Problem z elektryką drzwi+ parę pytań

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z elektryką drzwi+ parę pytań

Postprzez cysio528 poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:51

Witam
Mam problem z elektryką drzwi kierowcy- nie działa zamek, el szyba czy sterowanie lusterka. Nie działa też szyba od strony pasażera. Co może być przyczyną? Wydaje mi się że problemy zaczęły się po tym jak podłączyłem odwrotnie CB radio (+ do minusa) i radio się wtedy spaliło, padł też bezpiecznik od zapalniczki. Wymieniłem go, ale drzwi nie chcą działać. Inne bezpieczniki pod kierownicą też sprawdziłem i nic nie znalazłem. Coś doradzicie? A inie działa też pompa od wspomagania, jeżeli może mieć to jakiś związek.

A i przy okazji spytam czy da się jakoś w miarę sensownie wygłuszyć kangoo żeby podczas jazdy ~130 km/h nie było tak głośno?
I ostatnio wydaje mi się że stracił moc, wcześniej(miesiąc temu) dawałem radę wyciągnąć te 160+, ostatnio nie mogłem przekroczyć 150. Kangoo to 1.9 dTi 80 KM 2001 rocznik.
Kangoorek 1.9 dTi, 2001r
cysio528
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Problem z elektryką drzwi+ parę pytań

Postprzez Lucass wtorek, 5 listopada 2013, 09:07

Sprawdź jeszcze raz dokładnie bezpieczniki łącznie z ich wyjęciem i włożeniem na miejsce. Zwróć szczególną uwagę na bezpiecznik od radia FM.
Co do pompy, to ma ona swój bezpiecznik w komorze silnika oraz przekaźnik. Do sprawdzenia.

Sposoby na skuteczne wygłuszenie kangura są dwa.
1. zgłośnić radio
2. jeździć w słuchawkach
A serio to przy 130 nie ma skutecznej metody. To auto ma współczynnik Cx lokomotywy ET-21

Co do mocy - jeżeli np zmieniłeś gumy na zimowe, to mogło to mieć wpływ.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez cysio528 wtorek, 5 listopada 2013, 22:33

Zmieniałem kapcie na zimowe, ale nie spodziewałem się że aż taka różnica będzie. Niestety ostatnio dosyć często musiałem zmieniać, bo dwa razy przebili mi 2 lewe opony, najpierw letnie a wczoraj zimowe. Miałem michelinki po jednym sezonie, a i tak nie dało rady nic z tym zrobić i 2 oponki do wywalenia :<

Bezpiecznik sprawdzę w weekend i dam znać co i jak. A jeżeli nie bezpieczniki to co?
Kangoorek 1.9 dTi, 2001r
cysio528
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass środa, 6 listopada 2013, 09:20

Zimówki są nieco miększe, co powoduje lepszą przyczepność ale i ciut większe opory. Poza tym wystarczy by zimówki różniły się ciut obwodem od letniaków (nawet nie muszą rozmiarem, wystarczy wysokość bieżnika) i odczyty prędkościomierza będą zafałszowane.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez wolkzg piątek, 13 grudnia 2013, 18:24

Ja kiedyś jeździłem w hełmofonie jak podpiąłem sobie go do CB:lol: ale ludzie się na mnie dziwnie patrzyli jak ich wyprzedzałem:D ale efekt był bardzo fajny niczym w samolocie szturmowym -ryk silnika wygłuszony i cbradio na słuchawkach tak fajnie zanieczyszczony i niewyraźny głos(takie słuchawki w hełmofonach):D Także jak ktoś chce ciszej bez wyciszania auta to hełmofon jest jak znalazł:D
Renault Kangoo 2001 1.9 dTi
wolkzg
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam