Centralny zamek - autoblokada? oraz airbag + kontrolka pasów

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Centralny zamek - autoblokada? oraz airbag + kontrolka pasów

Postprzez bunias sobota, 5 listopada 2011, 20:18

Witam.
Chciałbym zapytać (szukałem, i nie widziałem nigdzie konkretnej odpowiedzi) czy każdy kangoo'r posiadający fabryczny centralny ma opcję autoblokady po ruszeniu? pytam ponieważ u mnie albo nie ma tej opcji, albo nie działa :( próbowałem ją włączyć - zgodnie z instrukcją znalezioną na forum, tj. przytrzymać przycisk centralnego aż do usłyszenia jakiegoś dźwięku (sprawdzane na zapłonie, na odpalonym silniku itd).
Kolejne pytanie dotyczy zapalającej się kontrolki od airbagów - nie miałem jeszcze okazji dobrze wszystkiego sprawdzić, ponieważ auto posiadam od czwartku ale z tego co już zdążyłem zauważyć to podczas jazdy zapala się kontrolka airbag, czasem zgaśnie po czym zapala się ponownie, lub gaśnie całkowicie i jest na jakiś czas spokój. Od czego zacząć? standardowo od kostek pod siedzeniami? coś jeszcze?
Oraz ostatnie pytanie. Czy wszystkie Kangoo miały kontrolkę niezapiętych pasów? pytam ponieważ w zegarach taka kontrolka jest, jednak nie działa. Pod siedzeniem kierowcy jest tylko jedna złączka, podobnie po stronie pasażera.

Pozdrawiam,
Jakub.
Pozdrawiam Jakub.

Renault Kangoo 1.4 '99.
bunias
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Centralny zamek - autoblokada? oraz airbag + kontrolka p

Postprzez czarek0402 sobota, 5 listopada 2011, 20:39

Z tym Airbagiem to miałem tak,zapalał się,jak była gaśnica pod fotelem i sobie latała...teraz czasami jak jadę w 5 osób,ktoś stopą poruszy,przesunie dywanik,dociśnie nogą fotel z tyłu...tak mam spokój.

Zrób sobie test zegarów,może da rady,właczaj przyciski,wajchy,światła,powinny zapalić się kontrolki nie działające...
http://www.youtube.com/watch?v=cf-VFUHoZMo
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez bunias sobota, 5 listopada 2011, 20:57

Kontrolkę airbag sprawdzę może jutro - o ile czas pozwoli. Co do testu zegarów to wczoraj próbowałem go zrobić, jednak nie zadziałał - mam inne zegary niż na załączonym filmie, dokładnie takie:
http://www.kfzpix.de/renault/_images/01 ... aratur.jpg

pozdr
J
Pozdrawiam Jakub.

Renault Kangoo 1.4 '99.
bunias
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tfiluu sobota, 5 listopada 2011, 22:08

W moim (rok 2003) centralny po ruszeniu zaczyna dzialac. Drzwi sie zamykaja. Co do airbaga to masz problem z kostkami. Weź wypnij je i przeczyść czymś do styków. Prawdopodobnie zasniedzialy i przy dotknięciu ich nie łączą. ;) A co do zapiętych pasów to była juz jakas rozmowa na ten temat viewtopic.php?f=78&t=8950 i chyba wnioski takie ze mogły być kangoo z jedną wiązka. U mnie jest kontrolka i jak nie zapne pasów to przypomina ladnym dźwiękiem :)
Kangoo 2003 - 1.6 16V benzyna + gaz
Folcar - profesjonalne przyciemnianie szyb rzeszów
tfiluu
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Latek niedziela, 6 listopada 2011, 11:11

tfiluu napisał(a):Weź wypnij je i przeczyść czymś do styków. Prawdopodobnie zasniedzialy i przy dotknięciu ich nie łączą. ;)

Tylko nie rób tego przy włączonym zapłonie ...bo będzie "boom" :o
Jak i po co zostać Klubowiczem !
--------------------------------------------------------------------------------------
Kangoo I,1.4 Authentique - 2001-Bleu Marin-sprzedany
Corsa C, 1.2 LPG NJoy - 2003-Tizianrot

Ford Fusion 1.4 LPG FX Gold - 2004-Silver Metalic
Dacia Sandero Stepway 1.0 LPG Extreme - 2023 - Szary Moonstone
Latek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bunias niedziela, 6 listopada 2011, 11:43

Ok, okazało się, że mam jednak dzisiaj trochę czasu więc postaram się zajrzeć do auta. Sprawdzę kostki pod siedzeniami, mam nadzieję, że to pomoże. Jeszcze tylko sprawa z autoblokadą centralnego - jak w końcu z nią jest? powinna być we wszystkich modelach z fabrycznym centralnym, czy nie?

Poza tym jutro rano jadę do mechanika umówić się na wymianę łożyska (wspominałem o nim w dziale "Jestem tu nowy", któreś łożysko praktycznie nie istnieje...). Macie może jakieś propozycje odnośnie producenta łożyska? Wstępnie mechanik wspominał o - "jakimś tanim" za ok. 80zł i SKF za ok. 120zł, przy czym twierdził, że SKF będzie OK i wytrzyma długo, a odnośnie tańszego "trudno powiedzieć". Ogólnie mam zaufanie do tego człowieka bo serwisujemy u niego wszystkie auta jakie mieliśmy i mamy ;) i nigdy było problemów, jednak Wasza opinia też mnie interesuje.

pozdr
Jakub.
Pozdrawiam Jakub.

Renault Kangoo 1.4 '99.
bunias
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tfiluu niedziela, 6 listopada 2011, 13:14

SKF to wysoka półka.
tfiluu
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez 006 niedziela, 6 listopada 2011, 13:44

U mnie w alarmie jest opcja blokowania centralnego po przekręceniu kluczyka. Poprzedni właściciel dał mi instrukcje do alarmu, jest to AMT SuperFORTECA. To raczej nie jest oryginalny alarm? (pytanie do bardziej obeznanych.) Mam pilota z trzema przyciskami. W celu aktywowania trybu blokowania centralnego, muszę przy włączonej stacyjce nacisnąć górny przycisk na 2 sek, wtedy mrugnie dioda led, co oznacza, że funkcja komfort została włączona.

Edit. Dodałem instrukcje, będzie lepiej widoczne
http://www.montujemyant.nazwa.pl/pliki/instrukcja.jpg
Kangoo 1,9D 1999r. F8Q630
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez tfiluu niedziela, 6 listopada 2011, 14:44

To nie jest alarm oryginalny renault. Bo w oryginale otwieranie i zamykanie centralnego jest w kluczyku.
tfiluu
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam