Centralny zamek w skoczku

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Centralny zamek w skoczku

Postprzez cyranek piątek, 7 grudnia 2012, 00:46

Witajcie!
Dopadł mnie problem z centralnym zamkiem na irdę.
Dzisiaj przestał działać. Pilot chodzi bo jak nim "strzelam" w podsufitkę, to słychać cykanie przekaźnika w środku. Nie chodzi też zamykanie od środka.
Poruszałem bezpiecznikami i niby zaskoczył ale nie wiem czy to zbieg okoliczności czy faktycznie luzy na bezpiecznikach. Który odpowiada za podawanie napięcia z przekaźnika ?

Ktoś wiem ?
cyranek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Centralny zamek w skoczku

Postprzez TomP środa, 19 grudnia 2012, 19:55

Witam
Mam podobny problem. Otóż wysiadł centralny zamek, ale w tai sposób, że:
1. Drzwi kierowcy otwierają się normalnie, z centralnego i kluczyka.
2. Drzwi pasażera wcale się nie otwierają, ani z kluczyka, ani z zamka, ani od środka wajchą.
3. Drzwi uchylne z tyłu otworzę kluczykiem, ale pod warunkiem że go przekręcę i przytrzymam i poszarpię lekko za klamkę.
4. Drzwi z tyłu (rozwierne dwu-częściowe) otworzę kluczykiem.
I stąd moje pytanie, czy to wina sterownika, może komputera? Przerabiał ktoś podobny problem? Dziwi mnie fakt niemożności otwarcia drzwi pasażera w żaden sposób. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystko ok. Powoli już tracę cierpliwość do tego auta :/
TomP
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel środa, 19 grudnia 2012, 20:10

Hhhmm drzwi pasażera - Jesli chodzi tobie o lewe drzwi suwane to może masz problem z korkiem wlewu ( czujnik blokuje drzwi , gdy korek wlewu jest otwarty drzwi lewe suwane sie blokuja , aby pasazer który otwiera drzwi nie uderzył w ślałw od paliwa ) , temat ten był poruszany na forum , poszukaj sobie , ja musze uciekać :D

PS: a tobie chodzi o drzwi pasażera pierwsze prawe :D , sprawdz czy niesą poprzecierane kable przy zawiasach ( w tej gumie ) , ja aktualnie mam problem z prawa szyba , raz działa raz nie , a lewa od kierowcy juz wcale niedziala :D a wczesniej były objawy jak uprawej , ale byc może w lewym oknie mam zepsuty guziczek :P , sprawdz kable , byc może przetarły sie od centralnego i dlatego drzwi wogóle nie reaguja :P
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 środa, 19 grudnia 2012, 22:37

1. Drzwi kierowcy otwierają się normalnie, z centralnego i kluczyka.
2. Drzwi pasażera wcale się nie otwierają, ani z kluczyka, ani z zamka, ani od środka wajchą.
3. Drzwi uchylne z tyłu otworzę kluczykiem, ale pod warunkiem że go przekręcę i przytrzymam i poszarpię lekko za klamkę.
4. Drzwi z tyłu (rozwierne dwu-częściowe) otworzę kluczykiem.

1 - czyli komputer OK
2. - zablokowany zamek, bez zdjęcia tapicerki i oblukaniu zamka od środka się nie obejdzie.
3. - styki na drzwiach zaśniedziałe oraz bez zdjęcia tapicerki i oblukaniu zamka od środka się nie obejdzie.
4. jeśli to oznacza że centralny nie chodzi w tylnych drzwiach to ewentualnie złamane przewody idące z słupka do drzwi oraz bez zdjęcia tapicerki i oblukaniu zamka od środka się nie obejdzie.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam