skacząca wskazówka temperatury.(?)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

skacząca wskazówka temperatury.(?)

Postprzez xelionpt niedziela, 18 maja 2014, 22:41

Witam
Chciałem sie podpiąc pod temat Kangooorrrl25- a o wentylatorze ale z uwagi na brak podpowiedzi zaczne nowy wątek.

Otóż u mnie od wczoraj wskaznik temperatury dziwnie sie zachowuje, po ok 15minutach jazdy temperatura wzrasta o jedną kreske ( przy prędkości ok 120km/h)
i zaraz spada do normalnego poziomu. ( chyba za sprawa wentylatora ale niewiem kiedy on sie włącza) i za chwile znowu wzrasta i tak w kółko.
Sytuacja ma ta tylko miejsce jak jade wiecej niż 110km/h, a zaczeło sie po tym jak przepalil mi sie bezpiecznik od układu zasilania paliwem.( auto niechcialo odpalić i najpierw sprawdziłem bezpieczniki pod kierownicą a potem te w komorze silnka i okazało sie że jeden (25A) był przepalony. wymieniłem 6na 20A bo taki miałem i odpaliło bezproblemu.)
Czy to możliwe ze coś jeszcze się przepaliło?( jakis przekaznik od wentylatora lub czujnik?)
Normalnie jak dojezdzałem na parking i gasiłem silnik ( po ok 2minutach) słyszałem jeszcze wentylator a teraz nic mimo że jest na dworzu bardzo cieplo.
Auto było ostatnio podpiente pod Clip-a ( z uwagi na problem z EGR) i niebyło błędów czujnika temp. czy innych czujników.
coz to może być tym razem, kangoor chyba sprawdza moją cierpliwość

I troche offtopic bo niechce zakładać nowego tematu a to dośc mała rzecz -
Czy wybór oleju Mobil 5w40 do mojego kangoora 205000km był dobry, bo ostatnio rozmawiałem z kolegą i on ma clio z tym silnikiem i 6mówi ze 5w30 byłby lepszy (niemam pojęcia co było wcześniej zalane)?

apropos ma ktoś opis tych bezpieczników w komorze silnika?
xelionpt
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: skacząca wskazówka temperatury.(?)

Postprzez Lucass poniedziałek, 19 maja 2014, 08:38

To raczej nie usterka elektryczna. Stawiałbym na czujnik temperatury lub termostat.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez xelionpt poniedziałek, 19 maja 2014, 18:50

Kangoor wlasnie wrócił z od mechanika. ( powinienem dostac karte stałego klienta.)
po kolejnym (3cim w ciągu 4tygodni) podłaczeniu clipa, wyskakuje tylko bład czujnika temperatury paliwa ( czujnik juz zamówiony, sam wymienie.) i żadnego innego błędu.
Jakby czujnik temperatury płynu chłodzącego był padnięty raczej by wyszło na clip-ie
Termostat tez raczej sprawny bo oba węże są gorące, góra do chłodnicy i dół
Jutro sprawdze temperature oleju po przejechaniu 50km ok 120km/h może olej jakis trefny (?)
a jak to niebędzie to, to dla pewności wymienie czujnik temperatury i zaleje nowy płyn.( koszt niewielki czyjnik 16e płyn 10e)
a płyn mam niebieski i 6może by spróbować z g12 czy raczej 6nie zaleca się do francuzów?

P.S. - Mechanik powiedział ze teraz jest gorąco na dworzu to może zagrzać sie na trasue o jedna kreske i raczej niema sie czym martwić ( no chyba że będzie rosło bardziej) ale jakoś nieprzekonał mnie. zawsze wskazówka dochodziła do połowy i tam zostawała, ale faktem jest ze było chłodniej. Czy ten typ tak ma?
xelionpt
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czarek0402 poniedziałek, 19 maja 2014, 19:04

Jeździj na takim jakim jeździłeś. Najlepiej na fabrycznym lub zamienniku innej firmy fabrycznego. Jak 5W30 to na takim, jak 5W40 to taki. Zmienić na 10W40 lub 15W40 jeszcze zdążysz. ;)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez xelionpt poniedziałek, 19 maja 2014, 21:13

czarek0402 - ja mam zalanu 5w40 i chcialem 6tylko zapytac czy jest to dobry wybór bo podobno 5w40 jest lepszy dla auto z dużym przebiegiem ( mój 206000 obecnie)
pytam bo wiem ze 1.5dci ma wrazliwe panewki a szczerze niewiem jaka jest róznica dla panewek 5w40 a 5w30 oprócz lepkości. a ja mam zalany mobil s3000 5w40 diesel. a niewiem co było wcześniej zalane.
xelionpt
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czarek0402 poniedziałek, 19 maja 2014, 21:27

Tym się nie przejmuj. Ja zastałem 15W40 dla 160000, tak jeździłem, wymiana, zalanie, ten sam olej, potem ten sam olej, obecnie jest 10W40, jest znacznie lepiej, przynajmniej dla rozruchu w zimie czyli -30'C, zamiast -25'C wtedy. Na nasz klimat zaleca się 5W40, 10W40, 15W40. ;)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez xelionpt poniedziałek, 19 maja 2014, 21:53

okej dziękuje.
Sprawe oleju mam z głowy.
Teraz tylko musze sprawdzić czy nienalali jakies podróbki bo grzeje mi sie silnik powyzej 120km/h i może to z winy "lewego " oleju bo reszta jest wpożądku. ( nowa chłodnica+ płyn + chłoniczka oleju filtr palia itp.)
PZDR
xelionpt
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 20 maja 2014, 08:58

xelionpt napisał(a):Jakby czujnik temperatury płynu chłodzącego był padnięty raczej by wyszło na clip-ie
Jak całkiem padnięty (nie daje sygnału) to tak, ale jak tylko daje błędne wskazania to niekoniecznie, a a raczej na pewno nie.
xelionpt napisał(a):Jutro sprawdze temperature oleju po przejechaniu 50km ok 120km/h może olej jakis trefny (?)
Olej do tego nic nie ma. Mógłby jego ewentualny całkowity brak.
xelionpt napisał(a):a jak to niebędzie to, to dla pewności wymienie czujnik temperatury ( koszt niewielki czyjnik 16e płyn 10e)
Jeżeli mówisz o czujniku temp. płynu, to od tego bym zaczął. Czujnik temp paliwa to moim zdaniem fałszywy trop przy tych objawach.

xelionpt napisał(a):P.S. - Mechanik powiedział ze teraz jest gorąco na dworzu to może zagrzać sie na trasue o jedna kreske i raczej niema sie czym martwić ( no chyba że będzie rosło bardziej) ale jakoś nieprzekonał mnie. zawsze wskazówka dochodziła do połowy i tam zostawała, ale faktem jest ze było chłodniej. Czy ten typ tak ma?
Ten typ ma tak, że generalnie jest niedogrzany. Więc każada rozbieżność w górę nie jest normalna.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez xelionpt wtorek, 20 maja 2014, 09:59

Czujnik zakupiony płyn też tylko czekam jescze na ten czujnik tem paliwa
( juz jak sie wchodze pod maske to zrobie i to - czy moja pompa paiwa odcina dopływ czy żeby wymienic musze roztankować?)
Wieczorem zabieram sie za czujnik temp to jak wróce z pracy akurat w drodze powrotnej silnik sie rozgrzeje.
wymieniałem juz nie raz płyn ale w kangoorze bedzie to pierwszy raz mam książke serwisową to chyba podołam ( fizyka kwantowa to to niejest)
aby tylko dobrze odpowietrzyc ale jest ta śruba do odpowietrzania to bedzie ok.
Dam znać czy pomogło
Jakieś sugestie jak juz bede mial spuszczony płyn? obejzec gniazdo termostatu czy coś??
PZDR
xelionpt
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 20 maja 2014, 10:12

Jeżeli wymienisz wszystko na raz, to nie będzieasz wiedział co faktycznie było przyczyną. Wymień najpierw czujnik temp. płynu. Jak nie pomoże wymieniaj dalej. Przy okazji jak już spuścisz płyn to sprawdź termostat czy otwiera się do końca. Trzeba go wyjać i włożyć do garczka z gorąca wodą.
Nie wiem gdzie dokladnie jest czujnik temp. paliwa, ale pompę trzeba będzie co najwyżej odpowietrzyć (gruszka).
Żeby spuścić cały płyn chłodniczy musisz zdjąć dolny przewód z chłodnicy oraz odkręcić korki odpowietrzenia i korek zbiornika wyrównawczego.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Następna strona

Powrót do Pytam