Problem z odpaleniem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z odpaleniem

Postprzez tomo232 niedziela, 6 lutego 2011, 19:08

Witam serdecznie mam problem z moim skoczkiem d55 1.9D, mianowicie, gdy jest zimny jak postoi dłużej to nie chce odpalić i lekko kopci po rozgrzaniu się to przestaje. Jak już odpali z trudem, czyli tak za 10 razem to później już pali na dotyk nawet bez świec? Wtryski sprawdzone, luzy zaworowe zlikwidowane, świece żarowe grzeją (poprzedniemu właścicielowi padł układ grzania świec i jest założony przekaźnik i świece grzeje ręcznie, świece wyjęte i sprawdzone czy grzeją są ok.) Bardzo proszę o pomoc jak ktoś miał podobny problem.
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z odpaleniem

Postprzez Lucass niedziela, 6 lutego 2011, 19:25

Być może na skutek jakiejś nieszczelności paliwo cofa się do zbiornika i musi je potem podpompować :roll:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez tomo232 niedziela, 6 lutego 2011, 19:31

Przed pompa wtryskową mam założony zawór zwrotny, EGR zaślepiony jest na kolektorze wydechowym przez blaszkę, żeby go wykluczyć. Aha i jak jest zimny to głośno pracuje, twardo metalicznie klepie jak się rozgrzeje to trochę się ciszy. Wtryski są po sprawdzeniu u mechanika na maszynie luzy zaworowe w normie.
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 niedziela, 6 lutego 2011, 20:49

a może to ten nieszczęsny elektrozawór kąta wtrysku z tego tematu viewtopic.php?f=77&t=5907&start=0
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez tomo232 sobota, 12 lutego 2011, 14:42

Autko już po naprawie okazało się, że padł elektrozawór kąta wtrysku oraz komputer, który steruje tym zaworem robił zwarcie do masy. Zobaczymy wieczorem jak postoi na mrozie jak będzie palił. Została jeszcze jedna usterka jak dam mu wysokie obroty tak 2500 może więcej to zaczyna dławić się silnik i kopci na biało (lub niebiesko).
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez tomo232 sobota, 19 lutego 2011, 11:00

Witam serdecznie jestem po wymianie komputera i elektrozaworu, i problem pozostał, czyli nadal nie pali rano po postoju. Ma ktoś jakiś pomysł, co dalej???
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Gizmo sobota, 19 lutego 2011, 17:36

Mam ten sam problem ze po dlugim postoju nie pali zaprowadzilem samochod do magika od silnikow, rozebral i okazalo sie ze sa progi w bloku silnika. Samochod obecnie sie naprawia, szlif bloku wymiana tlokow, piersciaków (tulejowac sie nie dalo) ogolnie w zasadzie kapitalka silnika ;] auto bede mial juz po niedzieli zrobione to napisze czy to pomoglo. Licze na to ze tak ponieważ koszt takiego zabiegu to blisko 4k ;/ Tak więc nie zycze Ci abyś potrzebowal takiego zabiegu aby twoj torbacz powrocil do zywych.

Pozdrawiam
Łukasz M.
Gizmo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez tomo232 niedziela, 20 lutego 2011, 19:36

Ani mnie nie strasz że mogę mieć podobny problem opisz co ci się działo z silnikiem dokładniej bo ja go już odpalę to pali normalnie nawet po kilku godzinach odpala od razu im mniejsza temp. rano to tym gorzej odpala,ale ma problem mianowicie taki że idzie bardzo głośno, luzy na zaworach zrobione wtryski tez są po testach w serwisie, a jak go odpalę to klepie bardzo głośno. Klepie metalicznie ale nie mogę dojść do ładu co tak klepie na wolnych obrotach to jeszcze spoko ale jak mu dodam gazu to bardzo głośno pracuje, i jeszcze jedno na wysokich obrotach silnik się dławi.
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 23 lutego 2011, 17:18

Sprawdź rozrząd
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez tomo232 środa, 23 lutego 2011, 18:46

Sęk w tym że rozrząd jest wymieniony i to nic nie pomogło. Najbardziej mnie denerwuje to że on tak klepie metalicznie wtryski sprawdzone i luzy na zaworach zlikwidowane. Jak jest zimny to głośno chodzi a jak się rozgrzeje to trochę ciszej olej mam elfa wlanego w listopadzie jak wymieniałem rozrząd.
tomo232
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam