Nowe oczka

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez wodzoo wtorek, 2 marca 2004, 09:03

Rafal napisał(a):A jak się ma sprawa legalności takich żarówek??? Czy jest coś w rodzaju honologacji na takie coś???
Pytam bo kiedyś była moda na niebieskie nakładki na żarówki, ale drogówka dość szybko to wytępiła.

No wlasnie ,jak to sie ma do naszych mundurowych :?:
1,5 dci 65KM
wodzoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lukasz_Kangoo wtorek, 2 marca 2004, 09:28

To fakt nakładki były tępione, bo założone na żarówki znacznie zmniejszały ilość światła.
Te fabrycznie niebieskie (Cool Blue, Blue Vision itp) są jak najbardziej zgodne z przepisami.
De facto nie są one niebieskie :wink: , tylko ich światło jest bardziej białe (zimniejsze) od tego ze zwykłych żarówek - bardziej przypomina światło dzienne.
Niektórzy sobie chwalą te żarówki, innym nie odpowiadają :o
Moim zdaniem są niezłe. Bardzo dobra widoczność znaków na drodze (zarówno pionowych jak i malowanych na jezdni), bardzo jasno na śniegu, troszkę gorzej w deszczu. We mgle poprawnie. Powiem szczerze, że spodziewałem się troszkę więcej ale i tak jestem bardziej zadowolony niż ze zwykłych.
W przyszłościu może wypróbuję Philips'y +50% :twisted:
Co do świateł, to szczególnie w taką pogodę jak mamy teraz bardzo ważne jest dbanie o czystość świateł. Nawet najmocniejsza żarówka traci swoje właściwości jak jej światło musi przebijać się przez warstwę brudu ;-)
Zatem dbajmy o czyste oczka Kangoorków :lol:

I jeszcze jeden apel :wink:
Niech naszym znakiem rozpoznawczym będą zapalone światła przez całą dobę (bo od wczoraj nie ma obowiązku :? ) Już dziś w Warszawie widziałem kilku kretynów bez świateł :x Mgła, śnieg, brudne szyby i lusterka - wypadek gotowy :( Prawie się wpieprzyłem na czerwonego Partnera, który jechał za mną na pasie obok :( A wystarczyłoby żeby miał zapalone światła. Przecież to żadna oszczędność a ile kłopotów można uniknąć :roll:
Lukasz Stawiarski
KANGOO 1.4 (K7J) CB
Warszawa #GG - 2535619
K.A.N.G.O.O.: Kinetic Artificial Neohuman Generated for Online Observation
Lukasz_Kangoo
Ojciec Założyciel
Ojciec Założyciel

Postprzez arek wtorek, 2 marca 2004, 10:39

:D I to jeat dobra myśl :idea: WŁĄCZONE ŚWIATEŁKA CAŁY ROK!!!Jeżdzę po trasach i wiem jak to jest ważne.No to KANGOO światła WŁĄCZ!!! :!: :!: :!: Będzie bezpieczniej 8) .HEJ
arek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez wodzoo wtorek, 2 marca 2004, 10:45

Niech naszym znakiem rozpoznawczym będą zapalone światła przez całą dobę (bo od wczoraj nie ma obowiązku :? ) Już dziś w Warszawie widziałem kilku kretynów bez świateł :x Mgła, śnieg, brudne szyby i lusterka - wypadek gotowy :( Prawie się wpieprzyłem na czerwonego Partnera, który jechał za mną na pasie obok :( A wystarczyłoby żeby miał zapalone światła. Przecież to żadna oszczędność a ile kłopotów można uniknąć :roll:[/quote]

Ja nie zaleznie od pogody ,koloru czy rodzaju samochodu od zawsze jezdzilem na swiatlach .Ale niestety sa tacy ktorzy twierdza ze dluzej im zarowki swieca jak ich nie zapalaja :lol:
Ja dzisiaj tez bym zmiotl maluszka z drogi ,tylko ze jechalem lublinem i ze sporym obciazeniem :? no ale koles byl twardy i i tak nie zapalil swiatel 8O
1,5 dci 65KM
wodzoo
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jon104 wtorek, 2 marca 2004, 20:58

Lukasz_Kangoo napisał(a):
Niech naszym znakiem rozpoznawczym będą zapalone światła przez całą dobę

Jak najbardziej za :!: Szczególnie na trasie i to nawet nie na licznych przeciez u nas autostradach :wink: ale na kretych, a zwłaszcza leśnych drogach. Jeżdżę taką drogą dużo nad morzem i nawet w słoneczny letni dzień jest tam ciemno, a część kierowców jednak uporczywie "oszczędza" żarówki i paliwo. Co ciekawe z wieloletnich obserwacji wynika, że częściej na włączonych światłach jeżdżą przyjezdni, a miejscowi należą zdecydowanie do grupy oszczędnych :evil:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Inicjatywa

Postprzez Hermes środa, 3 marca 2004, 07:01

I jeszcze jeden apel
Niech naszym znakiem rozpoznawczym będą zapalone światła przez całą dobę

Popieram inicjatywe! Światełka powinny być zapalone cały rok.
Hermes
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Hella Blue Light H4 12V 60/55W - Xenon Charakteristik

Postprzez Snajper1982 poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 22:27

kriskomp napisał(a):Polecam te ¿arówki, na autok±ciku. Cena kompletu 55z³ + wysy³ka (6z³) przy przedp³acie.
W razie czego¶ zapraszam tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=21205385

Witam
Jestem bardzo zainteresowany tymi zaroweczkami, wiec moje pytanie, czy mozesz mi podac namiary na te swiatelka, lub czy mozesz mi cos o nich opowiedziec, jak sie sprawuja na drodze.
dzieki
Snajper1982

Postprzez Mona środa, 27 kwietnia 2005, 20:50

wodzoo napisał(a):
Ja dzisiaj tez bym zmiotl maluszka z drogi ,tylko ze jechalem lublinem i ze sporym obciazeniem :? no ale koles byl twardy i i tak nie zapalil swiatel 8O

maluchy mają to do siebie, że bez względu na to, czy im sie oczy świecą czy nie, wcale ich nie widać :twisted: :twisted: :twisted:

my też cały rok jeździmy na światłach. matizem zresztą też :D
Mona i Paweł--------------------Kaleido dCi 80KM--------------------
Mona
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Inne