Niska temperatura

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Niska temperatura

Postprzez bogdan02 poniedziałek, 28 marca 2011, 08:39

No właśnie nie wiem ile powinno być bo każdy kangoor i każdy wskaźnik na tym forum pokazuje inne wychylenie wskazówki.
W moim przypadku max 2 kropki, jak kiedys sprawdzałem to na połowie skali włącza się wentylator.
Piszesz że węże ciepłe, termostat nowy, przy pojemności 1,2 silnik nie nagrzeje takiego kiosku jak Kangoo w 3 minuty, węże od nagrzewnicy zasilający i powrotny muszą być ciepłe po otwarciu pokrętła ogrzewania.
A co ja tam się będę, idę się bujać. :mrgreen:
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Marcim poniedziałek, 28 marca 2011, 09:01

Odnioslem wrazenie, ze sie ze mnie nabijasz stad moja reakcja - zwracam honor. Nie jezdze kangurem od wczoraj wiec logicznym jest, ze wiem, ze wskazowka nie wychyla sie do odpowiedniej wartosci, jak rowinez wiem ze kangur nie nagrzewa sie od razu.
Nadal nie wiem w czym lezy problem.
Marcim
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 28 marca 2011, 09:44

Jesteś pewny, że ten nowy termostat jest ok?
A jak wyglądał stary? Tzn po wyciągnięciu był otwarty czy zamknięty?

Jeżeli rzeczywiście obserwujesz, że wskazówka jest niżej i faktycznie słabiej grzeje ogrzewanie, to wszystko wskazuje, że to jednak termostat.

Chwilę po zapaleniu zimnego silnika sprawdź przewód od termostatu do chłodnicy. W zasadzie nie powinien się nagrzewać wcześniej niż po otwarciu termostatu, czyli przy jakichś 89 stopniach, a przynajmniej powinna być wyraźna różnica temperatury pomiędzy przewodem nagrzewnicy, a chłodnicy.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Marcim poniedziałek, 28 marca 2011, 10:07

Wygladal normalnie, wymontowalem lekko przeczyscilem i zalalem wrzatkiem - otworzyl sie,wiec go zamontowalem spowrotem ale nie rozwiazalo to problemu. Wczoraj zamontowalem nowy, zalalem uklad, odpowietrzylem wedlug instrukcji, woda sie przelala w zbiorniku wyrownawczym, a silnik osiagnal temerature. Gdy silnik ostygl udalem sie w droge ( 20 km) ale nie osiagnal temperatury.

Jezeli to w czyms moze pomoc to dodam, ze auto jest eksploatowane w polnocnej Szwecji i mialo zaslonieta chlodnice w czasie najwiekszych mrozow, zdazylo sie rowniez ze wskazowka wychylila sie ponad norme (bez przegrzania). Pol roku temu wymienilem uszczelke pod glowica.

Problem z termostatem ciagnie sie od miesiaca. Odnosze rowniez wrazenie, ze jeden cylinder odmawia posluszenstwa czasami. Brak wody w oleju i 'mydla pod korkiem'.

( Jest to moje drugie auto, jezdze nim do pracy robiac 70 km dziennie ale to raczej nie jest zadna wskazowka )
Marcim
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez agentusek niedziela, 3 kwietnia 2011, 21:34

Marcim napisał(a):a ja wymienilem termostat i silnik dalej jest niedogrzany.Niestety nie doszukalem sie odpowiedzi na moje pytanie w wyszukiwarce na stronie.Moze ktos pomoze ?

1. plynu za malo nie masz?
2. test macajewa wykonaj
w astrolocie w czujnikach temperatury często nadłamywal się przewód, albo mial kiepskie umasowienie np korodowało, pamietam tez jakies jazdy z rozdzielaczem napiecia w deskach rozdzielczych ale to wciaz przypadlosci OPLOWSKIE.

silnik jest niedogrzany czy tak wskaznik temp. pokazuje, leci cieple powietrze po przejechaniu kilkunastu km?

EDIT:
sorry nie doczytalem 2 strony, test macajewa juz kolega Lucass polecal...

:evil: (admin/mod)
żółty, helios 1,5 Dci;5-cio osobowy; 2004r; 60,00 kW w dowodzie.. a na szafie 152kkm i wciaz przybywa...
Z uzytkowanych 126p bis; nissan micra; polonez; astra F; mitsubishi Lancer chyba Torbacz najlepiej sie spisuje.
agentusek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Marcim niedziela, 10 kwietnia 2011, 18:39

Chcialem tylko poinformaowac, ze problem lezal w czujniku cieczy chlodzacej. Czujnik wymienilem, wszystko jest ok. Tak przy okazji rezystencja czujnika temperatury:
st C / ohm
20 = 2600- 3000
40 = 1100-1300
60 = 450-550
80 = 270-300
90 = 200-215
Marcim
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam