Lożyska, ile ich jest?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Lożyska, ile ich jest?

Postprzez Brada wtorek, 27 kwietnia 2004, 21:13

Niestety :-( muszę wymienić w swoim wózku przedie łożyska i lewe i prawe. Jak mi powiedzieli w ASO ile kosztuje jedno to zbladłem! :-) Zapomniałem tylko zapytać ile tak naprawdę jest tych lożysk? Jedno czy dwa na koło? Dajcie znać (jak ktoś wie).
Jeśli znacie kogoś kto w okolicach, Świdnicy, Wałbrzycha, Wrocławia wymieni mi te łożyska taniej niż w ASO, ale równie dobrze to również proszę o info. Dzięks!
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez AdiK środa, 28 kwietnia 2004, 13:39

Łożysko jest jedno na każde koło i lepiej kupić dobre dłużej wytrzyma.
Przy dokręcaniu śruby na półosi muszą dokręcać kluczem dynamometrycznym z odpowiednią siłą bo jak przykręcą na chama to szybcej poleci.

pozdrawiam AdiK :)
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez _ONE_ środa, 28 kwietnia 2004, 19:15

Chyba wszędzie zrobisz taniej niż w ASO.
Jeżeli chcesz to mogę Ci polecić mojego mechanika. Jest dokładny jak zegarmistrz... facet to lubi :) No i całkiem dobrze zna się na torbaczu 8)
Warsztat ma we Wrocku obok Kwidzyńskiej.
Jeśli chcesz namiary to wyślij mi maila na three@obelix.to.pl
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

:-)

Postprzez Brada środa, 28 kwietnia 2004, 21:43

Serdeczne dzięki za info AdiK! Qumpel mnie wystraszył że na jednego okrąglaka przypadają po dwa łożyska. W tym przypadku popłynąłbym dwa razy tyle! (ufF)!

Miło z Twojej strony _ONE_, że podajesz mi namiary do swojego człowieka, oczywiście skorzystam z oferty. Jak znajdę chwilkę żęby wyskoczyć do W-cka to prześlę "e-młeja" z zapytaniem! Chwilowo nie będe zawracał Ci głowy!

Jeszcze raz dzięki Panowie!
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Lo¿yska, ile ich jest?

Postprzez Gość czwartek, 30 grudnia 2004, 12:59

Brada napisał(a):Niestety :-( muszê wymieniæ w swoim wózku przedie ³o¿yska i lewe i prawe. Jak mi powiedzieli w ASO ile kosztuje jedno to zblad³em! :-) Zapomnia³em tylko zapytaæ ile tak naprawdê jest tych lo¿ysk? Jedno czy dwa na ko³o? Dajcie znaæ (jak kto¶ wie).
Je¶li znacie kogo¶ kto w okolicach, ¦widnicy, Wa³brzycha, Wroc³awia wymieni mi te ³o¿yska taniej ni¿ w ASO, ale równie dobrze to równie¿ proszê o info. Dziêks!
:D

Mo¿na je zakupiæ w sprzeda¿y wysy³kowej ³o¿ysk za 50% ceny w ASO - zadzwoñ 022 846 11 88.
Gość

Re: Lożyska, ile ich jest?

Postprzez aleksandra sobota, 7 kwietnia 2012, 22:50

Panowie..mam pytanie co ile należy wymieniać łożyska , jakieś objawy , że już na nie pora..? w sumie odkąd mam kangura nie wymieniałam łożysk ...nawet nie wiem gdzie dokładnie się znajdują czy np. przy wymianie tarcz ..czy szczęk itp mechanik mógł rzucić na nie okiem i ocenić ich stan ... :D
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez xbastardx sobota, 7 kwietnia 2012, 23:46

Jeżeli łożyska są zużyte to huczą, co w kangoo daje piorunujący efekt - nie ma opcji by to przeoczyć. Ponoć piski przy wchodzeniu w zakręt mogą świadczyć o powolnym ich zużywaniu. Łatwo samemu sprawdzić czy i które łożysko jest do wymiany. Podnieść auto z każdej strony na lewarku i poruszać kołem obiema stronami na przemian, do i od siebie. Jeżeli czuć luz to kwalifikuje się do wymiany.
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Szumak niedziela, 8 kwietnia 2012, 07:16

Ja miałem taki luz na łożysku, że się przestraszyłem.... gdy przypadkiem w trakcie innych prac podniosłem samochód i ruszyłem kołem - w czasie jazdy nie miałem zauważalnych efektów. Tak więc warto to sprawdzać również przy każdej sposobności, np. w trakcie zmiany opon.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez siwy261976 wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:04

jak podniesiesz autko w górę to oprócz sprawdzenia luzu poprzez ruszanie kołem w pionie (koniecznie w pionie bo wtedy wykluczysz luz na drążku kierowniczym) i poziomie to można też zakręcić kołem i starać się wyczuć czy koło toczy się bez przeskoków i zacięć oraz czy nie szumi
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra środa, 18 kwietnia 2012, 14:53

Z jakiej firmy polecacie łożyska do 1.5 dci ..jaki to mniej więcej koszt ..? łożyska są zarówno z przodu jak i z tyłu? <wstyd> :mrgreen:
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam