JAKIE MASZ OPONY?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: JAKIE MASZ OPONY?

Postprzez darox czwartek, 20 marca 2008, 19:20

Chciałbym założyć do swojego "K" opony,które poprawią trakcję,bo szczerze mówiąc obecnie na seryjnych trzeba za bardzo pilnować kierownicy.Myślałem o 185/60/R14.Czy ktoś jezdził na takich oponkach i może udzielić jakiejś rady?Czy zauważalny jest wzrost zużycia paliwa po założeniu takich opon?Dla mnie to ważne-robię kilka tys/miesiąc.
"Dempsej" pisze,że jego auto "się przechyla się",ale przecież to są stosunkowo szerokie i niskie opony i powinno być lepiej niż na seryjnych.Za wszelkie info wielkie thanks!
darox
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dempsej piątek, 21 marca 2008, 00:28

darox napisał(a):Chciałbym założyć do swojego "K" opony,które poprawią trakcję,bo szczerze mówiąc obecnie na seryjnych trzeba za bardzo pilnować kierownicy.Myślałem o 185/60/R14.Czy ktoś jezdził na takich oponkach i może udzielić jakiejś rady?Czy zauważalny jest wzrost zużycia paliwa po założeniu takich opon?Dla mnie to ważne-robię kilka tys/miesiąc.
"Dempsej" pisze,że jego auto "się przechyla się",ale przecież to są stosunkowo szerokie i niskie opony i powinno być lepiej niż na seryjnych.Za wszelkie info wielkie thanks!

Przechyla się, ale nie ślizga, dobrze jest, zakładaj dobrze Ci radzę :]
Na tych co teraz założyłem jest 200% lepiej, ruszanie, zakręty, hamowanie.. no jak po szynach :]
A zużycie paliwa... hmmm, jeszcze nie przejeździłem całego baku na nowych gumach więc się nie wypowiadam.. Ale że ja agresywnie jeżdżę, a teraz opony do tego zachęcają jeszcze bardziej, to pewnie mi wzrośnie zużycie :D

Tak czy owak polecam - tylko kup jakieś porządne gumy, a nie jakieś dębice....
ObrazekObrazek
Był sobie zielony Kangur 1.5 dCi 80 KM + cośtam jeszcze, Privilege, klapa , ale pojechał w dobre ręce.
http://dempsej.deviantart.com, http://www.flickr.com/photos/dempsej/ - moje zdjęcia
dempsej
II Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez darox piątek, 21 marca 2008, 20:01

Dzięki Dempsej!
Co do opon to rozważam Goodyear excellence lub Pirelli p6 bo podobno są najcichsze i zaawansowane technologicznie.Kumple doradzają z kolei Pirelli p5000 drago lub Goodyear eagle F1,ale im chyba chodzi o wygląd.Fakt-fajnie wyglądaja ale ponoć mocno hałasują.Jeśli ktoś może się wypowiedzieć to rady mile widziane..
Ja na drugim aucie mam stare Goodyear Eagle Ventura i mogę powiedzieć krótko: o aquaplaningu można zapomnieć,przyczepność super nawet w ciasnych zakrętach i dobra kontrola.Ale ten hałas-tylko trochę cichsze od zimówek.
darox
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez 79buli piątek, 21 marca 2008, 22:53

W moim poprzednim nie skaczacym samochodzie uzywalem letnich i zimowek Firestona i moge polecic ta marke :) o glosnosci opon nie wypowiadam sie bo dla mnie sa ciche, ale ten temat to jak rozwazanie zachowanie sie opony na lodzie, bo to chyba rowniez zalezy od nawierzchni :) a Firestona polecam za zachowanie sie w zimie jak i w czasie deszczu jesli chodzi o letnie oponki, wyglad zaden ale chyba nie o to chodzi w oponach, pozdrawiam :)
Skoda Felicia Kombi 1.6 GLX z wlepa klubowa + grzanie tylka :)
CB Midlan 278 + Sirio 120
Obrazek
79buli
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez darox niedziela, 23 marca 2008, 18:23

Przechyla się, ale nie ślizga, dobrze jest, zakładaj dobrze Ci radzę :]
Na tych co teraz założyłem jest 200% lepiej, ruszanie, zakręty, hamowanie.. no jak po szynach :]
A zużycie paliwa... hmmm, jeszcze nie przejeździłem całego baku na nowych gumach więc się nie wypowiadam.. Ale że ja agresywnie jeżdżę, a teraz opony do tego zachęcają jeszcze bardziej, to pewnie mi wzrośnie zużycie :D

Tak czy owak polecam - tylko kup jakieś porządne gumy, a nie jakieś dębice....[/quote]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dempsej,jeszcze się nie pochwaliłeś jakie masz dystanse???
darox
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dempsej poniedziałek, 24 marca 2008, 00:15

darox napisał(a):Dempsej,jeszcze się nie pochwaliłeś jakie masz dystanse???

Ummmm... nie mam żadnych, ot na zwykłych felach fabrycznych, nic nie obciera :D
ObrazekObrazek
Był sobie zielony Kangur 1.5 dCi 80 KM + cośtam jeszcze, Privilege, klapa , ale pojechał w dobre ręce.
http://dempsej.deviantart.com, http://www.flickr.com/photos/dempsej/ - moje zdjęcia
dempsej

Postprzez _ONE_ poniedziałek, 24 marca 2008, 10:57

Pierwsza dłuższa trasa zrobiona (przypomnę Yokohama C.drive 185/60R14).
Autko trzyma się drogi rewelacyjnie, zdecydowanie lepiej niż na 175/65R14,
nierówności na zwykłej drodze pokonuje bezpieczniej.
Przy 120km/h można puścić kierownicę ;) i auto jedzie jak po szynach, uwaga na wiatr :?
Zakręty to poezja, ta opona jest stworzona do brania zakrętów kangurem :mrgreen:
Tak jak pisałem wcześniej opona odpowiada bardzo szybko.
Momentami miałem wrażenie, że mam 4 dobre progresywne springi :mrgreen:
W zakrętach zapominam, że środek ciężkości mam na wysokości dachów niektórych autek ;)
Zamieszać kołami jest trochę trudniej i to jest fajne, bo czuję, że te opony
po prostu dają radę. Poprawiła się skuteczność hamowania i to zdecydowanie.
Na zdecydowanie pozytywne odczucia z pewnością mają też wpływ gazowe amorki :idea:
Pogoda jest mało wiosenna i nie chciałem sprawdzać ich ekstremalnie,
na lekkim pośniegowym błocie przy małej prędkości zachowują się ledwo dostatecznie i tyle.

Szersza opona ma też swoje wady... pierwsza jaką można zauważyć to większe opory
toczenia, co za tym idzie koszty użytkowania no i trochę mniejsze przyspieszenie.
Niestety oponka przy większych prędkościach (120-130) jest głośniejsza niż
np. stary Michelin Energy. Wyjazd z kolein w asfalcie wymaga użycia większej siły.
Nie wiem jak wyjdzie temat aquaplaningu, bo w okolicach 0st.C wolę nie sprawdzać...
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez 79buli piątek, 28 marca 2008, 21:18

no i ustala dyskusja hehe :) a co polecacie na lato na kangora, bo moje wielosezony ida w kat choc nie powiem teraz po sniegu daly rade i sa 165 szerokie co dla mnie jest super na zime ale na lato mysle o 175 czy moze 185, a profil 65 czy wyzej moze? chcialbym 15 zalozyc ale cala ta afera z et jakos mnie zniecheca zwlaszcza ze tu nie tak latwo o dystanse i inne takie :)
Skoda Felicia Kombi 1.6 GLX z wlepa klubowa + grzanie tylka :)
CB Midlan 278 + Sirio 120
Obrazek
79buli
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio piątek, 28 marca 2008, 21:35

Jeżeli zostajesz przy 14" to 175 jest jak dla mnie minimalną szerokością, 165 to nieporozumienie. Jak 175 to na 65, jak 185 to na 60. Wyższego profilu nie polecam, chyba, że idziesz w stronę terenówki :)
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MZ_MZ piątek, 28 marca 2008, 21:48

Możecie napisać co fabryka mówi o ramiarze opon?
spotakałem 165/70R14, 175/65R14 ...
MZ
jest - Kangoo ...
był - Kangoo ...

Obrazek
MZ_MZ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam