Problem z zapalaniem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z zapalaniem

Postprzez Afek sobota, 9 października 2004, 17:19

Mam Kangoo z 99 r., benzyna, 1,4. Na zimnym silniku zapala zawsze, a na ciepłym już kilka razy nie zaskoczył. Po kilku próbach zapalenia, robię pięciominutowa przerwę i wtedy odpala. Nie wiem czy to problemy techniczne czy związane z blokadą zapłonu. Czy ktoś może też ma z tym problemy?
Afek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez korabl niedziela, 10 października 2004, 22:11

Przeżyłem coś podobnego w moim Kangórku w czasie wakacji. Schemat był ten sam- bez problemu zapalał na zimno, a po zgaszeniu rozgrzanego silnika zaczynały się problemy- nie zawsze, ale czasami potrafił nie zapalić nawet przez 15 min. Gdy problem powtórzył się w drodze na wczasy ( torbacz pełny: 4-osobowa rodzina, pies i rowery na klapie ! ) nie wytrzymałem i po odpaleniu na pych ( nie polecam ) podjechałem do dealera Renault w Szczecinie. Okazało się , że to nawalił czujnik koła zamachowego- po wymianie wszystko wróciło do normy i można było kontynuować jazdę na wczasy. Po około miesiącu zebrałem jeszcze owoce długiego piłowania rozrusznika, tym razem on odmówił posłuszeństwa. Okazało się , że jego nadużywanie w tamtym czasie spaliło szczotki. Po ich wymianie problemy / odpukać/ nie wróciły.
Korabl 4x4
korabl
Kangoojunior
Kangoojunior

zapalenie

Postprzez luk niedziela, 17 października 2004, 05:16

Ja mam odwrotny problem! Zimny silnik uruchamia się ciężkon natomiast ciepły natychmiast. Wiecie może dlaczego? :?:
luk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Gość niedziela, 17 października 2004, 09:54

Do: LUK
Mo¿e po prostu masz s³aby akumulator.
Gość

Re: Problem z zapalaniem

Postprzez dwypij wtorek, 19 października 2004, 14:48

Witam. Również ja miałem ostatnio podobny, chyba nawet identyczny problem. Objawy były identyczne, na początku myślałem że może immobilizer zakończył żywot, zmieniłem kluczyk i wszystko się powtarzało nadal. Ogólnie nie miałem pojęcia co to może być aż do momentu gdy po telefonie do serwisu (Inowrocław) i opisaniu objawów pan powiedział że to musi być jeżeli dokładnie pamiętam "czujnik zapłonu". Część w serisie kosztowała 120 zł z groszami, podłączenie pod komputer i sama wymiana ok 100 zł. Po wymienie wszystko chodzi jak marzenie. Posiadam Kangoo z 98 także 1.4, mam nadzieję że to jakoś pomoże. Pozdrawiam.
D.Wypij
Czerwony 1.4 Rn
dwypij
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Afek środa, 27 października 2004, 20:31

Dziękuję za odpowiedzi.
Wczoraj nie wytrzymałem i wybrałem się do serwisu Renault "Zodiac" w Ładnej k. Tarnowa. Szybko, fachowo i chyba niedrogo (205 zł) usunieto usterkę. Rzeczywiście była to wina uszkodzonego czujnika zapłonu (czujnik GMP). Nowy czujnik kosztował 137 zł.
Afek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez jon104 czwartek, 28 października 2004, 11:40

:lol: I co to znaczy należeć do KLUBU KANGOO-RKA - sprawa załatwiona od ręki :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Czujnik, szczotki...?

Postprzez Rafal_B środa, 27 kwietnia 2005, 06:06

Zdarzyło się mi to już trzy razy. Wygląda na to, że sprawa jest niezależna od pory roku i temperatury silnika. Otóż kangoorek nie chce zapalić, rozrusznik wcale nie kręci. Akumulator jest O.K. (po przyciśnięciu gazu nie ma reakcji w postaci rozjaśnienia świateł). Po przekręceniu kluczyka wszystko przygasa na chwilę jak zawsze, słychać klapnięcie (jakiś przekaźnik?) i... nic. Gdy stało się to pierwszy raz, odpalił przy ok. piątej próbie. Wczoraj, po raz trzeci, po ok. piętnastym przekręceniu kluczyka i różnych innych zabiegach (odczekiwanie, bujanie do przodu i do tyłu i włączanie biegu). Obawiam się, że po raz kolejny może się to skończyć źle. Kiedyś w takim starym Fiacie 125p podobny objaw był powodowany zawieszaniem się szczotek w rozruszniku. Kłopoty z wypinającym się złączem czujnika GMP już przerabiałem, ale wtedy rozrusznik kręcił tyle, że bez efektu. A tu cisza... Czy ktoś przerabiał już taki temat?
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Czujnik, szczotki...?

Postprzez MK środa, 27 kwietnia 2005, 06:24

Rafal_B napisał(a):). Po przekręceniu kluczyka wszystko przygasa na chwilę jak zawsze, słychać klapnięcie (jakiś przekaźnik?) i... nic..........

Obowiązkowo sprawdź zaciski akumulatora :arrow: gdy "-" jest zaśniedziały to jest taki efekt. Dodatkowo główną "masę" rozrusznika czy sie nie poluzowała.
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: Czujnik, szczotki...?

Postprzez Rafal_B środa, 27 kwietnia 2005, 09:12

MK napisał(a):Obowiązkowo sprawdź zaciski akumulatora :arrow: gdy "-" jest zaśniedziały to jest taki efekt. Dodatkowo główną "masę" rozrusznika czy sie nie poluzowała.

Dzięki, sprawdzę...
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam