1.2 16V Traci moc na zimnym silniku

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

1.2 16V Traci moc na zimnym silniku

Postprzez dvelublin piątek, 31 grudnia 2010, 01:28

Witam, pewnego chlodnego poranka(-13^C) po odpaleniu silnika obroty utrzywały sie na poziomie 1500/min. Po okolo minucie spadly do 500 i silnik jakby zaczal sie dlawic jednak nie zgasl. Powtorzylo sie to chyba 2 razy w odstepach okolo 20-30 sek. Pozniej juz silnik utrzymywal staly poziom obrotow. Po jezdzie i przerwie nawet 5h nic sie nie dzieje znaczy nic nie pokojacego..odpala normalnie i jedzie :D Jednak ta sytuacja powtarza sie kazdego ranka. Gdy odpali sie i odrazu zacznie jechac traci moc nie reaguje na pedal gazu i obroty spadaja do ok.500 zaczyna sie dlawic i po kilku sekundach wraca do normy i tez tak okolo 2-3 razy to sie powtarza. A pozniej wszystko normalnie. Podjechalem do elektryka podlaczyc pod komputer wyskoczyl blad sondy lambda przed katalizatorem oraz blad sondy lambda za katalizatorem(czy czujnika sondy cos sie roznilo a dopkladnie nie pamietam). Elektryk posprawdzal cos jeszcze na wl silniku i wyszlo ze nie pracuje sonda lambda za kataliaztorem zatrzymala sie na minimalnej wartosci. Jutro choc sylwester mam zamiar wymienic sonde i swiece profilaktycznie a tez dawno nie byly wymieniane. Po krotkim wstepie moje pytanie brzmi co jeszcze moze byc przyczyna takich naglych strat mocy. Jutro dam znac czy wymiana pomogla ale moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem w renault? Czy po wymianie jechac musze kasowac bledy znowu przez komputer czy istnieje jakis inny sposob? A moze moga zopstac bledy i nie bede one wplywaly na prace silnika z nowa sonda ?
Z gory dziekuje za odpowiedz:]
Kangoo I 1.2 16V 2002r. ...278 000km
dvelublin
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: 1.2 16V Traci moc na zimnym silniku

Postprzez branio piątek, 31 grudnia 2010, 07:40

Reguluj zawory, czyść przepustnicę. Błędów z sond nie musisz kasować.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Szumak piątek, 31 grudnia 2010, 10:34

Miałem nieco zbliżony przypadek:
http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=8122
Sprawdź też styki w potencjometrze gazu.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez dvelublin niedziela, 2 stycznia 2011, 01:23

Wymiana świec i sondy lambda chyba nie pomogła w 100%. Dalej zaraz po odpaleniu i przejechaniu kilkunastu metrów traci moc kilka razy gdy pochodzi wszystko jest dobrze. Jak sie rozgrzeje to czuć poprawe w kulturze pracy wiec to na plus. Tylko co zrobic z tym muleniem na zimno:D w poniedzialek mam zamiar wyczyscic przepustnice dostac sie do styków potencjometru tak jak kazaliście. Na regulacje zaworów z kumplem sie umówiłem za tydzień. Licze że wszystkie te zabiegi przywroca radosc z porannego wsiadania do kangura. Przegladajac jakies fora i czytajać watki na tematy podobne do mojego byl temat silnika krokowego, ktory odpowiada za prace na zimnym silniku. Czy cos moze byc na rzeczy czy raczej to zly trop szukajac przyczyn tej usterki? Jeszcze jedna prosba o jakos ksiazke( np. sam naprawiam.. ) lub jakies schematy silnika Renault 1.2 16V. Przeszukuje internet i nie moge nic takiego znalezc. Z gory wielkie dzieki:D
Szczęśliwego Nowego Roku Z Kangurem:D
dvelublin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 3 stycznia 2011, 10:41

Raczej zły trop.
Silnik krokowy odpowiada za pracę na wolnych obrotach - nie tylko na zimnym, ale i na ciepłym silniku.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez dvelublin wtorek, 4 stycznia 2011, 10:35

Ok dzieki czyli czyszczenie przepustnicy i przeczyscic kostke od gazu ta nad pedałami czy zle zrozumialem "styki w potencjometrze gazu"?. Dam znac jak to juz zrobie czy moj problem zniknal.
dvelublin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez dvelublin piątek, 7 stycznia 2011, 23:07

Wczoraj wyczyściłem przepustnicę, wyregulowałem zawory i rozpiełem kostkę od gazu i przeczyściłem, po zapaleniu było słychać różnice w pracy silnika i nie było problemów z traceniem mocy i już byłem zadowolony. Jednak po nocy dzisiaj zapaliłem i znowu to samo, troche mniej ale jednak jest. Po odpaleniu ruszyłem i buuu obroty zaczęły spadać, nie reagował na pedał gazu i po momencie znowu normalnie i tak 3 razy. Już brakuje mi pomysłów co może być na rzeczy. Chyba na to ma wpływ temperatura bo wczoraj cały dzień stał w garażu gdzie było około 10-15C i po odpaleniu czekałem i patrzyłem normalnie zmniejszał obroty w miare nagrzewania się. W nocy stał na dworze i rano już było po staremu. Proszę o jakąkolwiek wskazówkę bo nie wiem co tu dalej robić. Z góry wielkie dzięki.
dvelublin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez radzik poniedziałek, 10 stycznia 2011, 21:19

Hello,

Jeszcze mogą być dwie realne przyczyny,

1. cewka powoli mówi do widzenia i z czasem padnie.
2. czujnik położenia wału ale w tej sytuacji problem byłby z odpalaniem.

Pozdrawiam,

ps. jak coś to mam cewkę to testu
radzik
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez dvelublin poniedziałek, 10 stycznia 2011, 21:45

Na jednym z przewodów jest mała zadra spowodowana przez obudowę która spadła i leżała na przewodach i ocierała się o pasek. Ale przy zgaszonym swietle nie widać żeby gdzieś iskra wychodziła na zewnątrz jest tylko ta guma uszkodzona. Tylko nie ma problemu z odpaleniem problem pojawia się po około 1 minucie po odpaleniu obroty spadają z 1500 do 500 potem po kilku sekundach rosną i tak kilka razy lub przejechaniu kilkunastu metrów obroty spadają nie reaguje na wciśnięcie pedału gazu i nagle szarpnięcie i jest dobrze i tak kilka razy. To może być przyczyną cewki? Tylko czego później nie daje żadnych złych znaków? Mi już brakuje pomysłów :D Gdzieś wyczytałem że ludzie z tym normalnie jeżdżą, ale to już radość z jazdy zabiera :D:P
dvelublin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 11 stycznia 2011, 08:47

A może to jednak krokowiec...? :roll:
Bo te falujące obroty...
Może po rozgrzaniu silnika coś mu się tam poprawia i wszystko jest ok, a na zimno wariuje...
Ta zadra na przewodzie to raczej bez związku.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Następna strona

Powrót do Pytam