Skrzynia automatyczna DP0 ślizganie sprzęgła

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Skrzynia automatyczna DP0 ślizganie sprzęgła

Postprzez karo3003 sobota, 4 października 2014, 20:00

Witam

Dzisiaj na dłuższej trasie zauważyłem, przy dynamiczniejszej jeździe, że dochodzi do ślizgania się sprzęgła w moim Kangoo. Co w tym wszystkim najdziwniejsze, przypadek ten wystąpił kilkukrotnie ale były momenty, że skrzynia pracowała dobrze - przy wzroście prędkości obrotowej silnika - następował analogiczny wzrost prędkości samochodu. Nie zapala się żadna kontrolka informująca o usterce... Poślizgi występowały na wszystkich biegach. Dodam jeszcze, że w skrzyni raczej nikt wcześniej nie zmieniał oleju (!) - chciałem to zrobić w przyszłym tygodniu

Teraz pytanie - czym może być to spowodowane i czy ASO wychwyci ten problem podłączając samochód pod komputer diagnostyczny?

Samochód kupiłem niedawno dlatego też prosiłbym o szybką pomoc, gdyż jest to wada, za naprawienie której odpowiada sprzedawca - teoretycznie takie jest prawo...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Karol
Kangoo 2004r 1.6 16V LPG automat :)
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Skrzynia automatyczna DP0 ślizganie sprzęgła

Postprzez czarek0402 niedziela, 5 października 2014, 09:31

Witaj karo3003, to napisałeś 1 października:

6. Automat - BAJKA! - każdemu polecam, to mój pierwszy i jestem bardzo zadowolony - nic nie szarpie, zmienia biegi delikatnie i adekwatnie do tego jak kierowca jeździ (jak po emerycku to bardzo szybkie zmiany i śmigam na 4 biegu cichutko i powolutku a jak się wtedy depnie w podłogę to kręci do 6000 obrotów :) nie ma co oczekiwać, że wgniata w fotel i asfalt się topi ale wczoraj bez najmniejszego problemu 160km/h osiągnąłem bez stękania i byłoby więcej ale... po co - zrobiłem to tylko, żeby sprawdzić jak działa automat w trybie sport)

i po 4 dniach taka zmiana? Opisz coś więcej? Jaki przebieg? Co się zmieniło? Kupowałeś auto u handlarza czy prywatnie?
Wymiana oleju w skrzyni automatycznej to podstawa.
Raczej sprzęgło pada.
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass niedziela, 5 października 2014, 09:33

W Twoim kangoo nie ma klasycznego sprzęgła. To znaczy jest, ale hydrokinetyczne, więc się nie "ślizga". A to o czym piszesz może być kwestią za rzadkiego (starego) oleju lub jego za małej ilości.
Podpięcie do kompa raczej niczego nie wykaże. Jeżeli chcesz koniecznie wydać kasię - jedź do ASO. Jak nie - wymień najpierw olej. Jeżeli się nie poprawi, szukaj speców od automatycznych skrzyń. Ale nie w ASO. Tam CI co najwyżej zaoferują wymianę skrzyni w cenie, którą zapłaciłeś za cały samochód.

Potyczka z poprzednim właścicielem może bć długa, wyczerpująca (finansowo) i bezowocna. Chyba, że masz pisemną gwarancję sprawności auta. Sam zdecyduj.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez karo3003 niedziela, 5 października 2014, 10:21

Postaram się przybliżyć sytuację - wczoraj wybraliśmy się jakieś 60km poza miasto. Samochód załadowany bagażami i 5 osób na pokładzie. Z racji, że to mój pierwszy automat to wcześniej nie zwróciłem uwagi na dziwne zachowanie, ale też z drugiej strony śmigałem Kangoo sam, bez ładunku przez te 4 dni... Ogólnie, zawsze staram się nie robić głupich i niesprawdzonych zakupów więc czytałem co ze skrzynią może być nie tak i zanim samochód kupiłem przejechałem się i wszystko było ok...

Teraz była taka sytuacja, że pojawiał się poślizg na praktycznie każdym biegu (tak jakbym w manualu miał delikatne wciśnięte sprzęgło podczas jazdy) objawia się to kiepską reakcją na szybkie dodanie gazu - mimo, że skrzynia redukuje bieg poprawnie. Jadąc w trasie miałem kilka sytuacji, w których hamowałem do zera i wtedy skrzynia kilkukrotnie zadziałała poprawnie - każdy bieg załączony poprawnie, bez poślizgów, przy przyspieszaniu było widać, że silnik i skrzynia są połączone na sztywno.

Wiem, że przyczyn może być kilka (opieram to na dedukcji po przeczytaniu opisów jak działa skrzynia automatyczna)
1. Olej - ale wtedy usterka powinna chyba ujawniać się cały czas - olej zimny i gęsty - inne działanie skrzyni, olej gorący i rzadki - inne
2. Uszkodzone elektrozawory - wtedy usterka może występować cyklicznie gdyż taśmy hamulcowe mogą być zbyt mało ściśnięte i nie blokują na sztywno biegu - tutaj mam tylko wątpliwości, bo w wyszukanym opisie działania skrzyni nie był wspominany system lock-up, który w dp0 występuje i jest odpowiedzialny za zablokowanie połączenia skrzynia-silnik (nie wiem czy taśmy hamulcowe i lock-up działają razem czy jedno wyklucza drugie... Nie wiem też czy oba te systemy występują zamiennie - nie znam się niestety na tym)
3. Płyta sterująca - kanały mogą być zabrudzone - zmniejszone ciśnienie robocze - tłoczki sterujące taśmami nie mają dostatecznego ciśnienia żeby zablokować bieg - mam poślizg...
4. Tarczki cierne - nie znalazłem ich na rysunku technicznym skrzyni dp0 - a czytając różne fora wiem, że zużyte mogą być przyczyną takiej usterki skrzyni

Zdaję sobie sprawę, że siedząc na kanapie z laptopem na kolanach ciężko będzie cokolwiek ustalić i pomóc ale każda sugestia będzie pomocna... Jutro rano jestem umówiony na wymianę paska rozrządu i zakładanie gazu ale zastanawiam się jak to rozegrać... Dać sobie spokój i robić skrzynię? Poprosić o wymontowanie skrzyni i podczas wymiany rozrządu i zakładania gazu spróbować gdzieś ją naprawić - czy lepiej jechać do mechanika samochodem, żeby się przejechał i sam sprawdził o co biega...?
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czarek0402 niedziela, 5 października 2014, 10:53

Może uda się naprawić po prostu samą wymianą oleju (dużo usterek hydraulicznych usuwa się po prostu wymianą oleju, bo ja tak miałem gdzieś, kiedyś, bo mimo, że olej był, poziom był, ale był to olej już stary, zawilgocony, objawy były takie jak przy uszkodzonym elektrozaworze, chciałem wymieniać zawór, ale po wymianie oleju było wszystko ok), ale za chwilę znowu go wymień, aby jakby nowy olej zmieszał się, udrożnił, wypłukał resztki starego, wtedy dopiero nowy olej. Oby się udało. ;)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez karo3003 niedziela, 5 października 2014, 11:08

Mam nadzieję że to pomoże... Tak fajnie się tym Kangoo śmiga, naprawdę ogólnie to jestem bardzo zadowolony z zakupu i mimo wszystko z automata też tylko się boję że trzeba będzie wydać dużo na naprawę. Najgorsze że u mnie nie ma dobrego mechanika i nie wiem do kogo jechać albo ewentualnie w razie gdy wymiana oleju nie pomoże to gdzie wysłać skrzynię żeby mnie nie naciagneli na koszty... :(
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 5 października 2014, 11:23

Szukałbym informacji na forach marek, które mają automaty.
Znaczy jakieś amerykany najprędzej, typu Chrysler czy cuś...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez karo3003 niedziela, 5 października 2014, 11:30

Pewnie tak będzie, narazie mam nadzieję że wymiana oleju wystarczy... oby :(
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez karo3003 poniedziałek, 6 października 2014, 13:09

Orientuje się ktoś co mogą oznaczać trzy błędy skrzyni biegów: 049, 048 i 047 - komputer podaje takie coś: "sygnał momentu obrotowego silnika - zakłócenie działania" - czy może to powodować "ślizganie" się skrzyni automatycznej? :?: Podzwoniłem trochę po warsztatach od automatów i niestety jedyne czego się dowiedziałem - naprawa tania nie będzie, w jednym z nich mechanik powiedział "paaanie taki przebieg (180k km) to już generalny remont takiej skrzyni" - zdołowałem się... - naprawdę te automaty są tak mało wytrzymałe? Jak to jest, że amerykańce ściągane na polski rynek jeżdżą (mówię tu o starych Pontiacach, Chevroletach i Dodgeach) i cholera jakoś to się nie psuje... :cry:
karo3003
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 6 października 2014, 17:15

Myślę, że ten błąd jest raczej efektem niż przyczyną ślizgania.
Szczerze mówiąc nie liczyłbym specjalnie na informacje od naszych userów. Z tego co pamiętam to przez 8 lat pojawiło się raptem kilka (na palcach jednej ręki) automatów, z których tylko jeden cokolwiek udzielał się na forum. Ale i on logował się ostanio w 2009 rolu...

Myślę, że i amerykany się psują. Bo niby czemu miałyby być lepsze? :mrgreen:

Nie mam pojęcia jakich operacji należałoby dokonać chcąc zmienić skrzynię na manualną, ale warto popytać. Koszt może być niższy niż naprawa tej.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Następna strona

Powrót do Pytam