Problem z Kangoo I 1.9D

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z Kangoo I 1.9D

Postprzez Lesiu99 piątek, 4 kwietnia 2014, 12:54

Witam,
Mam dziwne objawy z moim Kangoo. Mianowicie na rozgrzanym silniku Kangoo przy prędkości pomiędzy 80, a 100 km/h zaczyna szarpać. Tzn. jadąc ze stałą prędkością np.90km/h samochód zaczyna zwalniać i nagle przyśpieszać. Wygląda to tak jak by się czymś dusił. Jak wlącze klime to już w ogóle jest porażka. Zauważyłem w lusterku, że czasami poleci biały dymek. Widzę, że głowica już była planowana, ponieważ uszczelka pod głowicą ma już 5 kropek. Zastanawiam się, czy jest to głowica, i czy jeśli była już planowana, czy jest sens ją znowu planować, czy bawić się kolejny silnik?? No chyba, że jeździć 100km/h i nie martwić się niczym :D Spalanie mam w okolicach 6,5 litra na 100km. Oleju nie bierze, zauważyłem nieznaczny ubytek płynu chłodniczego.
No i jeszcze jak zaczyna się tak dusić i dodaję gazu to jak by nie miał siły przyśpieszyć i zaczyna na mnie warczyć :D hehe (Poważnie) Wtedy odejmuję gazu i dodaję ponownie i przyśpiesza.
Piotrek; Kangoo 1.9 D; 1999r.
Lesiu99
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z Kangoo I 1.9D

Postprzez MiGo poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 14:46

Lesiu99 napisał(a):Witam,
Tzn. jadąc ze stałą prędkością np.90km/h samochód zaczyna zwalniać i nagle przyśpieszać. Wygląda to tak jak by się czymś dusił. Jak wlącze klime to już w ogóle jest porażka
...
Zauważyłem w lusterku, że czasami poleci biały dymek.
...
Oleju nie bierze, zauważyłem nieznaczny ubytek płynu chłodniczego.
No i jeszcze jak zaczyna się tak dusić i dodaję gazu to jak by nie miał siły przyśpieszyć i zaczyna na mnie warczyć :D hehe (Poważnie) Wtedy odejmuję gazu i dodaję ponownie i przyśpiesza.

Sprawdź szczelność obudowy termostatu i zainteresuj się pompą wtryskową, zanim rozbierzesz silnik.
Miałem to samo. Pierwsza usterka (termostat) kosztowała mnie 200 zł, a z drugą nie walczyłem - sprzedałem drania.

M.
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez MK wtorek, 8 kwietnia 2014, 12:43

Płynu ubywa, biały dymek.......wniosek - uszczelka.
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lesiu99 wtorek, 8 kwietnia 2014, 21:36

A jeśli była już planowana i ta uszczelka jest zamontowana grubsza (widoczne 5 kropek), to czy jest sens jeszcze raz planować?? Ile razy, albo inaczej.... Jak mocno można splanować głowicę??
Piotrek; Kangoo 1.9 D; 1999r.
Lesiu99
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam