Falowanie podczas jazdy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Falowanie podczas jazdy

Postprzez PaniczRafal piątek, 24 stycznia 2014, 18:55

Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. W moim Kangoo 2005 1.5 dci 82km KCR8 tydzień temu pojawił się następujący objaw.
W czasie jednostajnej jazdy na biegu 2, 3, 4 samochód wpada w falowanie/drgania, a ponad to podczas postoju samochód wpada w wysokiej częstotliwości drgania nie odczuwalne przez ciało ale przez np położony długopis w schowku... Podejrzewam poduszki silnika lub sprzęgło (docisk) lub i to, i to. Czy macie pomysł jak najprościej sprawdzić poduszki i sprzęgło? W kwestii falowania nie chodzi o falowanie obrotów a bardziej odczucie jakby silnik wisiał na sprężynach i wpadał w rezonans.

Z góry dziękuję za pomoc
PaniczRafal
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Falowanie podczas jazdy

Postprzez skawina piątek, 24 stycznia 2014, 19:55

Jak se masę naprawiłeś to pojeździł, bo może mu przejdzie.........
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PaniczRafal wtorek, 28 stycznia 2014, 16:50

Hehe, dziad jest paskudny, zaczal sie sypac po 8 latach, a teraz rzeczywiscie odpala od 1szego dotyku...
PaniczRafal
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez PaniczRafal czwartek, 10 kwietnia 2014, 18:47

Niestety falowanie nie przeszło... Natomiast wymieniłem poduszkę reakcyjną i skrzyni biegów i ustały drgania na drążku zmiany biegów, ale nadal coś mi nie gra w sprzęgle... czasem sprzęgło "łapie" po chwili, krótkiej, ale jest to odczuwalne szarpnięcie... nie wiem czy to kwestia łożyska docisku czy dźwigni docisku, sprężyny czy ogólnie zachodzi potrzeba wymiany kompletu sprzęgła. Natomiast nie czuć przykrego zapachu jak w przypadku uślizgiwania się sprzęgła np. przy ruszaniu, nie widać przyrostu gwałtownego obrotów przy ruszaniu. Spróbowałem też ruszenia z zaciągniętym hamulcem ręcznym i samochód gaśnie.

Poza tym zaczął palić jak smok ok 9 litrów z wcześniejszych 5-6. W między czasie zaobserwowałem problem z prędkościomierzem. Raz działa raz nie. I tu pytanie czy prędkość jest brana pod uwagę podczas kalkulowania dawki paliwa? Jakie czynniki nie mechaniczne, a wynikające z pracy czujników mogą bezpośrednio wpływać na zużycie paliwa? Zamierzam sprawdzić czujnik położenia wału korbowego, prędkościomierza, położenia wałka rozrządu, powietrza, przyspieszenia i co mi się jeszcze uda znaleźć... Mam też pytanie czy w modelu KC08 ze skrzynią JC5 silnik wyposażony jest w czujnik położenia dźwigni sprzęgła?

Podłączałem też ELM327 i nie znalazłem błędów...
PaniczRafal
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam