nierówna praca na benzynie - pomyłka przy naprawie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

nierówna praca na benzynie - pomyłka przy naprawie

Postprzez bocanegra1 sobota, 26 stycznia 2013, 11:36

Witam, mam kangoo 1.2 16V b/lpg i miałem pewne komplikacje po małej naprawie. Przed wczoraj zostało zrobione:

1. rozrzad,
2. wymiana uszczelki pokrywy zaworów.

Po wymianie rozrządu wszystko było ok, auto zachowywało się normalnie pojeżdziłem cały dzień.

Wieczorem zabrałem się za wymianę uszczelki pokrywy zaworów. Po skończonej robocie (w tym silniku nie jest to takie proste) proba odpalenia zakończyła sie niepowodzeniem, po zakręceniu rozrusznkiem silnik zablokował się, po kilku minutach poszukiwania okazało się że pomyliłem przewody paliwowe (zasilanie i powrót podłączyłem odwrotnie). Wykręciłem świece wyciągnąłem paliwo z cylindrów. Auto odpaliło bez problemu za pierwszym razem, ale nie paliło na dwa cylindry. Wymieniłem świece (bosch) - dalej to samo. Podjechałem na diagnostyke - okazało się że cewka padła. Dzisiaj rano odebrałem cewkę (bosch) i prawie wszystko wróciło do normy,ale silnik pracuje z odgłosem jakby nie przacował na wszystkie cylindry (choć pracuje i jeździ nowmalnie), takie dudnienie/terkotanie w wydechu i nie występujące wcześniej wibracje silnika po dodaniu gazu wyczuwalne. Po przełączeniu silnika na gaz objawy te znikają. Zdaję sobie sprawę że temat jest nietypowy bo chyba nikt nie pomylił zasilania wsilniku, no ale mi się przytrafiło, pewnie z pośpiechu. Moze ktoś ma jakies sugestie co mogło by być przyczyną takich objawów. Dzięki z góry.
kangoo 1,2 16 V elpidzi, 1.5 dci 60 kW
bocanegra1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: nierówna praca na benzynie - pomyłka przy naprawie

Postprzez 006 sobota, 26 stycznia 2013, 17:27

Może pasek rozrządu przeskoczył o jeden ząbek.
Kangoo 1,9D 1999r. F8Q630
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio sobota, 26 stycznia 2013, 19:30

Reguluj zawory
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez bocanegra1 niedziela, 27 stycznia 2013, 08:39

Tak właśnie myślałem o pasku, jutro sprawdze rozrząd.
bocanegra1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bocanegra1 poniedziałek, 28 stycznia 2013, 20:04

Witam, dziś rano sprawdziłem pasek rorządu, okazało się że jest wszystko ok. Po konsultacji ze najomym mechanikiem poadło podejrzenie na krzywy korbowód. Rozebrałem jeszcze raz to co wcześniej robiłem i znalazłem.

Przyczyną nierównej pracy i tych objawów była ułamana wtyczka wtryskiwacza na 3 cylindrze. Po wymianie wszystko jest w porządku.

Po temacie.
bocanegra1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam