przez karads czwartek, 19 grudnia 2013, 01:11
przejechałem kolejne 200 km i zatankowałem dzisiaj wyszło mi że obecnie pali około 12,6 litra na 100km przy średnich/krótkich przejazdach gdzie nie zawsze się mógł nagrzać, w mieście i sporo załadowany a nie robiłem jeszcze nic co niby mogłoby powodować większe spalanie. Podczas wcześniejszych tankowań wskazówka stanu paliwa była na max tak jak obecnie, być może gdzieś zawiesił się czujnik i przy pierwszym tankowaniu pokazał pełen bak tylko dlaczego pistolet dystrybutora cały czas mi odbijał że jest już pełen bak. Już po nowym roku w najgorszym wypadku będę wymieniał zawór zwrotny oparów paliwa, najprawdopodobniej też pierwszą sondę i właśnie wyszło że do wymiany mam łożysko w kole przód jak również górne mocowanie amorka z łożyskiem.
Mam jeszcze pytanie ponieważ teraz czyli jesień/zima w czasie jazdy wskazówka temperatury zazwyczaj jest w okolicach pierwszej większej kreski czyli tak jakby się nie dogrzewał ale wystarczy że trochę postoję i podnosi się tak do drugiej dużej kreski ale wystarczy że kawałek przejadę i spada do pierwszej dużej. Wiem że mam do wymiany na 90% nagrzewnice ponieważ ciepła prawie brak , natomiast węże są gorące przed i za termostatem. Układ był odpowietrzony podczas wymiany płynu prawie 3 lata temu, niestety mechanik urwał śrubę do odpowietrzania i teraz się przy niej wydostaje jak również właśnie zauważyłem że na jednym trójniku gdzie chyba wąż sparciał. Teraz pytanie jak wydostać ten kawałek śruby pozostający wewnątrz (ja myślałem o delikatnym nawierceniu i kombinowaniu z wykręceniem) , czy można zastąpić tą śrubę jakąś zwykłą ??
Kangoo 1.4 Expression 75KM 2001 Srebrny