KONTROLKA CHECK ENGINE 15 dci

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

KONTROLKA CHECK ENGINE 15 dci

Postprzez RAFAL0000 piątek, 16 maja 2014, 06:44

Witam

Przeszukałem forum ale w 15dci takiego problemu nikt nie opisywał ( ps. sprawdziłem też kostki są na miejscu)

No i jest pierwszy problem. Auto wczoraj odebrane od mechanika.
Zrobiono:
-Wymina rozrządu
-wszystkie filtry
- zrobiona klima ( ps mam jakis nietypowy osuszacz którego nigdzie nie można było dostać i mechanik musiał przerabiać na własną rękę)
- i wiele innych

Problem:

Po przejechani kilku kilometrów zapalił się chek na kompie pokazuje bład związany z jedną ze świec, przed naprawami przejechałm jakieś 300km i nic się nie świeciło.
Macie jakiś pomysł co to może być bo mechanik nie ma:). Wszystko ponoć jest ok według niego. Dodam że auto jedzie zupełnie normalnie bez jakichkolwiek objawów.
1,5 DCI 82KM 2006 r.
RAFAL0000
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: KONTROLKA CHECK ENGINE 15 dci

Postprzez RAFAL0000 piątek, 16 maja 2014, 22:43

No i dzieje się coś więcej...

Auto nie chciało odpalić kręci rozrusznik ale silnik nie chce zaskoczyć. Po otwarciu maski okazało się że w przewodach paliwowych jest powietrze?
Był wymieniany filtr paliwa czy to możliwe żeby gdzieś zasysał "lewe" powietrze?
Po podpąpowaniu pompka ręczną odpala i jedzie dalej- jak by nigdy nic. I mam teraz loterię raz odpala raz nie muszę jak głupek pompować.
Czy ktoś ma pomysł jak do układu paliwowego dostaje się powietrze? czy przez to może świecić się kontrolka check?

ps. Pierwszy raz nie odpalił po zalaniu baku do pełna i próbie ruszenia z otwartym bakiem czy mogło się wtedy dostać jakieś powietrze do układu?
1,5 DCI 82KM 2006 r.
RAFAL0000
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Mascot piątek, 16 maja 2014, 23:43

Odpowietrzyć powinieneś gruszką, generalnie w przewodach nie powinno być nic powietrza, a jeśli jest a samochód odpala - nie ruszać tego :lol:
Zobacz jak działa Ci pompka tj.gruszka. Jeśli tylko podciąga nieco paliwa, lub je cofa, a nie odpowietrza, może być uszkodzona ( walnięty zawór ). Gruszka - zamiennik - kosztuje niewiele, od 30 do 100 zł.
Powodem nieodpalania, może być zapowietrzony układ paliwowy. Powietrze mogło się tam zebrać, podczas wymiany filtra paliw. Dużo masz tego powietrza w przewodach ?
Jeżeli były by jakieś nieszczelności, powodujące zapowietrzanie, to zapewne w okolicach mocowania gruszki

Zapala Ci się kontrolka od świec ( taka spirala ) ? Ona nie pokazywała też, awarii elektroniki ?
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez xelionpt sobota, 17 maja 2014, 01:06

Mi się tez swieciła jak miałem walnięty zawór EGR.
A ostatnio po odpięcu tego zaworu powinna sie zapalić a niezapaliła.
Wymieniłem zawór ale podjechałem do ASO Renault i mechanik sprawdził na clipie i skrzynke bezpieczników w komoże silnika i okazało sie że tam był jeden przepalony i niby dlatego sie nie swiecilo.
Moze sprawdz te bezpieczniki bo może tam jest coś "nie tego"
a najlepiej podjedz do Renaul i podepnij clipa ( koszt taki sam ile bierze inny dobry warsztat, a goście wkoncu są od Renówek)
Mi wyszukali wszystko od a do z.
A w/g instrukcji to kontrolka od awari układów elekrtyki ( wszelkich) ;)
PZDR
xelionpt
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass sobota, 17 maja 2014, 08:44

Powietrze jest na zasilaniu czy na powrocie?
Na powrocie jest dopuszczalne, na zasilaniu nie. Prócz opisanej juz gruchy powodem mogą być złaczki na przewodach do filtra. Na pewno nie otwarty wlew zbiornika.
Z clipem ostrożnie, a już zwłaszcza w ASO. Zapewne pokaże za niskie ciśnienie na listwie, więc Ci powiedzą że pompa do wymiany. Najpierw znajdź i usuń powód zapowietrzania się układu, jeżeli oczywiście zapowietrza się systematycznie po każdym dłuższym postoju.
Ponieważ ostatnio wymieniałeś filtr, to jego "okolice" przeglądnąłbym szczególnie uważnie.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Mascot sobota, 17 maja 2014, 10:51

U mnie problem z zapowietrzeniem, rozwiązał się sam. Z racji tego, że gruszka u mnie jest kaput, musiałem przez ok.1,5 tygodnia, męczyć się, z heblowaniem zwierza. Kręcił, kręcił i dopiero zapalał. Po tych kilkunastu dniach, problem z odpalaniem minął, a układ odpowietrzył się całkowicie ( na powrocie do baku, dalej są małe pęcherzyki ).

Właśnie, sprawdź sobie mocowanie węży układu do filtra paliwa. Są one dość upierdliwe w zdejmowaniu ( dodatkowo jest taka plastikowa opaska - pół księżyc - który lubi się połamać, jednak nie powinien on wpływać na nieszczelność ), i może przy zmianie, zostały uszkodzone.
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez RAFAL0000 sobota, 17 maja 2014, 18:27

Powietrze zbiera się w przewodzie zasilającym -niestety.
Kontrolka od świec się nie świeci tylko "chek" (żułta podobizna silnika).
Na zimnym silniku odpala bez zajaknięcia przynajmniej narazie, problem występuje tylko na ciepłym silniku.
Wszystkie mocowania filtra wężyki itp na moje oko są zamontowane pożądnie a co najważniejsze są szczelne.
Też pomyślałem że może się sam odpowietrzy - poczekam parę dni zanim wybiorę się do mechanika

będę informował co i jak- oczywiście jeżeli ktoś coś jeszcze wymyśli to czekam na pomoc:)
1,5 DCI 82KM 2006 r.
RAFAL0000
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio sobota, 17 maja 2014, 19:59

RAFAL0000 napisał(a):Powietrze zbiera się w przewodzie zasilającym
zaworek zwrotny
RAFAL0000 napisał(a): problem występuje tylko na ciepłym silniku.
pomierz wtedy czujnik wału
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez RAFAL0000 wtorek, 3 czerwca 2014, 21:15

Witam

Po chyba 2 tygodniach walki udało sie wyeliminować problem. Wiązki elektryczne były mocno podłubane przez jakiegoś partacza. Okazało się że auto nawet świateł pozycyjnych z przodu nie miało. Jakos wszystko działalo dopuki nie został wymieniony rozrząd podczas wymiany cos zostało zruszone i sie posypało. Elrktryk znalazł jakieś przetarcia dziwne połaczenia itp, generalnie miał kupę roboty. Ale się spisał i to najważniejsze. Dzieki za pomoc - czujnik położenia wału tez był walniety.

ps czy ktoś miał problem z ramieniem wycieraczki tej od kierowcy, podczas pracy rysuje mi maskę już zdarł lakier do gołej blachy jak to ustrojstwo sie reguluje?
1,5 DCI 82KM 2006 r.
RAFAL0000
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skawina wtorek, 3 czerwca 2014, 21:22

Wycieraczka to norma :) Podnieś ramię o ząbek na wieloklinie. Wałek się wyciera i temu tak się dzieje.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam