Witam pompa ABs znajduje się za prawym nadkolem za silnikiem , dostep jest od góry , musisz zdjąć wygłuszenie miedzy komora silnika a kabina , i drugie miejsce gdzie sie można dostac to od prawego nadkola... pompe wyjmiesz przez prawe nadkole i odkrecisz dwa przewody , ale i od gury bedziesz musiał sie dostac aby odkręcić przewody... dostęp jest znikomy , zalecana naprawa w dwie osoby i kanał... poprzez kanał bedziesz miał dostęp do dolnego mocowania pompy... pompa jest przykręcona do blachy a blacha do nadkola

, aby ją wyjąć potrzeba dużo wyobrażni i musowo to robic w dwie osoby...
Ja wymieniając przewód hamulca na miedziany od lewego koła , kupiłem przewód miedziany gotowy i niemogłem wkręcic go w pompe abs i delikatnie zepsułem gwint , wyjołem pompe , znajomy mechanik mi nagwintował a nowy przewód założyłem ale musiałem przekóć na stare koncówki i dopiero sie udało złozyc... strasznie duzo pracy z tą pompą , dostep znikomy... możesz mieć tez problem z odłączeniem kostki zasilania abs

potem duzo pompowania aby odpowiettrzyv układ hamucowy , ja zalałem nowym płynem

przedni przewód hamucowy wymieniałem z bratem... gdy auto było na kanale zauważyłem ,że przewody do tylnich kół przed kołem zapasowym są bardzo zgniłe... sprawdzcie u siebie bo ja musiałem wymieniać dla bezpieczenstwa jazdy ( ale tył zrobił znajomy mechanik bo akurat nie mialem czasu

) , walczyłem tez z lewym zaciskiem... urwał sie odpowietrznik i trzeba było rozwiercać :<
Niewiem czy może to być to ale ja miałem podobny problem... z przodu mi zgniły pierścienie abs po których czujnik abs szczytuje obroty koła i mi popękały i sie kręciły , przód nie hamował a tył warjował... wychodziło na to ,że auto czasami hamowało prawie wcale a jak hamowało mocniej to jakoś chyba tyłem bardziej he he... , zdazało sie że wcale nie chamowało... pedał hamulca odbijał... , prawie raz wpadłem na drugie auto ale ratowałem sie recznym...
z hamulcami miałem problem kompletnie niewidzialem co sie dzieje... ogólnie auto hamowało wmiare ok ,ale czasami cos warjowało i niewiadomo kiedy mogło nie hamowac , kontrolka abs raz sie swieciła raz nie... z ponad miesiac jezdiłem z wyjetym bezpiecznikiem od abs ,predkosciomerz nie działał

wsumie z hamucami mialem problem z dwa miesiace , uratowało mnie to ,że wyjołem bezpiecznik ale niemialem wtedy abs , pomogła wmiana pierscieni abs

Ja mam 1.9 Dti myśle ,że w zaleznosci od silnika można napotkać na jakieś nowe przeszkody
aktualnie auto stoi u mechanika padła pompa paliwowa , jutro bede wiedzial w jakim stanie jest pompa.. , auto słabo paliło i dymiło strasnzie po odbpaleniu... pompa wysłana do serwisu...
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak

Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...