Ciśnienie a rozmiar opony

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Ciśnienie a rozmiar opony

Postprzez avi01 poniedziałek, 15 czerwca 2009, 10:17

jak w temacie:
przeglądnąłem sobie całe forum i pomimo szergu postów o cisnieniu w kołach nie znalazłem interesujących mnie informacji.
są informacje o cisnieniu w standardowych kołach tzn. 165/70/R14 i 175/65/R14
ja mam teraz 185/60/R14 i wczoraj dopompowalem z 2,1 na wszystkich na 2,4 przód i 2,6 tył .
poprzednio mialem wrazenie ze przez 2000 po zmianie opon wytłukłem zawieszenie.

po dopompowaniu okazało sie ze nic juz nie stuka , nie drży ...
poprawiła sie tez trakcja , miałem czasem wrazenie ze przednie lewe koło jest kwadratowe;)
Tomasz
Kangooo 1,9dTi RXE '01 srebrny

avi01
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Ciśnienie a rozmiar opony

Postprzez Lucass poniedziałek, 15 czerwca 2009, 11:34

Jeżeli ciśnienie miałeś za niskie to nic nie wytłukłeś :)
Ale jazda na niedopompowanej oponie bezpieczna nie jest. Opona styka się z podłożem tylko krawędziami, więc przyczepność jest umowna :?
ciśnienie.gif
ciśnienie.gif (1.71 KiB) Przeglądane 1491 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Szumak poniedziałek, 15 czerwca 2009, 21:42

avi01 napisał(a):poprzednio mialem wrazenie ze przez 2000 po zmianie opon wytłukłem zawieszenie.

po dopompowaniu okazało sie ze nic juz nie stuka , nie drży ...
poprawiła sie tez trakcja , miałem czasem wrazenie ze przednie lewe koło jest kwadratowe;)

Bo felgi były twarde :lol:
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez nowicjusz piątek, 25 czerwca 2010, 15:25

Jak to właściwie jest z tym ciśnieniem kół do rozmiaru opon.

Wybieram się na Plener więc pomyślałem, ze trzeba wreszcie sprawdzić, jakie jest te ciśnienie w moich kółkach. Zgodnie z instrukcją to powinienem mieć: 2,6 w przednich kolach, a 3,4 w tylnych, bo moje oponki to: 165/70 R 14 C, ALE DOŁADOWAŁEM NA PRZÓD - 2.4 a na tył - 3.0. Kolega dziś mi powiedział, a na co ci na tył te 3.0 przecież nic nie ładujesz i będzie ci wszystko brzęczeć. To właściwie co mam robić zostawić jak jest , czy może podładować do typu opon165/70 R 14 C w tyle przed doładowaniem miałem 2,6.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio piątek, 25 czerwca 2010, 15:35

Jak jeździsz na pusto po naszych nierównych drogach, to najlepiej napompować ok 2,4 do wszystkich kół.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez nowicjusz środa, 3 listopada 2010, 16:35

Witam
Ja już sobie wymieniłem na opony zimowe. Miałem przygotowane wszystko już wcześniej,czyli felgi dokupiłem stare i nowe zimowe opony. Wulkanizator mi je założył i wyważył. Ale jak chciałem je samemu zmienić to okazało się, że nie mogłem odkręcić koła, tak śruby były mocno dokręcone. Nigdy jeszcze nie wymieniałem koła, więc nie chciałem się szarpać. Pojechałem tam, gdzie robią te usługi i za 20 zał miałem to zrobione.

Ale chciałem się zapytać o te ciśnienie. Bo jak mi zakładał te zimówki to kazałem mu, aby te przednia kola miały 2,4 a tylne 2,6 tak samo jak i te letnie. Dziś pojechałem na stację benzynową, aby tam dopompować te koła przednie 2,4,(CHCIAŁEM BYĆ PEWNY CZY DOBRZE SĄ NAPOMPOWANE) miałem też taki czujnik do mierzenia tego ciśnienia - kupiłem gdzieś w supermarkecie i jak nim mierzyłem to nie było 2,4 ,a 3.0 a w drugim przednim 2,7. Właściwie to może ten czujnik jest jakiś za tani na dokładny pomiar. Ale zastanawia mnie to, ze ten automat co mi pompował na te 2,4 w obu przednich kolach to powinno mi wówczas też, na tym czujniku wskazać podobny pomiar - te 3.0.

Czy mała różnica w ciśnieniu przednich, czy tylnych kołach jest dopuszczalna. Czy przy wyjmowaniu tego wężyka co pompujemy możliwe jest , że ubędzie nam te 03 atmosfery.
Pozdrawiam Bogusław
Bądź tak miły i miej trochę wyrozumiałości dla "nowicjusza" - każdy kiedyś był na samym początku. Kangoo1.9D 1999 r.
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Szumak środa, 3 listopada 2010, 17:01

Boguś, podjedź do jakiegoś okolicznego Tesco i kup sobie taki teleskopowy klucz do kół - sprawdza się idealnie (dostępne są w większości hipermarketów).
A co do czujników, to te tanie chińskie nie są zbyt dokładne i mają spory rozrzut wskazań. Niestety, manometry ba stacjach paliw też pokazują wszystko tylko nie to, co faktycznie powinno być w oponach :|
Podejrzewam, że nie wozisz towaru w swoim kangurze a daleko też się nim nie zapuszczasz z tego co pamiętam, spokojnie możesz dmuchać 2,2 lub 2,3 bary we wszystkie koła - będzie bardziej miękko i łagodnie brał wszelkie nierówności.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez nowicjusz środa, 3 listopada 2010, 18:04

Dzięki za szybką odpowiedz. Już kupiłem taki klucz dałem 18 zł, przekręca się to wejście na nakrętkę, albo na 19 albo na 17, ale dodatkowo można go wysunąć i jest dłuższy . Mam nadzieję, że jak stanę na niego nogą to się nie wygnie przy odkręcaniu.

A autko jakoś się nie psuje odpukać i jest mi bardzo przydatne w mojej profesji rzeźbiarskiej. Myślę , że nie przekroczę tych 5 tyś km na rok. punktów karnych też nie załapałem i policja mnie jeszcze nigdy nie zatrzymała. Teraz muszę poszukać jakiegoś taniego ubezpieczyciela OC, bo ostatnio płaciłem 840zl. Ale teraz będę miał już 10% zniżki.

Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie
Pozdrawiam Bogusław
nowicjusz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 czwartek, 4 listopada 2010, 22:52

Jeśli płacisz samo OC to prawda jest taka że w razie czego ty nic z tego miał nie będziesz. Więc nie patrz na firmę tylko na cenę sprawdz : Samopomoc i jakaś tania była związana z Hestią.
To nie jest reklama !!!!
Ja mam w szystko w Hestii, AC i OC Kangoora, OC Cienkocienko, dom, firmę i dodatkowe osobowe naszej czwórki. Jest to cały pakiet który wychodzi bardzo korzystnie i co wygodne to raz na rok zgłasza się do mnie ubezpieczyciel i mam jedna płatnośc zamiast kilku.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez rogo sobota, 7 stycznia 2012, 22:48

ja dzisiaj pierwszy raz pompowałem mojego Kangórka i na przód dałem 2,1, a na tył 2.0 - auto w wersji "blaszak", ładunki będzie miał raczej niewielkie ok. 100 kg
rogo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam