Dobre pomysły na uruchomienie diesla!!!!!!!!!!

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez gafion piątek, 27 stycznia 2006, 22:03

mimo wszystko diesel i tak wychodzi na plus , aten warkot POEZJA :lol: :lol: :lol:
gafion
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez fredziu sobota, 28 stycznia 2006, 21:12

Jak pisałem wcześniej (nie czytacie dokładnie) że można dolać do 10% paliwa do ropy :lol: Tak jest napisane w starej książce do mercedesa. Przyspiesza zapalenie auta, jak ktos się boi o "suchość" to można dolać miksolu róznie 200 ml na / 30L ropy. Ciszej chodzi autko "smaruje" pompę i wtryski. Ja to stosuje w mercedesie 123 i kangoo. + specyfik Diesel skydd.
:wink: W kangoo jak pisałem wcześniej mam w przewodach paliwa pęcheżyki powietrza(po krótkiej pracy silnika odpowietrzy się..
Dziś przejrzałem filter paliwa (diesel) i ok. Myślę że dochodzi powietrze przez te orginalne szybko złączki :?: :roll:
Pozdrawiam.
żółte kangoo 1999, 1,9 D/55 kW :)
fredziu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez zuwik sobota, 28 stycznia 2006, 22:17

A ja mam takie pytanie z ciekawości: czy ten Merol to też common-rail?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez fredziu niedziela, 29 stycznia 2006, 06:06

Nie common-rail...
Ale to bez różnicy... Bo do zwykłego diesla (nie do DCi) można lać i się nic nie stanie. :lol:
...a do wszystkich, którzy wierzą w paliwo z markowych stacji - kiedyś się przeliczycie i będziecie bardzo ździwieni że to miało być paliwo dobrej jakości... Najgorsza stacja z markowych to BP (kiedyś może mieli lepsze paliwo, dziś nie...) :cry:
żółte kangoo 1999, 1,9 D/55 kW :)
fredziu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sw niedziela, 29 stycznia 2006, 09:00

fredziu napisał(a):Najgorsza stacja z markowych to BP (kiedyś może mieli lepsze paliwo, dziś nie...) :cry:

Oj, BP w Krakowie to stacja dla ryzykantów. Mnie się sprawdza Shell. Przy tych mrozach nie było żadnego problemu. Na pewno mniejsze ryzyko zatankowania gnojówki jest na Shell czy Statoil niż na małej taniej stracji.
Oczywiscie w starych dieslach to mozna i olej spod frytek wlać z setką spirytusu i też pojedzie. Niestety inaczej jest w dCi. Sam silnik to wytrzyma, ale wtryskiwacze nie.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darecki poniedziałek, 30 stycznia 2006, 13:32

sw napisał(a): Sam silnik to wytrzyma, ale wtryskiwacze nie.
Oj tak i są baaaardzo drogie ok 1300zł (serwis) za sztuke.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Dobre pomysły na uruchomienie diesla!!!!!!!!!!

Postprzez stawis wtorek, 31 stycznia 2006, 11:08

Aleksander napisał(a):Mam Kangusia 1.9 d i niestety do -10 zapalał bezproblemowo natomist dzisiaj -20 i wielka kiszka akumulator kręci a dieselek nawet nie zakaszle!!!!! Może macie jakieś pomysły w takich momentach? zwłaszcza z tego typu problemami w naszym tropikalnym klimacie?

moj 4 latek 1,9 dti na ropie bp ultimate (wazne zeby nie mieszac z innymi, robi sie galaretka) przy -28 pali bez problemow wazne !!! miec duzo ropki w zbiorniku i nowiuski akumulator na starym krecil ale nie palil , po zmianie na nowy pali, moze masz ten sam problem doladuj akumulatorek :-)
stawis
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez kaLasz wtorek, 31 stycznia 2006, 15:24

no to i ja swoje 2 grosze dorzuce :)

w najwieksze mrozy nie odpalił (raz zakrecił wałem i.... wyzerował zegary i alarm właczył ;) ) 4h czekania na assistance (nie ma to jak byc umówionym z kims na godzinę) i z pomocą "pana asistansa" odpalił (sąsiedzi nie chcieli/mogli pomóc - czyzby mie nie lubili :roll: )
jak zajechalismy po nowy akumulator to pan powiedział ze "do benzyniaka to by sie nadał ale nie do diesla" :) no i teraz smigamy na mocniejszym aku (z 72 na 80 i wyższa moc rozruchu) i potem w mrozy bez problemu odpalał po 2-3 zakręceniach, sprzegle i gazie w desce. A jeszcze dodam moze troche przekornie ze żadnych ulepszaczy ropy nie było, filtr nie wymieniany a ropa z tesco :lol:
1.9 D 65, biała OKLEJONA samica, 2001r.
GG 8053233

Kangoo jest nasz!! TEN Kangoo do nas należy
kaLasz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez PanKot wtorek, 31 stycznia 2006, 16:08

Mam nadzieję, że już takich mrozów nie będzie jak ostatnio, poniżej 25*C.
Można zobaczyć jak wyglada zmarźnieta ropa. Wystarczy wlać troszkę do słoika i zostawić na balkonie.
Kilka lat temu robilem takie doświadczenia. Wyszło to przypadkiem bo miałem jakieś części do umycia. Wziąłem trochę ropy w słoiku i zostawilem na balkonie. To była letnia ropa. Przeczekała na balkonie kilka miesiecy. Zimą obserwowałem jak wygląda.
Nie pamietam jakie były mrozy ale bywało, że ropa miała konststencję płynnego miodu.
Można sobie zrobić taki słoiczek i na podstawie zachowania ropy będzie mozna ocenić jakie będą problemy z rozruchem.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot sobota, 18 lutego 2006, 23:56

A tak wracając do orurowania to może to:
http://www.bures4x4.cz/renault_kangoo.htm
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam