Vtec napisał(a):cimek napisał(a):Vtec napisał(a):Dzisiaj na próbe założyłem nowe fele (oponki 185/60 R14)z 1 cm dystansami i w trakcie agresywnego hamowania z ok. 80 km/h pojawiło się tylko na chwile drganie odczuwalne w całym samochodzie- gdy prędkość troche spadła zaraz ustąpiło.
Przy hamowaniu z mniejszej prędkośći tego nie ma!!!!!
Moze byc przyczyna w tych dystansach????
a moze po prostu letnie gumy????
mam troche cykora bo autko zajefajnie wyglada na nowych butkach
siemaczysko
jakie masz opony? - chodzi mi o producenta i gdzie kupiłeś dystanse.
sam mam zamiar kupić 185/60/14
powiedz coś więcej
warto się pchać w te opony czy raczej założyć 175/65/14
wiesz o co mi chodzi-zmulenie silnika, hałas od opon itp.
pozdrawiam
Cimek
A, zapomniałem - dystanse kupiłem w sklepie z felgami w Kowie - kolesie robią pod daną marke i na zamowioną szerokość
zuwik napisał(a):Zweryfikował bym Twoje poglądyZajrzyj tu: ADAC 185/60R14
Coprawda Uniroyale wypadły dobrze, ale Kleber gorzej (ze względu na "genialny" występ na mokrym![]()
). Ja osobiście wybieram Firestone FHSZ80, nie są drogie.
Z praw fizyki (a studiuję to) większe straty mocy daje zwiększenie średnicy niż szerokości opony. Stąd przy oponkach 185 będę miał zbliżoną dynamikę do Twojego autka na 165kach, choć zapewne ciut gorszą. Zmieniam średnicę o 16mm, Ty zmieniłeś o 31. Tylko jest ta kwestia, że u Ciebie to ma wpływ na przeniesienie momentu, u mnie będzie walka z oporem. Rozmiar felgi nie ma żadnego znaczenia, jeśli rednica jest zachowana. A wogóle powiedz jakie miałeś opony na 14, please, bo nie wiem do jakiego rozmiaru odnosisz swoje spostrzeżenia.jozef napisał(a):Zuwik robisz na siłe koła czternasto calowe.Autko będzie szybsze ,ale słabsze.
No ja do dystansów się nie przymierzam, nie ścigam się, po co obciążać przeguby. W internecie opon nie szukam, bo mam obok jednego z pierwszych, renomowanego gumiarza, który kiedyś był najdroższy, a teraz ma wszędzie takie rabaty, że na koncern Bg ma rabat (miał przed zimą) 24% z ceny katalogowej, co oznacza, że nie opłaca mi się kupować w internecie dębicy, bo dębica w super promocji + dostawa = firestone u niegocimek napisał(a):NO TO JUŻ BRZMI LEPIEJ
SORKI ZA TO, ŻE CIĘ DRĘCZE ALE OD DŁUŻSZEGO CZASU ZASTANAWIAM SIĘ NAD DOBRĄ OPONĄ.
MOŻESZ ZDRADZIĆ GDZIE W INTERKU MOŻNA TEGO FIRESTONA DOSTAĆ NAJTANIEJ?
A CZY ZAMIERZARZ ZAŁOŻYĆ DYSTANSE, GDY JUŻ BĘDZIESZ WŁAŚCICIELEM 185-TEK.
GDZIEŚ NA FORUM POJAWIŁA SIĘ INFORMACJA, ŻE NIE SĄ POTRZEBNE.
CIMEK
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości