jak znaleźć egr?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

jak znaleźć egr?

Postprzez radziu11 piątek, 21 marca 2014, 16:56

witam

jestem nowy na forum ale już mam pytanie, jak w tym silniku znaleźć egr? Jeżeli ktoś wie proszę o szybką odpowiedź albo najlepiej zaznaczenie na zdięciu.
radziu11
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: jak znaleźć egr?

Postprzez radziu11 piątek, 21 marca 2014, 18:20

radziu11 napisał(a):witam

jestem nowy na forum ale już mam pytanie, jak w tym silniku znaleźć egr? Jeżeli ktoś wie proszę o szybką odpowiedź albo najlepiej zaznaczenie na zdięciu.
Załączniki
DSC_0101~2.jpg
DSC_0101~2.jpg (124.04 KiB) Przeglądane 231 razy
radziu11
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez yamakashi1 piątek, 21 marca 2014, 18:45

Jak widzę masz 1,9 wolnossący :) Więc napisałem coś w paincie :D na ile mogłem, mnie najlepiej i najwygodniej ściągnąć od góry bo od dołu trzyma Cie rozrusznik , egr jest umocowany na 2 śrubach do wydechu a jak ściągniesz obudowę filtra to zobaczysz przykręcony do kolektora ssącego zaworek który połaczony jest z egr węzykiem. W zależności co chcesz z nim zrobić albo odłaczyć wężyk i wtedy jest nonstop zamknięty albo zaślepić i wtedy sprawa załatwiona. Jeśli załatwiony elektronicznie i świeci się Ci usterka elektroniczna no to wymiana :)

W razie czego to dorysuje albo ściągne u siebie i Ci zrobie zdjęcie co gdzie i jak :)
Załączniki
DSC_0101~2.jpg
DSC_0101~2.jpg (145.94 KiB) Przeglądane 228 razy
Czterołapny Błękitek z klekoczącym serduchem 1.9 64 źrebiaki :D rok 1998 )
yamakashi1
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez radziu11 piątek, 21 marca 2014, 19:52

yamakashi1 napisał(a):Jak widzę masz 1,9 wolnossący :) Więc napisałem coś w paincie :D na ile mogłem, mnie najlepiej i najwygodniej ściągnąć od góry bo od dołu trzyma Cie rozrusznik , egr jest umocowany na 2 śrubach do wydechu a jak ściągniesz obudowę filtra to zobaczysz przykręcony do kolektora ssącego zaworek który połaczony jest z egr węzykiem. W zależności co chcesz z nim zrobić albo odłaczyć wężyk i wtedy jest nonstop zamknięty albo zaślepić i wtedy sprawa załatwiona. Jeśli załatwiony elektronicznie i świeci się Ci usterka elektroniczna no to wymiana :)

W razie czego to dorysuje albo ściągne u siebie i Ci zrobie zdjęcie co gdzie i jak :)

Dzięki wielkie :D jutro zabieram się do roboty i dam znać co z tego wyniknie :D
radziu11
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez radziu11 sobota, 22 marca 2014, 20:17

wyczyściłem ten egr ale kangurek nadal jest mułowaty i ospały, może ktoś zna przyczynę?
radziu11
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez yellowkangoo poniedziałek, 24 marca 2014, 21:57

yamakashi1 napisał(a):Jak widzę masz 1,9 wolnossący :) Więc napisałem coś w paincie :D na ile mogłem, mnie najlepiej i najwygodniej ściągnąć od góry bo od dołu trzyma Cie rozrusznik , egr jest umocowany na 2 śrubach do wydechu a jak ściągniesz obudowę filtra to zobaczysz przykręcony do kolektora ssącego zaworek który połaczony jest z egr węzykiem. W zależności co chcesz z nim zrobić albo odłaczyć wężyk i wtedy jest nonstop zamknięty albo zaślepić i wtedy sprawa załatwiona. Jeśli załatwiony elektronicznie i świeci się Ci usterka elektroniczna no to wymiana :)

Mam ten sam problem, ponieważ mój torbacz (taki sam silnik) opadł z sił i myślę, że to egr. Próbowałem się do niego dostać według Twojej instrukcji ale u mnie nie ma ( a przynajmniej nie mogę znaleźć) tych śrub oznaczonych na czerwono pod plastikiem od filtra powietrza. Proszę o w miarę szybką odpowiedź :)
yellowkangoo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez yamakashi1 czwartek, 27 marca 2014, 19:35

Śruby muszą być :) ja pierwszy raz jak to ruszałem dość mocno się nagimnastykowałem nim cokolwiek znalazłem:) paluchami pomacaj :D napewno się tam znajdą :) jak opadł z sił nagle? czy stopniowo? filtr powietrza czysty? Paliwa też czysty? Świeci się coś na tablicy(bład albo coś ?) ?

może wam coś to pomoże ale moja siostra ma arose sdi i też opadła jej z sił :) wymieniłem filtr paliwa do tego STP do diesla i denaturat do baku z paliwem i po wyjeżdzeniu połowy baku śmiga jak nowy:))))

Sprawdźcie sobie filtr paliwa bo to podstawa :) ja wymieniam 2 razy do roku ale dlatego że kangur śmiga codziennie na rzepakowym z biedronki :D
Temu autku nietrzeba dużo bo to prosty silnik jak z 330 :D
Czterołapny Błękitek z klekoczącym serduchem 1.9 64 źrebiaki :D rok 1998 )
yamakashi1
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam