Jakiś czas temu musiałem zmienić silnik w moim kangoo 1.4B. Przez swoje gapiostwo zamówiłem E7J-634 zamiast E7J-728. Po przymusowym dokupieniu całej reszty osprzętu, która nie pasowała pojawił się problem z potencjometrem od położenia przepustnicy. Ten co był w przepustnicy od 634 coś nie chciał gadać ze sterownikiem od 728. Obroty na biegu jałowym były za wysokie. Postanowiłem więc założyć potencjometr z 728 do przepustnicy 634. Nie było to łatwe, ale jakoś się udało i po prowizorycznym ustawieniu obroty spadły. Teraz mam to trochę lepiej zamontowane bo mogę sobie regulować ustawienie potencjometra w zakresie mniej więcej dwóch centymetrów od dolnego położenia.
Problem w tym, że nikt nie wie jak powinien być ustawiony gdy pedał gazu jest w swojej nominalnej pozycji. Jak podpinali mi samochód pod komputer to pokazywał jakieś 12% procent otwarcia. Mechanik na podstawie oględzin świec stwierdził, że to za dużo bo wyglądały inaczej niż powinny.
Czy ktoś z użytkowników wie ile powinno być procent otwarcia przepustnicy na biegu jałowym?
Pozdrawiam
edit: Zapomniałem o ważnej kwestii. W czasie jazdy pod większą górę po dociśnięciu gazu, zapala się kontrolka z sinusoidą. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu już się nie świeci. Oczywiście do czasu kolejnej wspinaczki.