nie działa klima

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

"Brzydki zapach" = smród

Postprzez Rafal_B wtorek, 31 maja 2005, 09:19

piter6311 napisał(a):Mam pytanie ,czy jest jeszcze jakiś filtr od klimy który nalezy wymienic ,w którym pojawiają się grzyby szkodliwe dla zdrowia

"Jednym z elementów klimatyzacji jest umieszczony wewnątrz samochodu tzw. parownik, który odbiera ciepło z opływającego go powietrza. Przy okazji wykrapla się na nim para wodna zawarta w powietrzu, co powoduje, że parownik staje się wilgotny. Niesione z powietrzem pyłki roślin, bakterie, grzyby i pleśnie przyklejają się do wilgotnej powierzchni parownika, tworząc z czasem żywe siedlisko silnie alergizujących i toksycznych dla ludzi zapachów.
Rodzi się zatem pytanie: w jaki sposób możemy się pozbyć tego zapachu? Otóż konieczne staje się dokładne wyczyszczenie całego układu klimatyzacji, a szczególnie parownika. A tu pojawiają się pierwsze problemy, gdyż parownik zamontowany jest zwykle dość głęboko w samochodzie, za licznymi osłonami, i dostęp do niego jest bardzo utrudniony. Ponieważ czynność ta nie jest ani łatwa, ani prosta, mogą przeprowadzić ją tylko wyspecjalizowane serwisy klimatyzacyjne. Po wykonaniu odpowiednich demontaży, w tym filtra przeciwpyłkowego i dmuchawy powietrza pracownicy serwisu przy pomocy sond i urządzenia rozpylającego dokonują dezynfekcji układu za pomocą środka antybakteryjnego. Po kilku godzinach problem przykrego zapachu mamy z głowy."
Za: PRO-AUTO.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Wiz wtorek, 31 maja 2005, 16:10

Ja nosze sie od dluzszego czasu z takim planem:
Na skraplaczu (chlodniczka klimy umiejscowiona obok chlodnicy) planuje zamontowac wentylator, podobny do tego jaki jest na chlodnicy silnika.
Powod ??
W upalne dni jak sie chwile postoi w miejscu na wlaczonej klimie i sie uklad juz mocno zagrzeje, w pewnym momencie nastepuje odciecie klimy i brak chlodzenia. Spowodowane jest to zbyt malym przeplywem powietrza przez skraplacz. Freon nie ma nalezytej temperatury (nie schlodzil sie) i nastepuje odciecie klimy zeby nie nastapilo zassanie "cieplego" freonu do ukladu.
Po zamontowaniu wentylatorka, w takiej sytuacji (korek, oczekiwanie na rodzinke pod sklepem) recznie go uruchamiam i wszystko nadal milutko pracuje i chlodzi.
Planuje zalozyc wlacznik do "smigielka" obok przycisku uruchamiajacego ogrzewanie tylnej szyby. Akurat mam tam wolne miejsce - orginalnie montuje sie tam "pstryczka" do ogrzewania foteli. Miejsce jest, pstryczek sie kupi na szrocie lub gieldzie a wentylka trzeba bedzie jakiegos dopasowac i tak zamocowac zeby nie odpadl jak bede jechal 160km\h :D :D
No i teraz najciekawsze pytanie:
Czy ktos z Was juz myslal lub momtowal takie ustrojstwo, czy moze jest to poroniony pomysl :?:
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Re: "Brzydki zapach" = smród

Postprzez branio wtorek, 31 maja 2005, 19:17

Rafal_B napisał(a):A tu pojawiają się pierwsze problemy, gdyż parownik zamontowany jest zwykle dość głęboko w samochodzie, za licznymi osłonami, i dostęp do niego jest bardzo utrudniony. Ponieważ czynność ta nie jest ani łatwa, ani prosta, mogą przeprowadzić ją tylko wyspecjalizowane serwisy klimatyzacyjne. Po wykonaniu odpowiednich demontaży, w tym filtra przeciwpyłkowego i dmuchawy powietrza pracownicy serwisu przy pomocy sond i urządzenia rozpylającego dokonują dezynfekcji układu za pomocą środka antybakteryjnego. Po kilku godzinach problem przykrego zapachu mamy z głowy."
Za: PRO-AUTO.

A po nasemu to bedzie tak:
Kupujesz środek do klimy(około 20zł)do niego dołączony jest wężyk,który wprowadzasz jak najgłębiej(przeważnie od dołu jest dojscie do parownika) i naciskasz spust powoli go(wężyk) wyciągając.Spryskać też filtr przeciwpyłkowy lub go wymienić(około 30zł).
Zresztą, na opakowaniach jest instrukcja. :roll:

Hej :!: :!: :!:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Obiecane zdjęcia - wymiana filtra przeciwyłkowego

Postprzez Rafal_B wtorek, 31 maja 2005, 19:40

Po podniesieniu maski...
Obrazek
i zdjęciu klapki...
Obrazek
wystarczy zdjąć do połowy uszczelkę...
Obrazek
i podnosząc podszybie jak tylko się da odkręcić dwa wkręty w znajdującej się poniżej osłonie...
Obrazek
i wyjąć ją.
Obrazek
Nastepnie odkręcamy jeden wkręt w osłonie filtra, unosimy jej koniec lekko do góry i...
Obrazek
wysuwamy do siebie.
Obrazek
Teraz tylko już wyciągamy filtr, trochę go naginając,
Obrazek
po czym można odkurzaczem wyssać zgromadzone we wnęce filtra motyle i inne badziewie.
Obrazek
Dla pewności "czy czas już nadszedł" można porównać filtr stary i nowy...
Obrazek
a gdy zdecydujemy się na nowy - umieścić go we wnęce...
Obrazek
i poskładać wszystko do kupy uważając aby jak najmniej detali zostało. Najlepiej aby NIC nie zostało. A tak poważnie to najbardziej kłopotliwy etap to ponowne wkrecenie dwóch (a szczególnie jednego) wkrętów mocujących osłonę.

Powodzenia!
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: nie działa klima

Postprzez hulltaj sobota, 12 czerwca 2010, 06:46

Odświeżam wątek!! Czy tą drogą,wskazaną na zdjęciach można wyciągnąć parownik?
Wczoraj w trakcie wizyty u klimatologa,dowiedziałem się że mam nieszczelny parownik.
Czy ktoś już walczył z tym problemem.Gostek wspomniał ze trzeba pruć całą konsolę wewnętrzną!!
Wrzućcie jakieś porady,bo na dworze ponad 30 stopni i przy okazji dowiedziałem się,do czego służy
ten rowek zaczynający się u podstawy czaszki,a kończy wiecie gdzie?
Pozdrawiam!!
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re:

Postprzez sliz niedziela, 13 czerwca 2010, 21:10

Wiz napisał(a):Ja nosze sie od dluzszego czasu z takim planem:
Na skraplaczu (chlodniczka klimy umiejscowiona obok chlodnicy) planuje zamontowac wentylator, podobny do tego jaki jest na chlodnicy silnika.
Powod ??
W upalne dni jak sie chwile postoi w miejscu na wlaczonej klimie i sie uklad juz mocno zagrzeje, w pewnym momencie nastepuje odciecie klimy i brak chlodzenia. Spowodowane jest to zbyt malym przeplywem powietrza przez skraplacz. Freon nie ma nalezytej temperatury (nie schlodzil sie) i nastepuje odciecie klimy zeby nie nastapilo zassanie "cieplego" freonu do ukladu.
Po zamontowaniu wentylatorka, w takiej sytuacji (korek, oczekiwanie na rodzinke pod sklepem) recznie go uruchamiam i wszystko nadal milutko pracuje i chlodzi.
Planuje zalozyc wlacznik do "smigielka" obok przycisku uruchamiajacego ogrzewanie tylnej szyby. Akurat mam tam wolne miejsce - orginalnie montuje sie tam "pstryczka" do ogrzewania foteli. Miejsce jest, pstryczek sie kupi na szrocie lub gieldzie a wentylka trzeba bedzie jakiegos dopasowac i tak zamocowac zeby nie odpadl jak bede jechal 160km\h :D :D
No i teraz najciekawsze pytanie:
Czy ktos z Was juz myslal lub momtowal takie ustrojstwo, czy moze jest to poroniony pomysl :?:

Hmm, a może udało by się do tego użyć wiatraka który już jest zamontowany w okolicy :twisted: Btw, byłem kiedyś u klimiarza, powiedział, że wiatrak na chłodnicy powinien się włączać po włączeniu klimy, ale z tego co widzę, to najwyraźniej nie w kangoorze...
srebrzysty Alize 2004 80km
Obrazek
sliz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kaka01 czwartek, 17 czerwca 2010, 15:35

otóż ,mi klima działa ale chciałem wymienic filtr przeciwpyłkowy i wedle instrukcji sie za to wziełem ,niestety nic ciekawego nie znalazłem ,gdzie jest filtr w moim skoczku? poniżej zdjecia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kaka01
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez jon104 piątek, 18 czerwca 2010, 19:30

Ano na pewno nie tam gdzie szukałeś.
Gdybyś miał w podpisie typ skoczka byłoby prościej, ale zapewne masz okrągły filtr w kabinie pod deską rozdzielczą :P
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kaka01 piątek, 18 czerwca 2010, 23:44

kangoo pierwotnie 1.4 8v 1998 wersja RN
kaka01
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez jon104 sobota, 19 czerwca 2010, 12:32

jon104 napisał(a):(...) zapewne masz okrągły filtr w kabinie pod deską rozdzielczą :P

z prawej strony (pasażera) :?
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Pytam