Alufelgi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez PanKot czwartek, 16 czerwca 2005, 07:47

Wiz - opisz dokładnie jakie kupiłeś dystanse i gdzie? Jak wyglądają? czy mają tuleję centrującą na piastę?
Ja również kupiłem sobie alusy 15" z oponami 185/60/15 (oponki nabyłem w komplecie z felgami, nie miałem wyboru).
Z produ weszły bez problemów natomiast z tyłu ocierały ale nie jak u Ciebie o amortyzator ale o wewnętrzną część nadkola oraz o element końcowy belki tylnej osi.
Zakupiłem przez allegro dystanse 10mm z kieleckiej firmy - i tu porażka.
Nadal ociera o końcówkę mocowania belki.
Rozważałem zakup innych opon - o niższym profilu ale nie mogłem się zdecydować i nie bardzo miałem czas za tym jeździć. teraz Twój post trochę mnie pocieszył, że jest nadzieja na dobranie czegoś sensownego na tył.
Ale nie w tym problem.
Zakupione przeze mnie dystanse aluminiowe 10mm są po prostu krążkami z otworami na śruby. Po założeniu tych dystansów zostaje tylko około 2mm wystającej piasty. Tak więc felga opiera się na bardzo małej powierzchni piasty i w zasadzie za całe bezpieczeństwo jazdy odpowiedzialne są tylko śruby mocujące.
Czy u Ciebie jest to samo?
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Wiz czwartek, 16 czerwca 2005, 22:20

Odpowiadam po koleji

Zuwik - to miejsce centralnie przed drzwiami klatki by do minimum ograniczyc chodzenie :D

Skarb - wlasnie mialem o tym pisac. Odnioslem wrazenie ze zbiera sie troszke slabiej (czas na zmiane map paliwowych :twisted: ), troszke gorzej tez znosi koleiny - trudniej z nich wyjezdza jak juz wpadnie. W zamian mam extra przyczepnosc i mam wrazenie jaby lepiej mu sie hamowalo :D Zielone pozdrowienie :D jest 00:33 i zaraz wychodze :twisted:

Grzelos - u mnie byly 165/70/14. ET felg dobrane dobrze - tez sie zdziwilem ze sie nie mieszcza. Felga ma 6,5 cala wiec pewnie tu lezy problem. Faktycznie opony zabijaja swoimi mozliwosciami i wlasciwosciami. Jedyny mankament to zwiekszony poziom szumow w czasie jazdy ale to niewazne :) Dzieki za rady napewno odbedzie sie placyk i testy, aczkolwiek Torbacz przynajmniej moj szybciej traci przyczepnosc na przodzie niz na tyle. Poprostu jest podsterowny.

PanKot - Wlasnie szukam niebieskiego :D Dystanse montowali w serwisie oponiarskim i zapewniali ze maja atesty i inne wymagane dokumenty. Mam fakture na powyzsze ale nie pisze co to za ustrojstwo. Dystanse wygladaja dziwnie :) cale powycinane i w zasadzie wygladem przypominaja cos co sklada sie z samych paskow (kurcze ciezko to wytlumaczyc) bardziej jest to odlew niz krazki z nawiertami przy jakiejs okazji zrobie fote (jak bede malowal bebny i zaciski). Niestety nie zauwazylem niczego co pomaga utrzymac felge na piascie :( ale w zamian mam dluzsze sruby by zrownowazyc ten brakujacy 1cm i by nadal sruba byla wkrecona odpowiednio gleboko i bezpiecznie.
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez zuwik piątek, 17 czerwca 2005, 07:17

PanKot napisał(a):Wiz - opisz dokładnie jakie kupiłeś dystanse i gdzie? Jak wyglądają? czy mają tuleję centrującą na piastę?
Ja również kupiłem sobie alusy 15" z oponami 185/60/15
Muszę CIę Zbyszku troszkę zmartwić. Teraz masz z przodu koła o dużo większej średnicy. Na dodatek dopóki nie zmienisz tyłu - widać to strasznie. Kolega w Fieście zmienił koła na większe (czyli nie tylko felgę i zmniejszył profil opony, a całe koło było większej średnicy) i niebiescy zauważyli to już przy pierwszej kontroli. Sprawdzili sobie na szybkości w bazie i po potwierdzeniu informacji - skasowali mu dowód. Nie wolno zmieniać średnicy bo powoduje to wykalibrowanie zegarów. I nic nie pomoże tłumaczenie, że w Kangoo 98 i tak są wykalibrowane na maxa (na 60kph zawyżenie o 5...). Po prostu będą jaja.
Co do mocowania: niezbędne są dłuższe i mocniejsze śruby, do nabycia na wymiar w każdym sklepie tuningowym
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot piątek, 17 czerwca 2005, 08:30

Zuwik. Pierwsza część Twojej wypowiedzi bardzo mnie zmartwiła.
Ale może jst wyjście: walne se napis - "4x4".
Może miśki nie będę na tyle inteligentne?
A odnośnie śrub to dostałem dłuższe razem z dystansami ale obawiam się, że same śruby nie utrzymają koła. Powinno być ono wsparte również na piaście.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik piątek, 17 czerwca 2005, 09:34

Podejrzewam, że ten problem pomoże Ci rozwiązać każdy szpecjalista od kół :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez AdiK poniedziałek, 20 czerwca 2005, 19:05

Wiz co z tym zdjęciem :?:
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez Wiz wtorek, 21 czerwca 2005, 06:14

Pracuje nad kawalkiem miejsca na serwerze zeby tu linka wstawic
ANTYKLUBOWICZ
smoke tires not drugs

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez Wiz wtorek, 21 czerwca 2005, 06:40

No to jedziemy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wlasnie to wyglada :D
ANTYKLUBOWICZ
smoke tires not drugs

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez PanKot wtorek, 21 czerwca 2005, 06:57

zuwik napisał(a):Podejrzewam, że ten problem pomoże Ci rozwiązać każdy szpecjalista od kół :wink:

Z tym "każdy" to nie jest zupełnie tak. Byłem u kilku i żaden nie dysponował dystansami od ręki. Owszem można unich zamówić i trzeba czekać.

A odnośnie przekłamań licznika prędkości to już się przkonałem na kilometrówce. Trasę Warszawa-Poznań-Warszawa pokonywałem niejednokrotnie i wychodziło mi zawsze około 660km. Teraz na kołach 15" o wys.60 wyszło mi tylko 596km czyli ponad 60km mniej, to jest 10%. Wynika z tego, że jadąc 90km/h faktycznie mam prawie 100km/h.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot wtorek, 21 czerwca 2005, 07:01

Wiz. Super to wygląda. Ciekawe jak teraz wzrosło spalanie? Robiłeś już teścik?
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam