Problem z działaniem prędkoścomierza Kangoo 1.2i 98r

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z działaniem prędkoścomierza Kangoo 1.2i 98r

Postprzez Wiz piątek, 6 listopada 2009, 12:42

Lucass ja tez odpowiem anegdota.
Mnie kiedys zamkneli w knajpie (juz po imprezie) w ktorej zasieg byl raczej zaden. Czekalem z kumplem (wspolwlascicelem) do 10,00 rano az przyjdzie obsluga (dobrze ze nalewak dzialal) :lol: :lol: No i powodzenia zycze w wytlumaczeniu sie w domu czemu nie wrociles na noc :) :) - bo mnie w knajpie zamkneli (sytuacji nie poprawial moj stan - patrz dzialajacy kij i kilkanascie nieodebranych telefonow od Rudej). W tym lokalu nie bylo zadnych udogonien i innych zlosliwych domofonow. Moral jest prosty i z nimi i bez nich jest ciezko.
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez PaNoRaMiX środa, 12 maja 2010, 18:34

Nawiązując do tematu:
Dziś mój licznik zgłupiał. Objawy podobne jak u kolegi, z drobnymi różnicami: gdy silnik jest rozgrzany wskazówka prędkościomierza spada do zera, czasem silnie faluje. Te zawirowaniu ustają przy prędkości większej niż 70 km/h. Licznik przebiegu działa prawidłowo. Zdjąłem licznik, podociskałem piny i nic. Test licznika (ten przy trzymaniu dzyndzla od zerowania przebiegu i włączeniu zapłonu) jest okej - wskazówki działają w pełnym zakresie.
Pytanie do bogo24 - gdzie dokładniej miałeś wytopioną osłone kabla i jak się tam dostać? ;)
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PaNoRaMiX środa, 12 maja 2010, 20:28

Podsyłam link do mojego testu licznika, może kiedyś sie komuś przyda ;)

Trzeba wcisnąć pałeczkę od resetowania przebiegu i nadal ja trzymając włączyć zapłon i trzymać aż do uruchomienia testu.

http://www.youtube.com/watch?v=cf-VFUHo ... r_embedded
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez bogo24 środa, 12 maja 2010, 20:43

Kabelek przepalił się około 10 cm od wtyczki

Ale w Twoim przypadku stawiam 95% na czujnik

Najlepiej sprawdzić na jakimś innym. Czujnik mieści się na korpusie skrzyni i najlepiej się do nniego dostać od dołu nad katalizatorem wyciągasz na bok zawleczkę i czujnik do góry

Podepnij jakiś inny i sie przejedz a dopiero póżniej proponuję szukać w kablach

pozdrawiam bogo24
bogo24
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez PaNoRaMiX czwartek, 13 maja 2010, 15:04

Dzięki za odpowiedź :) Dziś byłem u 3 mechaników i są to ich 3 różne diagnozy:
1. Silniczek krokowy
2. Czujnik prędkości przy skrzyni biegów
3. Całe zegary do wymiany i tu co ciekawe gość odrzucił że czujnik prędkości bo kilometry w przebiegu mi nalicza normalnie, dlatego wg niego zegary sa tylko do wymiany. Tu sie jeszcze dowiedziałem że komunikaty wyświetlane na zegarach podczas ich diagnozy, którą robiłem wczoraj, to komunikaty o błędach - zaraz pogoogluje żeby to zweryfikować.
Żaden auta sie w sumie nie tknąl bo wolne terminy mają po weekendzie, pod komputer też nigdzie nie udało mi się podpiąć.

I poznaj Stachu po zapachu :( Na poniedziałek jestem póki co umówiony do mechanika nr 2, który rzekomo jest elektronikiem.
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PaNoRaMiX niedziela, 16 maja 2010, 12:09

Sprawa rozwiązana :-) W piątek jadąc na uczelnie kiedy prędkościomierz całkiem odmówił posłuszeństwa zauważyłem że przebieg również sie nie nalicza i wtedy sprawa była jasna: nie zegary ale coś z czujnikiem prędkości. Dodam że przy następnym odpaleniu licznik działał ale i tak zakupiłem nowy czujnik (zamiennik za 60 PLN) i zadzwoniłem do znajomego który w garażu ma kanał (znajomy zresztą mechanik ale nie pracujący w zawodzie od roku). Okazało się że źle założona była uszczelka kostki podłączeniowej wiązki do czujnika. W efekcie do styków przy czujniku dostawała się woda i zaśniedziało wszystko. Czujnik założyłem nowy chociaż tamten jest pewnie sprawny (będzie na zapas) a styki wyczyściliśmy, całość dodatkowo zaizolowaliśmy po podłączeniu. I kangur znów zdrów :-)
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez ZLOM poniedziałek, 17 maja 2010, 19:45

A Ja mam taki problem że prędkościomierz i kilometry zle wskazują o jakieś 30% np na liczniku jest 90kmh a jedzie się 120kmh, Problem powstał po zmianie silnika może kowale coś urwały lub żle poskładały. gdzie szukać przyczyny?
ZLOM
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez protrans wtorek, 9 sierpnia 2011, 20:02

odswiezam temat...panowie czy jest opcja wymiany czujnika predkosci w skrzyni biegow samemu bez kanalu? czy szkoda sie meczyc i podjechac do mechanika? ktos robil to we wlasnym zakresie na przyslowiowym podworku i moze podzielic sie doswiedczeniem? ;) pacjent to wolnossace 1.9d, pozdrawiam
protrans
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam