Usterki...

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez _ONE_ czwartek, 21 października 2004, 15:27

Może jestem zboczony, ale funkcjonalność bije na głowę wady (usterki) :D 8O :o :( :P :cry: :roll: :twisted: :wink:
Tłumaczę sobie, że trafiłem na taką sztukę... była walona (prawa przednia ćwiartka)
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez yasak czwartek, 21 października 2004, 17:24

Uwielbiam to jak wielcy wrogowie Kangoo miękną i otwierają gęby kiedy zobaczą co to jest naprawdę Kangoo i co on potrafi. Jak dla mnie pełna satysfakcja.

Pozdrawiam Yasak
Blue Privilege 1,2 16V
yasak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik czwartek, 21 października 2004, 18:33

Lukasz_Kangoo napisał(a):- coś mi huczy przednie prawe koło (przy skręcaniu w prawo przestaje, przy skręcaniu w lewo i jeździe prosto hałasuje) - to na pewno nie łożysko bo już wymieniłem

Łukaszu sprawdź śrubkę od stabilizatora przy wahaczu - trochę skłamałem :oops: bo miałem takie przygody. Lubi się zrywać, mi poszły już obie. Objaw taki, że przy max skręcie stabilizator bądź wahacz (nie pamiętam...) ociera o felgę. Choroba typowa dla kangoo i clio II. No i jeszcze kiedyś wydech mi poszedł na teleskopie, ale blacharz 2 domy wyżej zespawał (nawet bez zdejmowania tłumika) w 15 minut za 10PLN więc to się nie liczy :wink:

jon104 napisał(a):Sądzę, że zaważyła tu obiegowa opinia o tym , iż nowe modele są niedopracowane (czyt. awaryjne), jednakże w wypadku Kangoo to nie nowy model lecz jedynie drobny face lifting karoserii i wnętrza bez żadnych zmian w konstrukcji wobec czego nie potrafię znaleźć powodów pogorszenia jakości

Nie wiem jaka jest obiegowa opinia :wink: moja powstała podczas lektury postów. Przede wszystkim zmieniła się całkiem gama silników - pierwsze miały 1.2 8V, 1.4 8V i 1.9D. Przyznam że więcej zmian nie znam, ale może jakieś są. Czasem wystarczy, że produkcja przeniesie się do innej fabryki...

P.S. Dzięks wszystkim za odzew, teraz wiem że jak coś się stanie, to po radę do _ONE_'a :lol: WSZYSCY JESTEŚMY ZBOCZENI :!:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ czwartek, 21 października 2004, 19:24

Jasne... czuję się zaszczycony... :D :D :D
A tak poważnie to większość moich usterek wynika, moooocno w to wierzę i będę trzymał się tej wersji :lol:, z tego że auto było nieudolnie naprawione po dzwonie poprzedniego właściciela no i ostro pracowało w firmie budowlanej.

Z ciekawostek dźwiękowych przedniego zawieszenia mogę od siebie dodać, że bardzo fajne odgłosy wydają uszkodzone przeguby półosi, a jeszcze lepsze wędrujący w czasie jazdy i skręcania poluzowany ciężarek na prawej półosi... co ja się naszukałem :evil: Dopiero podniesienie auta na dwie żaby i rozpędzenie na sucho pomogło w znalezieniu winnego hałasiciela 8O Ciekawe jakie jeszcze niespodzianki przyniesie mi mój torbacz...
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Mona czwartek, 21 października 2004, 21:01

orys napisał(a):W drugim obecnym (2004 kaleido 1.5 dci) wizyta w serwisie z powodu zaświecenia kontrolki świec żarowych, powód poluzowana wtyczka pod kierownicą, na razie nic więcej.

i my mieliśmy to samo, ale zgasło 8O

i olej nam wyparował do zera od 1500 (wymiana oleju) do 7000 przebiegu 8O dolaliśmy, obserwujemy. poza tym gra (kiepsko :? , odsłuch lepszy w matizie miałam)
Mona i Paweł--------------------Kaleido dCi 80KM--------------------
Mona
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lukasz_Kangoo piątek, 22 października 2004, 07:35

Lukasz_Kangoo napisał(a):A mój torbacz właśnie stoi u doktora i czekam na diagnozę :o
Dolegliwości:
- coś mi huczy przednie prawe koło (przy skręcaniu w prawo przestaje, przy skręcaniu w lewo i jeździe prosto hałasuje) - to na pewno nie łożysko bo już wymieniłem
- brzęczenie w wydechu (ale tylko koło 3 500 obr/min)
- czasem przy hamowaniu coś trze w przednich hamulcach

Poza tym ogólne sprawdzenie stanu samochodu (zawieszenie itp) przed zimą ;)

No i Kangoor wrocił odmieniony ;)
Jakby w niego diabeł tasmański wstąpił ;)

Wymienione łożysko w lewym przednim kole (już nic nie huczy ;) ), wyregulowane zawory + wymiana uszczelki pod głowicą (ale dostał kopa), wymienione szczęki z tyłu + przetoczenie bębnów.
W sumie 750 PLN :o
Ale jeździ się zupełnie inaczej - dużo ciszej i dynamiczniej ;)

W niedługiej przyszłości wymiana tarcz z przodu i nowe amorki z tyłu :o
Ale czego się nie robi dla Kangoorka ;)
Lukasz Stawiarski
KANGOO 1.4 (K7J) CB
Warszawa #GG - 2535619
K.A.N.G.O.O.: Kinetic Artificial Neohuman Generated for Online Observation
Lukasz_Kangoo
Ojciec Założyciel
Ojciec Założyciel

Postprzez jon104 piątek, 22 października 2004, 17:49

zuwik napisał(a):
jon104 napisał(a):Sądzę, że zaważyła tu obiegowa opinia o tym , iż nowe modele są niedopracowane (czyt. awaryjne), jednakże w wypadku Kangoo to nie nowy model lecz jedynie drobny face lifting karoserii i wnętrza bez żadnych zmian w konstrukcji wobec czego nie potrafię znaleźć powodów pogorszenia jakości

Nie wiem jaka jest obiegowa opinia :wink: moja powstała podczas lektury postów. Przede wszystkim zmieniła się całkiem gama silników - pierwsze miały 1.2 8V, 1.4 8V i 1.9D. Przyznam że więcej zmian nie znam, ale może jakieś są. Czasem wystarczy, że produkcja przeniesie się do innej fabryki...

Obiegowa opinia tzn. powszechnie znana, a silniki wystepujące w Kangoo II były montowane sukcesywnie już w Kangoo I po większych zmianach, które miały podnieść komfort jazdy i przeprowadzone zostały w 2001r.
Zresztą na rynek francuski dalej produkowane sa Kangoo z silnikami 1.0, 1,1 i 1,2 (8V), a np. na rynek ukraiński i rosyjski dostarczane są dalej z silnikami 1,4 (8V) tymi samymi, które są montowane do nowej Daci Logan
Jedyny producent na Europę to wytwórnia w Mobaige (Francja) od początku produkcji. Jest jeszcze montownia w Maroku i w Płd. Ameryce, ale to na inne rynki :lol:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik piątek, 22 października 2004, 23:08

Janusz: 8O Skąd Ty to wszystko wiesz? :o No cóż, jedynie co mi pozostaje to ten argument z postami :wink: Naprawdę nie pamiętam żeby do "jedynki" wkładali 16-zaworówki i 1.5dCi ale domyślam się że już w najbliższym poście od Ciebie się dowiem :roll: Czy mógłbyś zdradzić skąd masz takie szczegółowe informacje?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: Usterki...

Postprzez dwypij sobota, 23 października 2004, 08:42

zuwik napisał(a):Chciałbym Was prosić, klubowe koleżanki i koledzy, żebyście napisali czy mieliście jakieś pozaplanowe przygody ze swoimi kangoorkami, jakie były tego objawy i co temu zaradziło. Również dodajcie informację, czy jeździcie kangoorkiem nowym czy... mniej nowym :) Wszystkie rady znajdą się w jednym poście i nie trzeba będzie szukać.

Może więc zacznę wątek, choć nie mam praktycznie nic do napisania. Mój kangoorek to jeden z pierwszych w Polsce, chyba lipiec '98. Pierwsza trasa - Chorwacja, Włochy i powrót - już po 2-3 tysiącach. We Włoszech poszła sprężynka pod zaworem wylotowym. Wymienili cały silnik (5 dni...) podejrzewając wadę konstrukcyjną. Od tego czasu NIC :!: . 120tys. km na karku i stale to samo zawieszenie, drugi akumulator.

W tym poście chciałbym sprawdzić też swoją obserwację: czy renault nie olało trochę jakości przy produkcji nowego kangoo :?

Witam serdecznie wszystkich! Jeżeli chodzi o awarie mojego Kangoo to nie było ich zbyt wiele. Autko ma w tej chwili przejechane ponad 140.000km i awarii było naprawdę niewiele. Pierwsza to usterka pompy nawiewu powietrza jeżeli dobrze pamiętam ( autko nabyte w sierpniu 1998 ) ale to było jeszcze na gwarancji. Druga rzecz wymieniona w ramach gwarancji to tłumik końcowy, który się przepalił. Następny wytrzymał już 5 lat ale również poległ więc kupiłem sportowy (tak w ramach szału). Ostatnią rzeczą która uległa zepsuciu/awarii była cewka zapłonu (nie pamiętam dokładnie) ale kosztowało to tylko 120zł. To tyle na ten temat. Nie ma zbyt wielu kłopotów z kangurkami. Pozdrawiam.
D.Wypij
Czerwony 1.4 Rn
dwypij
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez jon104 sobota, 23 października 2004, 18:06

zuwik napisał(a):Janusz: 8O Skąd Ty to wszystko wiesz? Czy mógłbyś zdradzić skąd masz takie szczegółowe informacje?

:wink: Jak sam piszesz - wszyscy jesteśmy zboczeni na punkcie kangoo-rków (bo w celach towarzyskich spotykalibyśmy sie na całkim innym forum :wink:) :!:, a wiadomości wszytkie z netu, no i z książki obsługi oraz świadectwa homologacji, jakie otrzymałem przy zakupie autka..
Np. bardzo duzo można sie dowiedzieć odwiedzając strony Renault w poszczególnych państwach europejskich :idea:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne