Kontrolka ciśnienia oleju i stopu

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kontrolka ciśnienia oleju i stopu

Postprzez kaban czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:53

Witam,

Zwracam sie z pytaniem ktorego nie znalzalem na forum, ani nawet w szeroko pojetym internecie.
Tydzien temu nabyłem w komisie Kangurka, 1.2 benzyna, 2001, przebieg 147 tysiecy. Przywitalem sie na forum i niestety juz musze sie zwrocic z pytaniem.
Mianowicie, po przejechaniu 50 km, zapalila mi sie w czasie jazdy kontrolka cisnienia oleju oraz stopu. Autko bylo u mechanika na pozakupowych wymianach. Filtr i olej zmienione. Filtr byl mocno zabrudzony. Te kontrolki zapalily sie rowniez przed wizyta u mechanika ale po wymianie filtra i oleju mialem nadzieje ze "problem" minie.
Nie wiem czy ma to zwiazek z temparatura poniewaz silnik jest nagrzany szybciej niz po przejechaniu 50 km.
Dodanie gazu zarowno na luzie jak i na biegu nie powoduje zgasniecia.
Silnik pracuje ladnie i cicho.
Czy to moze byc zepsuta kontrolka ? Immobilizer ? Czy ponownie nazbierany brud w filtrze (mechanik radzil za jakis czas przeplukac slinik) ? Czy moze usterka pompy oleju ? A moze znacie inne przyczyny... ?

pozdrawiam
kaban
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kontrolka ciśnienia oleju i stopu

Postprzez czarek0402 czwartek, 28 kwietnia 2011, 21:11

Witam,
dla mnie to pierwszy błąd,bo nie kupuje się aut w komisie...bo sprzedający oddając je do komisu,nie chce widzieć kupującego,który kupi jego auto z ukrytymi wadami...dalej,w benzynie to raczej normalne,że silnik się szybciej nagrzewa i czy sprawne jest chłodzenie(poziom płynu,załącza wentylator,termostat się otwiera)...po trzecie,czy był przegląd pozakupowy?Koszt około 180zł,ale na pewno ciśnienie oleju miałbyś sprawdzone.Powodzenia zatem.Koledzy z forum na pewno po części pomogą.A tutaj Kolega zaglądał? viewtopic.php?f=87&t=5159
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 maja 2011, 18:26

Nie chciałbym być złym prorokiem, ale kontrolka ciśnienia oleju wróży jak najgorzej.
Teoretycznie może to być kwestia walniętego czujnika czy nawet odpiętej jego kostki, ale sprawdziłbym to jak najszybciej i nie jeździł z zapaloną kontrolką bo to śmierć dla silnika.
Te 147 tysięcy to raczej włóż między bajki. 15 tys/rok dostawczakiem...? :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Marek_Bielsko wtorek, 3 maja 2011, 13:28

Lucass napisał(a):Te 147 tysięcy to raczej włóż między bajki. 15 tys/rok dostawczakiem...? :mrgreen:

Ja mam w białym 153 tys. km, więc wszystko jest możliwe. :idea:
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Powrót do Pytam