SWAP z 1.5 DCI na 1.9D

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

SWAP z 1.5 DCI na 1.9D

Postprzez darecki7 poniedziałek, 3 marca 2014, 16:23

Witam wszystkich.
Mam pytanie do znawców tematu. A mianowicie kupilem mojego Kangura ( 2003r stara buda ) z silnikiem 1.5 Dci, ktory jak wiadomo jest jaki jest no i z racji tego ze uklad zasilania byl juz w agonalnym stanie jak i zreszta cala reszta poza buda ktora zostala w nienaruszonym stanie i do okola org. Postanowilem silnik wyzucic na zlom. I tak sie stalo, po czym kupilem zwykly 1.9D. wszystko elegancko popasowane i jezdzi juz ponad rok, ale musze wkoncu ogarnac temat z temperatura a dokladnie wskaznikiem temperatury cieczy chlodzacej, ktory lezy sobie na samym dole ponad rok:) nie wiem z ktorego czujnika mam podpiac impuls no i tez gdzie go podpiac. nastepna sprawa to obrotomierz - nie pokazuje obrotów. Czytalem gdzies ze obrotomierz dostaje sygnal z alternatora, ale czy dochodzi on bezposrednio do zegara obrotów czy obrabia go komputer? No i ostatnia rzecz to grzanie swiec zarowych. Tu na chwile obecna mam zainstalowany przycisk w konsoli, ktorym wlasnie manualnie te swiece grzeje. Jezeli ktos juz podobny temat przerabial lub wie co do czego i dlaczego z gory dziekuje za pomoc.
Darecki
darecki7
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: SWAP z 1.5 DCI na 1.9D

Postprzez darecki7 czwartek, 27 marca 2014, 19:34

Naprawde niema nikogo kto moze to rozkminic?
darecki7
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez osekltd piątek, 28 marca 2014, 09:02

Cześć, nie znając rocznika silnika znalazłem tylko coś takiego:
1.jpg
1.jpg (36.29 KiB) Przeglądane 1257 razy

w 1.9 d czyli wolnossącym to czujnik masz od strony kierowcy z boku silnika , przy termostacie :) Jest on koloru zielonego albo czarnego np:
http://www.renaultsklep.pl/45583/czujni ... -1.9-d-dti

kowi napisał(a):Witam serdecznie.
Ja mam ten sam problem, jednak zanim kupisz i wymienisz czujnik zrób test zegarów, gdzie sprawdzisz czy wskaźnik na tablicy rozdzielczej działa. U mnie trafiło się, że mam cyt.: "uwalony licznik" i ów wskaźnik nie działa. Wymiana czujnika przy silniku nic by nie pomogła.

Test zegarów robi się następująco przy włożonym kluczyku w stacyjce wciskasz przycisk do kasowania licznika dziennego i trzymając go wciśniętym przekręcasz kluczyk do pozycji kiedy podświetlają się zegary. Trzymasz do puki zegary nie zaczną poruszać wskazówkami. Jeżeli wskazówka od temperatury będzie chodzić to możesz wymieniać czujnik przy silniku.

Pozdrawiam
kowi

C3 1.4 HDI 50 kW/70 KM 2009 - żony
Toyota Corolla 2.0 D4D 92kW/126KM 2012 - moje
Xsara Picasso 1.6 HDI 66 kW/90 KM 2006 - rodzinne
APUS Agencja Reklamowa - Lublin
Grawer, haft, tampodruk, sitodruk
osekltd
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez darecki7 piątek, 28 marca 2014, 20:23

Witam ponownie.
Odnosnie silnika to podobno pochodzi z Renault 19 musze sprawdzic oznaczenie bo nie pamietam .
Test zegarów robilem i wszystko w pozadku.
Ostatnio zastanawialem sie nad zmiana na jeszcze inny silnik F8QT z Volvo v 40. Kolega ma takie Volvo rozbite i za dobra wodke moglbym ten motor "wyrwac" od niego.
A z tego co sie orientuje to te Volva mialy wlasnie silniki Renaulta.
Moj z tego co pamietam ma oznaczenie F8Q albo F9Q.
Mialem kiedys juz dwa takie V 40 z tym silnikiem 1.9 TD i osiagi mialy calkiem spoko. Mysle ze Kangurek by ladnie smigal z takim sercem.
Robil kto cos takiego?
Wiem ze myslicie ze jestem jakis nizdecydowany bo z seryjnego 1.5 dci na wolnego ssaka 1.9 a teraz 1.9 turbo. Ale zwykly 1.9 juz gdzies mi troche slaby sie wydaje tym bardziej ze mam opony 205 szerokie.
Dzieki koledze osekltd za odpowiedz ;)
Pozdrawiam.
darecki7
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skawina piątek, 28 marca 2014, 20:27

Gdzieś Ty wcisnął 205 ? :shock:
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass sobota, 29 marca 2014, 09:34

Plecam lekturę postów użytkownika kangoo_vip
W pierwotnej wersji włożył właśnie taki silnik, o jakim myślisz. Z różnym skutkiem...
Potem był jeszcze inny projekt, ale upadł.
Niestety wszystkie posty mocno archiwalne.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez darecki7 czwartek, 3 kwietnia 2014, 19:53

Poczytałem troche i spodobal mi sie ten pomysl przerobienia przednich lamp z kloszy z Castoramy.
Gralulacje pomyslu - bez kitu.
;)
pozdrawiam.
darecki7
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam