Wszystkie możliwości jakie znamy na oszczędzanie paliwa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Wszystkie możliwości jakie znamy na oszczędzanie paliwa

Postprzez Szumak piątek, 20 stycznia 2012, 19:22

Obrazek
A ma ktoś z Was wykres dla D4F 712?? Kiedyś miałem ale teraz nie mogę odszukać :-S
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez tfiluu niedziela, 22 stycznia 2012, 11:15

Szumak napisał(a):
Ja zmniejszyłem spalanie (gaz)

A zmieniłeś na jaką? Bo u mnie zarówno na gazie z Lotosu jak i z Orlenu pali coraz więcej :(
Tankuję na różnych stacjach, które mają różnych dostawców ale reguły nie da się wypracować, czasem wypali 8.x najczęściej 9.5 a czasem ponad 10 przy takiej samej technice jazdy... a skoro reguły nie widzę to przy zimowym wzroście cen paliw reguła stosuję taką, że staram się tankować tam gdzie taniej.

Tankowałem na stacji która miała paliwo z jakiegoś "Źródełko" zaczeło palić - do 10l. Przeszedłem na Shella - 9l. Taka sama jazda. Gaz co prawda droższy o 10 gr ale i tak wychodzi taniej.
Kangoo 2003 - 1.6 16V benzyna + gaz
Folcar - profesjonalne przyciemnianie szyb rzeszów
tfiluu
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez lam3r niedziela, 22 stycznia 2012, 12:35

Zawsze (z jedną różnicą, o której za chwilę) tankuję na Shell`u i to na tej samej stacji. Od 4 miesięcy tankuję v-power (czy jak to się nazywa) i zauważyłem jedna prawidłowość. Pierwsze moje tankowanie tego paliwa ograniczyłem do kwoty, jaką wydawałem za tańszą ropę na tej samej stacji - było to około 320 zł za pełen bak. Oczywiście v-power weszło mniej - jakieś 8 litrów. Wyszło jednak na to samo w ilości kilometrów. Zrobiłem tyle samo czyli około 850... Od tej pory leję tyko v-power i na pełnym baku (60 litrów) jeżdżę 920 - 970 km. To po pierwsze.
Po drugie, jak tylko mam możliwość , rozpędzam auto na 3 biegu do planowanej prędkości (trochę powyżej), wrzucam 4 bieg i staram się nie przyśpieszać, tylko utrzymywać prędkość. Np. rozpędzam do 75, wrzucam 4 bieg, odpuszczam gaz aby prędkość spadła do 70 i lekko operując gazem utrzymuję 65 / 70. Oczywiście w mieście jest dużo trudniej, ale wyczułem auto i wiem jak sobie poradzić. od razu mówię, że z zasady olewam wszystkich którzy mają potrzebę mnie wyprzedzić. Totalnie zwalczyłem odruch "walki na drodze"... uznałem, że mam inne priorytety;-)
Czasami priorytetem jest czas i wtedy spalanie mi wzrasta. Ostatnio "poszalałem", a i zmęczony byłem, no i efektem jest średnie 7,0 a nie klasyczne 6,4 / 6,6:-)

Dodam jedną rzecz, mam auto służbowe i nie płace za paliwo już 7 rok... ani grosza. Nie przeszkadza mi to w szanowaniu konta mojej firmy.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb niedziela, 22 stycznia 2012, 17:20

A mię - czy szaleje czy nie szaleje to i tak tradycyjnie pali 9/100 po mieście i jakoś się przyzwyczaiłem.

Parę razy próbowałem jeździć oszczędnie z zasadami eco drivingu i jakoś zmiany spalania były w granicach błędu statystycznego.

Oczywiści - jadąc na trasie 90 km/h zamiast 130 km/h oszczędność jest widoczna - ale akurat tym autkiem w trasy nie jeźdżam.

Doszedłem do wniosku, że nie ma co oszczędzać tylko trzeba więcej zarabiać w celu pokrycia wzrostu cen paliw. :lol:

PS. W Turcji w wakacje litr ON kosztował w przeliczeniu 8.00 zl a oni tam zarabiają podobnie - czyli nie ma co jeszcze tak bardzo narzekać.
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez lam3r poniedziałek, 23 stycznia 2012, 22:37

skarb napisał(a):A mię - czy szaleje czy nie szaleje to i tak tradycyjnie pali 9/100 po mieście i jakoś się przyzwyczaiłem.

Bo Tobie się zawiesił wyświetlacz i po prostu cały czas pokazuje to samo;-)

A co do oszczędzania paliwa to mogę jeszcze dodać, że redukuję bieg gdy obroty spadają do 1600, a podbijam gdy przekroczą 2200. Chyba, że zależy i na przyśpieszeniu, wtedy dociągam do około 2600 / 2800. Nie przyśpieszam też na podjazdach.
Pamiętajcie również, że światła można obserwować trochę wcześniej niż na 50 metrów przed skrzyżowaniem;-)
Największe oszczędności można mieć na stałych trasach. Wracając do domu, można nauczyć się ustawień zmian świateł itp. Nie oszczędzam tylko na elektryce i klimatyzacji. To kwestia wyboru.

Jak sobie coś przypomnę, to jeszcze dopiszę;-)
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lukas wtorek, 24 stycznia 2012, 08:39

Ostatnio zainteresowałem się HHO co sądzicie o takim urządzeniu do silnika DCI
Jest tanie na Allegro a i montaż jest prosty.
Czy nie rozwali to szybciej silnika?
Kangoo Van 1.5 dCi 90 KM - 2017r
lukas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez siwy261976 niedziela, 12 lutego 2012, 14:50

z praktyki wiem, że wszelkie dodatki to o kant d.... rozbić, najlepsze czyste paliwo i lekka noga na gazie, nasze auta są zaprojektowane tak by musieć spalić określoną ilość paliwa i cudów nie ma musi tę ilość spalić by jechać. depniesz mocniej to spalisz więcej, depniesz słabiej to spalisz minimum jakie może osiągnąć nasz silnik.
p.s. nie próbujcie jechać na luzie to tylko pozorne oszczędności, najlepiej wykorzystywać silnik i w odpowiedni sposób przełożenia skrzyni :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam