Zablokowana tylna klapa ...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Zablokowana tylna klapa ...

Postprzez dccars wtorek, 11 czerwca 2013, 09:59

Witam.

Jak kupiłem tego mojego Kangoo centralny nie zamykał tylnej klapy. jakiś czas temu zaczęła się świecić kontrolka, ze któreś drzwi nie są zamknięte ale od niedzieli przestała świecić kontrolka a zatrzasnęła się klapa i nie można jej otworzyć.
Czy ktoś z Wa koleżanki i koledzy miał podobny przypadek co z tym można zrobić bo nie uśmiecha mnie się za jakiś czas pakować autka na wyjazd urlopowy przez siedzenia :P

Lub ewentualnie podpowiedzcie czy jest możliwe jakoś otwarcie tej klapy awaryjnie??
dccars
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Zablokowana tylna klapa ...

Postprzez slay wtorek, 11 czerwca 2013, 10:50

Tylko przez zdjęcie tapicerki.
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez dccars wtorek, 11 czerwca 2013, 13:45

Mówimy o zdjęciu tapicerki na tylnej klapie czy na podłodze bagażnika??
Ewentualnie co tam możemy zrobić, żeby dobrze działał ten zamek, bo tak jak wcześniej pisałem klapa była cały czas otwarta mimo,że drzwi się z centralnego zamykały i nie pozywało, że któreś drzwi nie są zamknięte ale przyszedł dzień, że coś się stało i pokazywało że są otwarte a teraz klops i drzwi klapy tylnej zablokowane a czy to może też coś mieć wspólnego z ogrzewaniem tylnej szyby, bo nie działa??
dccars
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez slay wtorek, 11 czerwca 2013, 14:51

Mówimy o tylnej klapie.
Sygnalizacja niezamkniętej klapy i zablokowany zamek to dwie różne usterki.
Jak i niedziałające podgrzewanie.
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez dccars wtorek, 11 czerwca 2013, 15:08

czyli jak można zaradzić i jednemu i drugiemu czyli odblokować klapę oki wstępnie wiem poczekać na ładną pogodę wejść do strefy bagażnika i zdjąć pokrywę i wtedy coś tam już chyba sam zrobię a co z podświetleniem, że klapa nie była zamknięta?? A dlaczego wcześniej zamek nie zamykał tylnej klapy a teraz jak złapał to trzyma i nie puszcza. To chyba jedna i ta sama usterka? Czy to może być spowodowane jakimś stykiem??
dccars
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass wtorek, 11 czerwca 2013, 19:04

Wszystkie te usterki łącznie z szybą mają punkt wspólny - wiązkę.
Nie jest powiedziane, ze to na pewno jej wina, ale też bym sprawdził.
Zamek centralny zadziałał i się zamknął, ale już nie otworzył. To najprawdopodobniejsza przyczyna zablokowania klapy. Choć teoretycznie możliwe jest też wypięcie się cięgła. Rozbierzesz - zobaczysz.
Sygnalizacja na desce może być spowodowana niesprawnym wyłącznikiem wewnątrz zamka (dokładnie jest w otworze, w który wchodzi metalowe ucho przymocowane do progu bagażnika) I nie ma to związku z zablokowaniem klapy.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez dccars środa, 12 czerwca 2013, 10:32

eureka !!!!
Dzisiaj podchodzę do auta i kontrolnie złapałem za klamkę od klapy i otworzyło się. A jeszcze nie otworzyłem drzwi z pilota!!! Myślałem, że jak otworzę drzwi z pilota to klapa będzie zatrzaśnięta a tu znowu się otwiera. I co to będzie, coś z elektryką czy coś innego??
dccars
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel środa, 12 czerwca 2013, 21:10

Obrazek
Witam co do otwierania klapy od wewnatrz , bez sciagania boczka (plastików) wystarczy podwarzyc płaskim śrubokretem w miejscu strzałki i pociagnąć do gury odpyhajac klape gdy lizaczek znajdzie sie w skrajnej górnej pozycji :D ( tylko nie na siłe bo dzwignia nr 3 może sie zdeformowac :D )
Obrazek
Co do zakłapywania klapy problem napewno wystepuje z dzwigienka nr 1 , jej zsuwanie sie albo nietrafianie w odpowiednie miejsce + problem z siłownikiem klapy ( prawdopodobnie kable czy coś w tym stylu , wkażdym bądz razie niedociera prąd )
jak siłownik działa prawidłowo to za którymś otwarciem i zamknieciem klapy dzwigienka nr 1 działa jak trzeba czyli popycha dalej mechanizm otwierania...
prerabiałem ten temat z dzwigienka nr 1 , mały tuning i działa... nawet odratowałem klamke ( była wyrwana z tych srubek wtopionych w plastik , którymi sie przykreca całość :twisted: )

PS; gdy mocno kłapne klapa , to czasami mi spadnie ta dzwigienka 1 , ale wystarczy zamknac i otworzyc centralny i ponownie dzwigienka nr 1 jest w odpowiedniej pozycji :D
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez edpawel środa, 12 czerwca 2013, 21:39

Obrazek
sry za post pod postem , ale sprawdz w miejscu kuełczka kostke pod tym plastikiem od progu , tędy jest poprowadzona wiązka do klapy i lewych drzwi , ostatnio ta kostka w kułeczku troszke mi zaśniedziała ( a własciwie tylko jeden bolczyk) , obłamał sie bolczyk jeden i przestał mi działac centralny w drzwiach bocznych suwanych , rozebralem i poprostu ominołem w kostce ten jeden obłamany i zasniedzialy ząbek poprowadzeniem jednego kabelka omijając kostke.... :D
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 15 czerwca 2013, 08:27

dccars napisał(a):eureka !!!!
Dzisiaj podchodzę do auta i kontrolnie złapałem za klamkę od klapy i otworzyło się. A jeszcze nie otworzyłem drzwi z pilota!!! Myślałem, że jak otworzę drzwi z pilota to klapa będzie zatrzaśnięta a tu znowu się otwiera. I co to będzie, coś z elektryką czy coś innego??
Zrób kilka zamknięć o otwarć centralnego sprawdzając w różnych położeniach bolców w drzwiach bocznych jak zachowuje się klapa. Miałem raz podobnie. Już mi się wydawało, że będę rozbierał klapę, gdy po (tak mi się wydawało) zamknięciu drzwi centralnym klapa się otworzyła. Jak się okazało było dokładnie odwrotnie niż mi się wydawało.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Powrót do Pytam