Wajcha spryskywiaczy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wajcha spryskywiaczy

Postprzez turbin niedziela, 9 marca 2014, 17:35

Witam,

mam pewien problem z samochodem. Otóż samochód nie dawno został oddany do "fachowców" gdyż miał kilka rzeczy do zrobienia, w tym miał do zrobienia dziurawy pojemnik na spryskiwacz. Fachowcy uznali że trzeba kupić nowy silniczek od spryskiwacza. Niestety nie zdecydowałem sie na naprawę. Przejeździłem jakoś furą dwa miesiące. Dzisiaj coś mnie wzięło żeby nalać wody do zbiorniczka i spróbować spryskiwaczów. Co się okazało? Mianowicie, coś Ci "fachowcy" zmienili w elektryce bo:

- jak chce spryskac przednią szybę to muszę na manetce przekręcić końcówkę (tak jak bym chciał spryskać tylną szybę)
- jak chce spryskac tylną to musze manetkę do siebie pociągnąć

I teraz pytanie, co to może być? Czy mogę to jakoś sam zmienić? Nie chce mieć już nic wspólnego z tymi "fachowcami". Druga sprawa jest taka że może oni to celowo zrobili, gdyż gdy ciągnę do siebie manetkę, to ona nie zawsze działa, coś jakby nie stykało i muszę kombinować, np. ciągnąć do siebie i lekko ją do góry podważyć lub na dół. I moje drugie pytanie jest takie, czy wymiana manetki naprawi ten problem?

z gory dzieki za odp,
pzdr
turbin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Wajcha spryskywiaczy

Postprzez Alan niedziela, 9 marca 2014, 17:47

Tematu nie przerabiałem, ale wydaje mi się, że odwrócenie biegunów na silniczku od spryskiwaczy powinno wystarczyć.
Jak się mylę to nie bijcie :D
A co do manetki, to może już wyrobiona jak kombinować musisz.
Alan
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez turbin niedziela, 9 marca 2014, 17:55

A czy kupno nowej rozwiąże problem?
turbin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Alan niedziela, 9 marca 2014, 18:13

jeśli chodzi o to kombinowanie, żeby w ogole spryskiwacz zadziałał, to tak.
A jeśli chcesz, żeby przy pociągnięciu wajchy do siebie pryskało z przodu, czyli tak jak powinno być, to zamień bieguny, bo wymiana manetki nic na to nie poradzi
Alan
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skawina niedziela, 9 marca 2014, 18:36

Pomylili wężyki :) Wtyczki źle nie podepniesz, chyba, że rozbierali wtyczkę w co wątpię :)
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Alan niedziela, 9 marca 2014, 18:44

No to już bym się nie zdziwił, jakby coś z wtyczką robili, ale opcja z wężykami bardziej prawdopodobna. byłem blisko :D
Alan
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez gumis340 niedziela, 9 marca 2014, 22:32

Zamień wężyki miejscami. Pompkę sam możesz wymienić jak nie działa(nowa to koszt koło 30zł), jeżeli nie dostaniesz pompki z taką kostką to kup na wsuwki, odetnij kostkę i przylutuj kable do nowej pompki. Jeżeli masz problem z manetką to musisz wymienić cały przełącznik pod kierownicą. Nie staraj się go rozebrać bo nie złożysz.
Kangoo 1.4 RTE 75 KM
gumis340
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam