Witam
Chciałem sie podpiąc pod temat Kangooorrrl25- a o wentylatorze ale z uwagi na brak podpowiedzi zaczne nowy wątek.
Otóż u mnie od wczoraj wskaznik temperatury dziwnie sie zachowuje, po ok 15minutach jazdy temperatura wzrasta o jedną kreske ( przy prędkości ok 120km/h)
i zaraz spada do normalnego poziomu. ( chyba za sprawa wentylatora ale niewiem kiedy on sie włącza) i za chwile znowu wzrasta i tak w kółko.
Sytuacja ma ta tylko miejsce jak jade wiecej niż 110km/h, a zaczeło sie po tym jak przepalil mi sie bezpiecznik od układu zasilania paliwem.( auto niechcialo odpalić i najpierw sprawdziłem bezpieczniki pod kierownicą a potem te w komorze silnka i okazało sie że jeden (25A) był przepalony. wymieniłem 6na 20A bo taki miałem i odpaliło bezproblemu.)
Czy to możliwe ze coś jeszcze się przepaliło?( jakis przekaznik od wentylatora lub czujnik?)
Normalnie jak dojezdzałem na parking i gasiłem silnik ( po ok 2minutach) słyszałem jeszcze wentylator a teraz nic mimo że jest na dworzu bardzo cieplo.
Auto było ostatnio podpiente pod Clip-a ( z uwagi na problem z EGR) i niebyło błędów czujnika temp. czy innych czujników.
coz to może być tym razem, kangoor chyba sprawdza moją cierpliwość
I troche offtopic bo niechce zakładać nowego tematu a to dośc mała rzecz -
Czy wybór oleju Mobil 5w40 do mojego kangoora 205000km był dobry, bo ostatnio rozmawiałem z kolegą i on ma clio z tym silnikiem i 6mówi ze 5w30 byłby lepszy (niemam pojęcia co było wcześniej zalane)?
apropos ma ktoś opis tych bezpieczników w komorze silnika?