Bezpieczniki świateł-jak się do nich dobrać?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: KANGOO nie odpala i miga SERV nie ma kierunkow i niezamy

Postprzez niepodam sobota, 12 stycznia 2013, 18:30

Panowie potrzebna pilna pomoc. Dziś przy majstrowaniu przy przełączniku świateł (chciałem go odłączyć i 'naprawić' bo mi światła mijania nie zawsze załączały) doszło do zwarcia. Objawy jak w temacie czyli nie odpala i miga SERV nie ma kierunkow i nie zamykają się drzwi z pilota.
Czy te bezpieczniki są po prawej stronie od akumulatora ? o te:
Obrazek
źródło: http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopi ... =78&t=9958

czy tutaj:
Obrazek
źródło i więcej zdjęć: http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopi ... 20#p100625

Jeśli to chodzi o te drugie to jak się do nich dobrać i gdzie się dokładnie znajdują ?

Bardzo proszę o pomoc.

Kangur 1,5 dCi z 2007 roku.
niepodam
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Bezpieczniki świateł-jak się do nich dobrać?

Postprzez niepodam sobota, 12 stycznia 2013, 18:37

kacper42 napisał(a):Tak wygląda miejsce gdzie ukryty jest bezpiecznik od pozycyjnych i inne , których nie znam.Akumulator wyjąłem ale to tylko ułatwia pracę.Bezpieczniki są pod tym czymś co wg mnie nazywa się "komputerem".Po kolei: zdejmujemy obudowę bezpieczników obok aku po odkręceniu dwóch śrub(torx).Teraz problem ,bo dalsza część obudowy jest na 4 zatrzaskach i tylko jeden widoczny i z dostępem(ten od strony reflektora).Jak odczepić nie wiem ja 2 złamałem.Odkręcić śrubę mocującą przewód prądowy gruby-czerwony.Teraz jazda ,bo to co nazwałem kompem i ma pod spodem bezpieczniki jest osłonięte następną obudową na zatrzaskach.Po zsunięciu jej i odchyleniu reszty widać bezpieczniki.Spalony był ten 7,5 w środku obok czerwonego 5A.Ogólnie masakra.Modliłem się by nie urwać czegoś więcej np.przewodów.Oceniam ,że 80 zł w serwisie za wymianę to za dużo ale jak ktoś nie ma gdzie i czasu to 50 zł warta jest ta robota.Pod warunkiem ,że mechanik nie urwie tych zaczepów lub innych.Sam bezpiecznik kosztował mnie 0,80 zł.PORADA: nie świeci żarówka oświetlenia tablicy lub przepaliła się już też pozycja lewa z tyłu to sprawdźcie czy nie skorodowało oświetlenie tablicy bo zaraz padnie bezpiecznik pod maską.

Na zdjęciach widać bezpieczniki i to co ma owe bezpieczniki pod spodem przed demontażem obudowy i odkręceniu śruby na przewodzie prądowym.
Obrazek
ObrazekObrazek

Kacper42 widzę, że w podpisie masz model 1,5 dCi, z tą róznicą, że mój jest z 2007. W którym miejscu znajdują się te bezpieczniki, których zdjęcia są w twoim poście. Mi się udało dobrać tylko do tych które znajdują się na prawo od akumulatora, o te:
Obrazek

Są jeszcze jakieś inne pod maską?
niepodam
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez niepodam sobota, 12 stycznia 2013, 18:52

Niestety nie mogę już edytować...
Czy może być to wina akumulatora, przed majsterkowaniem auto odpalało bez problemowo, teraz przy poruszaniu klemami nic nie iskrzy...
Dodam również, że działają światła cofania, pozostałe inne - NIE :(
niepodam
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Bezpieczniki świateł-jak się do nich dobrać?

Postprzez Wiz sobota, 12 stycznia 2013, 19:09

"Kolego" niepodam zdajesz sobie sprawe ze kolega Kacper ma kangoo II, a z opisu wynika ze Ty masz Kangoo I PHII i moga byc (oraz BĘDĄ) roznice w bezpiecznikach:?:
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Re: Bezpieczniki świateł-jak się do nich dobrać?

Postprzez niepodam sobota, 12 stycznia 2013, 19:23

ups, przepraszam za namieszanie...

Dziś przy majstrowaniu przy przełączniku świateł (chciałem go odłączyć i 'naprawić' bo mi światła mijania nie zawsze załączały) doszło do zwarcia. Objawy jak w temacie: viewtopic.php?f=78&t=3940 czyli nie odpala i miga SERV nie ma kierunkow i nie zamykają się drzwi z pilota.
przed majsterkowaniem auto odpalało bezproblemowo, teraz przy poruszaniu klemami nic nie iskrzy...
Dodam również, że działają światła cofania, pozostałe inne - NIE

W takim razie mógłbym prosić o poradę na który z bezpieczników zwrócić uwagę.. jeśli to w ogóle bezpiecznik ?

Nie ukrywam, iż zwróciłem uwagę na te duże bezpieczniki .. czy jest się wyciąga w standardowy sposób jak te małe czy mają one jakieś dodatkowe zaczepy (pytam gdyż od jednego już urwałem górną zaślepkę) ?

Obrazek

Posty wydzielone z innego wątku i przeniesione do właściwego działu. /MOD
niepodam
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass niedziela, 13 stycznia 2013, 10:52

To raczej na pewno nie wina akumulatora tylko bezpieczników. Jeżeli zrobiłeś zwarcie, to nawet na 99,9%.
Rada na przyszłość - zanim zaczniesz grzebać w elektryce, odłącz aku.
A teraz sprawdź bezpieczniki w kabinie. Po lewej stronie pod kierownicą masz taką prostokątną klapkę zamykaną na 2 przekręcane skobelki. Pod nią są bezpieczniki i kilka przekaźników. Przejrzyj wszystkie bezpieczniki, bo po objawach sądząc spalić mógł się więcej niż jeden. Ale zanim podłączysz znowu aku upewnij się, że przełącznik znów nie spowoduje zwarcia.

A przy ruszaniu klemami nie iskrzy, bo prawdopodobnie spaliłeś także bezpiecznik od jakiegoś urządzenia, które pobiera prąd również przy wyłączonej stacyjce.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez niepodam niedziela, 13 stycznia 2013, 13:08

Dzięki Wielkie za porady! Tak jak mówiłeś spalił się bezpiecznik. Dokładnie 60A, ten pod numerkiem 10 na zdjęciu. Z tego co czytałem jest on od deski rozdzielczej. Akumulator również teraz iskrzy jak należy ;)

Ponownie wydzielono z innego wątku i połączono :!: /MOD
niepodam
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam