecnie diesle są bardziej wyczulone na jakość paliwa, a tej nie możemy być pewni na naszych stacjach. Oczywiście pojawiają się również opinie, że "ruskie" paliwo jest słabej jakości, chociaż sam tego nie doświadczyłem. Natomiast jakiś czas temu w związku ze skargami kierowców, były kontrole paliw w mojej miejscowości i okazało się, że na żadnej paliwo nie miało więcej jak 90 oktanów.
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam