Drży przy wolnej jeździe....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Drży przy wolnej jeździe....

Postprzez arturo82 sobota, 21 sierpnia 2010, 19:41

Witam!

Posiadam Kangoo 1.5dCi 82KM z 10/2003. Ostatnio jadąc wolno, czuje pod sobą że coś drży... tylko jak jadę wolno. Myślalem, że gdzieś coś wpadło pod fotel lub coś w tym stylu i "skacze" ale wszystko jest ok. Co może byc tego przyczyną? Już mam powoli dość tego jak i tego auta powoli... dopiero 172 tys km za mną i do tego nie jeden problem. Wcześniej miałem Seata Ince 1.9SDI z 98r i jedyne o czym musiałem pamiętać to zrobić przegląd w odpowiednim czasie i wymieniać części zgodnie z wymaganiami producenta.. no i lać paliwo :)

Proszę o jakieś sensowne rady.
Pozdro
Jest:Kangoo 1.5dCi 82KM 2003
Polo 1.4TDI 2004/5
a w planach: coś nowego...
arturo82
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Drży przy wolnej jeździe....

Postprzez arturo82 niedziela, 22 sierpnia 2010, 08:19

To można tu liczyć na jakąś radę/pomoc? A myślałem, że są tu jacyś "eksperci"...

Kolego eksperci są, uwierz mi, ale mają też swoje życie prywatne, a także uczestniczą aktywnie w życiu klubowym nie tylko wirtualnym i byli wczoraj na spocie, więc nie mają czasu na odpowiadanie na posty ekspresowych forumowiczów. Weź się proszę za szukanie odpowiedzi w szukajce, lecz poprzedź tą czynność przeczytaniem instrukcji obsługi tegoż instrumentu forumowego. Pozdrawiam :mrgreen:

P.S.
Poza tym nie porównuj zabytkowego silnika SDI z nowoczesnym dCi z Common Rail. ;) /MOD
Polo 1.4TDI 2004/5
arturo82
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez profit niedziela, 22 sierpnia 2010, 09:08

Hmm... w tym problem , że jak trzeba to nie zawsze się można doczekać pomocy.
Ja mam podobny problem aczkolwiek z powodu innej jednostki napędowej ( 1,4 e7j) to może być zupełnie co innego.
Nie zakładałem nowego wątku bo niech podobne dolegliwości będą pod jednym.
Do sedna. Sprawdź czy aby napewno usterka lub owa dolegliwość występuje tylko przy małej prędkości czy raczej przy konkretnych obrotach silnika? Może jakiś rezonans a nie mechaniczne drżenie?
Tyle mogę narazie podpowiedzieć. Nie mam dci.
Jak opisywałem w jednym z postów - padł mi jakiś czas temu rozrząd. Niby głowica zrobiona , autko śmiga ale od tamtego incydentu to nie to samo autko. Myślałem , że może jestem przeczulony. Mechanik powiedział, że głowica się musie podocierać i tak dalej. Kangoo ciągnie i ogólnie jest ok nawet spalanie jest na tym samym poziomie. ale od naprawy ma jakieś dziwne delikatne drżenie silnika. Śmigam tym autkiem 8 lat i wiem jak chodziło przed naprawą. Ostatnio jednak się to nasiliło. :( Rano jak odpalam to auto aż drzy całe aż mi ręce na kierownicy podskakują. Ale obroty są jakby w normie i nie falują. Rezonans przy tym jest taki ,że nie słyszę samego siebie a jak mam jechać dalej jak 5 km to mdłości dostaje.
Wszystko posprawdzałem. Wydech , kolektor i inne. I mam pytanie: czy możliwe jest aby podczas jak jechałem jeszcze kawałek na przeskoczonym rozrządzie to olej który się nie spalił w cylindrach przy normalnym procesie uszkodził mi katalizator ( zapchał) i on daje taki opór , że cały silnik wprowadza w wibracje??? Przebieg oryginalny to 160kkm. Trochę nie pasuje mi wymiana wszystkiego po koleii bo się okaże , że wsadzę jeszcze pare tysiaków plus 3 tyś które dałem za naprawę po rozrządzie to wyjdzie , że kangoo tyle nie jest wart.
Ogólnie jak wsiadłem do Kangoo dci kolegi to powaliła mnie cisza i spokój w aucie. A to przecież benzyna powinna ciszej chodzić :?:

Może juz lepiej w nowe Doblo zainwestować albo Scudo?
Kangoo 1,4 2000r 161kkm , zaczepny.
Kangoo 1,6 16V 2008r 30kkm , zaczepny.
profit
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skarb niedziela, 22 sierpnia 2010, 10:20

arturo82 napisał(a):Witam!

Posiadam Kangoo 1.5dCi 82KM z 10/2003. Ostatnio jadąc wolno, czuje pod sobą że coś drży... tylko jak jadę wolno. Myślalem, że gdzieś coś wpadło pod fotel lub coś w tym stylu i "skacze" ale wszystko jest ok. Co może byc tego przyczyną? Już mam powoli dość tego jak i tego auta powoli... dopiero 172 tys km za mną i do tego nie jeden problem. Wcześniej miałem Seata Ince 1.9SDI z 98r i jedyne o czym musiałem pamiętać to zrobić przegląd w odpowiednim czasie i wymieniać części zgodnie z wymaganiami producenta.. no i lać paliwo :)

Pozdro

Zacznij jeździć szybko lub sprzedaj auto - nie ma co się męczyć na siłę :lol:
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 22 sierpnia 2010, 14:09

profit napisał(a):Ogólnie jak wsiadłem do Kangoo dci kolegi to powaliła mnie cisza i spokój w aucie. A to przecież benzyna powinna ciszej chodzić :?:

U też tak mam, ze dCi jest cichy, a 1.2 mega głośny. Szczególnie w czasie jazdy :!:
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez arturo82 niedziela, 22 sierpnia 2010, 14:48

skarb napisał(a):
arturo82 napisał(a):Witam!

Pozdro

Zacznij jeździć szybko lub sprzedaj auto - nie ma co się męczyć na siłę :lol:

Żebyś wiedział pogonie to w piguły... Widzę lekki OT się robi bo piszecie o cichym/glośnym silniku a mój po prostu drży a czy jest cichy/głośny to dla mnie bez różnicy bo i tak nim mykam zeby swojego nie usyfić
Polo 1.4TDI 2004/5
arturo82
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio niedziela, 22 sierpnia 2010, 15:14

Może poduszki pod silnikiem masz wytłuczone.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 22 sierpnia 2010, 15:15

Sprzedaj kangoo i kup coś z silnikiem TeDejI :!:

;)
:lol: :mrgreen:
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez arturo82 niedziela, 22 sierpnia 2010, 18:57

Koleżko, masz coś do TDI?
Moja żona ma w Polo 1.4 TDI 75KM i nie narzekamy... na pewno mniej mam z nim problemow niż w DeCeIku, zdecydowanie porównując, a to że masz dCi i jeździsz nim bo nie probowałeś pewnie jazdy nawet TDI, to twoja broszka

profit napisał(a):Hmm... w tym problem , że jak trzeba to nie zawsze się można doczekać pomocy.
Ja mam podobny problem aczkolwiek z powodu innej jednostki napędowej ( 1,4 e7j) to może być zupełnie co innego.
Nie zakładałem nowego wątku bo niech podobne dolegliwości będą pod jednym.
Do sedna. Sprawdź czy aby napewno usterka lub owa dolegliwość występuje tylko przy małej prędkości czy raczej przy konkretnych obrotach silnika? Może jakiś rezonans a nie mechaniczne drżenie?
Tyle mogę narazie podpowiedzieć. Nie mam dci.
Jak opisywałem w jednym z postów - padł mi jakiś czas temu rozrząd. Niby głowica zrobiona , autko śmiga ale od tamtego incydentu to nie to samo autko. Myślałem , że może jestem przeczulony. Mechanik powiedział, że głowica się musie podocierać i tak dalej. Kangoo ciągnie i ogólnie jest ok nawet spalanie jest na tym samym poziomie. ale od naprawy ma jakieś dziwne delikatne drżenie silnika. Śmigam tym autkiem 8 lat i wiem jak chodziło przed naprawą. Ostatnio jednak się to nasiliło. :( Rano jak odpalam to auto aż drzy całe aż mi ręce na kierownicy podskakują. Ale obroty są jakby w normie i nie falują. Rezonans przy tym jest taki ,że nie słyszę samego siebie a jak mam jechać dalej jak 5 km to mdłości dostaje.
Wszystko posprawdzałem. Wydech , kolektor i inne. I mam pytanie: czy możliwe jest aby podczas jak jechałem jeszcze kawałek na przeskoczonym rozrządzie to olej który się nie spalił w cylindrach przy normalnym procesie uszkodził mi katalizator ( zapchał) i on daje taki opór , że cały silnik wprowadza w wibracje??? Przebieg oryginalny to 160kkm. Trochę nie pasuje mi wymiana wszystkiego po koleii bo się okaże , że wsadzę jeszcze pare tysiaków plus 3 tyś które dałem za naprawę po rozrządzie to wyjdzie , że kangoo tyle nie jest wart.
Ogólnie jak wsiadłem do Kangoo dci kolegi to powaliła mnie cisza i spokój w aucie. A to przecież benzyna powinna ciszej chodzić :?:

Może juz lepiej w nowe Doblo zainwestować albo Scudo?

mój brat ma slużbowe Doblo w dieslu, auto spoko nawet ale głośny troszke i strasznie blaszany w środku, zresztą jak Kangoo....
To już np. nowe Berlingo/Partner czy Caddyyjest mniej blaszany i bardziej wygłuszony od Kangura/Dobla. Zalezy kto co potrzebuje, ja mojego kangura gonie głownie w trasy tak dziennie z 300km i czasami po mieście, klime w lecie mam także kicham na to czy mi blacha wystaje czy nie, no z rodziną na wakacje bym tym nie chcial jechać,... Jak mi się tak dalej bedzie działo z autem, to go sprzedam i kupie cos innego w tej budzie (raczej te co wymieniłem wyzej, a zaczne od Vw)
Polo 1.4TDI 2004/5
arturo82
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez michalxtreme niedziela, 22 sierpnia 2010, 18:58

Kolego arturo82 z łaski swojej spuść z tonu. To forum to nie ring bokserski. Jeśli nie doczytałeś regulaminu forum to spojrzyj na §19 pkt.12 i co grozi za jego łamanie §23
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Następna strona

Powrót do Pytam