[AWARIA]Stukanie w silniku

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

[AWARIA]Stukanie w silniku

Postprzez dobek czwartek, 14 lutego 2013, 18:55

Witam mniej więcej dwa tygodnie temu zakupiłem Kangoo 2004r 1.5dci. Mniej więcej tydzień temu wymieniłem olej. Dzisiaj po niespełna przejechaniu 300km po wymianie oleju, zaczęło stukać w silniku. Po przejechaniu kilometra samochód zgasł i nie chciał odpalić do czasu aż ostygł. Mechanik powiedział że to pewnie panewki. I naprawa będzie kosztować prawie tyle co nowy silnik. Tak więc co teraz robić, naprawiać czy wymieniać silnik? Dodam że samochód ma przejechane trochę ponad 150 000km. Czy to była wina oleju?
dobek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: [AWARIA]Stukanie w silniku

Postprzez branio czwartek, 14 lutego 2013, 19:08

Witam
dobek napisał(a):to pewnie panewki
niestety możliwe
dobek napisał(a): naprawa będzie kosztować
3000
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez gre81 czwartek, 14 lutego 2013, 20:34

Puk Puk,
Kto tam,
Panewka...
Kangoo 1.5 dCi 80KM 2003, biały. już go nie ma
Kangoo 1.5DCI 105KM(teraz 125 kucyków) 2009, żółty jak słońce.
Moje miasto Łódź.
gre81
Kangoomistrz 2010
Kangoomistrz 2010

Postprzez Lucass piątek, 15 lutego 2013, 08:51

Nie wiem z jakiego źródła kupiłeś to cudo, ale jeżeli to nie jest naprawdę zaufane źródło, to po prostu ktoś Cię zrobił na szaro.
Handlarze znają sztuczki pozwalające na "zamaskowanie" wielu niedomagań. Dodadzą do oleju jakiegoś syfu, albo wleją b.gęsty olej i jest gites.
A po przejechaniu kilku/nastu/set kilometrów silnik pada. U ciebie padł po zalaniu normalnego oleju.

Moim zdaniem wymiana całego, bo w tym silniku (i nie tylko) może czaić się jeszcze wiele niespodzianek...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez dobek niedziela, 17 lutego 2013, 22:52

Dzięki serdeczne panowie. Pewnie będę naprawiał a nie wymieniał bo znalazłem mechanika z korzystna ofertą. Z kolei inny mechanik mechanik powiedział ze nie da się takiej usterki zamaskować. Chociaż z kolei z tym gęstszym olejem to może być prawda.
Dzięki pozdrawiam
dobek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dostawca poniedziałek, 18 lutego 2013, 07:16

Usterkę da się zamaskować bezproblemowo jeśli tylko puka tylko na zimno, wtedy dobiera się panewki tak, żeby pasowały nie na sztywno ale bardziej niż te co pukają, widywałem zakładanie panewek z jednego zestawu i z drugiego o różnych wymiarach na jeden korbowód, zalanie 15w40 i auto nie puka...Na jak długo nie mam pojęcia, znajomy tak do sprzedania robił w Vitarze. :o
Czterołap 2,0 Sport
F4R swap-||||||||||||||||||||Complete!-Czyli jak zepsuć 4x4, krok po kroku-Klik!
Bo życie jest za krótkie, zeby jeździć dieslem
dostawca
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mareccy wtorek, 16 lipca 2013, 09:53

Witam serdecznie. Około trzy miesiace temu miałem taką przypadłość w moim Zwierzaku (Kangoo 2007r 1,6 16v + LPG) że coś stukało w komorze silnikowej. Najpierw myślałem że to stuka jakiś zawór. Ale stuki powiązane były z obrotami silnika, nasilały się przy lewoskręcie. Powód okazał się być prosty a zarazem niebezpieczny. Obluzowany przewod paliwa ktory był zamocowany w okolicy prawego nadkola swobodnie zwisał i na zakretach i nierównościach ocierał o jedno z kół pasowych silnika. Jaszcze chwila i by się przetarł. Pozdrawiam. Marecki ( R.Kangoo 2007r 1.6 16v + LPG)
mordka kochana Zwierzaka - sprzedana :(, a jak mruczał : )))))
Kangoo 1.6 16V Privilege 2007r
LPG 9,56 l/100km
był oklejony ;)
mareccy
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam