Dzyndzel przy oknie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dzyndzel przy oknie

Postprzez dempsej poniedziałek, 15 maja 2006, 21:10

Nie wiem czy taki temat juz byl, nie za bardzo wiem jak go szukac (zn. jak okreslic temat ;])

Sedno:

Nie wiecie czasem co konstruktor mial na mysli dajac na uszczelce przednich drzwi taki "dzyndzel" prostokatny, zaookraglony? Jest w kangurze, mam go i w clio (zn. mialem, bo guma sparciala i odpadl ;P)?
Kombinuje, ze to pewnie ma cos wspolnego z aerodynamika, cos moze z odprowadzeaniem wody z przedniej szyby (przynajmniej w klio, kangur ma calkiem spora "rynne" po bokach).. no nie wiem...
Jakies pomysly?

Nie daje mi to spokoju, spac po nocach nie moge, pomozcie ;]

--
pzdr.
Moze juz od weekendu w kangurku, jea !! :P
dempsej
II Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez zuwik poniedziałek, 15 maja 2006, 21:25

Chodzi Ci o taki na wysokości głowy (siedząc w środku :) ) na słupku A? To dzyndzel sprowadzający zamykające się okno na odpowiednie miejsce. Przy szybkiej jeździe (bardzo) ciśnienie próbuje wyciągnąć szybki na zewnątrz, a kołeczek nie pozwala im trafić w ramkę zamiast w uszczelkę ;)

Miłych snów ;) :lol:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK poniedziałek, 15 maja 2006, 21:31

zuwik napisał(a):Chodzi Ci o taki na wysokości głowy (siedząc w środku :) ) na słupku A? To dzyndzel sprowadzający zamykające się okno na odpowiednie miejsce. Przy szybkiej jeździe (bardzo) ciśnienie próbuje wyciągnąć szybki na zewnątrz, a kołeczek nie pozwala im trafić w ramkę zamiast w uszczelkę ;)

Miłych snów ;) :lol:

Całkiem zmyślne wytłumaczenie ... w sumie też się nad tym kiedyś zastanawiałem - ale jak czegoś nie mogę zmienić to daję sobie spokój :P

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez kangoo_vip wtorek, 16 maja 2006, 05:13

O tym nie pomyślałem
kangoo_vip
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez dempsej wtorek, 16 maja 2006, 12:37

Hmm.. racjonalne wytlumaczenie.
Tylko nie wiem jak mam rozwinac taka duuuuza predkosc w clio 1.2 60KM, pomijajac fakt, ze wtedy krecenie korbka bedzie ostatnia rzecza jaka mi przyjdzie do glowy ;P.

Coz, stadaryzacja...

Teraz wystarczy znalezc odpowiednio duza gorke i sprawdzic ;P
dempsej

Postprzez KiK wtorek, 16 maja 2006, 14:04

dempsej moje ex-Clio śmigało bez najmniejszego problemu 170 ... czasami [bo naprawdzę rzadko rozwijałem takie prędkości] przychodziło mi też kręcik korbką ;) ale czy ta wystajaca część na uszczelce się przydaje nie miałem odwagi już obserwować :lol: :lol: ... może i dobrze ;)

Kuba
Granatowy C8 2,2 '03
KiK

Postprzez dempsej środa, 17 maja 2006, 11:41

Moje juz-prawie-ex clio ;] raz rozwinelo ok 170km/h, ale z gorki, pozatym nie jest stworzone do takich predkosci, ja nie mam potrzeby tak zasuwac, jest za stare, zawieszenie juz nie to, takoz hamulce i silnik tez dostal w dupe dosc mocno (obstawiam, ze instalacja gazowa zalozona jak najnizszym kosztem niespecjalnie zdaje egzamin, mam o tyle czyste sumienie, ze zakladal ja poprzedni wlasciciel ;]), chla olej jak dziki ostatnio...

Tak wiec przydaloby sie to raz w calym zyciu tego samochodu ;]

Anyway, jeszcze raz dzieki za rozwianie mgly tajemnicy unoszacej sie nad cyckiem uszczelkowym ;]
Ostatnio edytowano piątek, 2 czerwca 2006, 09:50 przez dempsej, łącznie edytowano 1 raz
dempsej

Postprzez siwy261976 wtorek, 23 maja 2006, 20:38

najlepiej przydaje sie przy elektrycznych szybach, wtedy silniczki nie padną próbując zamknąć okno :) pozatym to może być element montażowy tzn pomocny w fabryce przy montażu lub wytwarzaniu tej uszczelki :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kaLasz czwartek, 1 czerwca 2006, 23:02

heh.... a mnie się wydawało że to jednak do odprowadzania wody, coby całej szyby nie zachlapać tylko kawałek :) i nawet miejsce sie zgadzało bo nie na wysokosci lusterka tylko wyzej tak, że całe jest widoczne... ale co ja tam sie znam ;)
btw. moze by tak zapytać w ASO? :> może co innego wymyślą ciekawego :)
1.9 D 65, biała OKLEJONA samica, 2001r.
GG 8053233

Kangoo jest nasz!! TEN Kangoo do nas należy
kaLasz
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez KiK piątek, 2 czerwca 2006, 00:08

Jak pomyślę o tych wszystkich historiach niestworzonych co to ASO wymyśle to ... szkoda czasu i zachodu. Mechanicy w ASO na szkoleniu uczeni są posługiwania się ksiązką serwisową :D aaaaa no i oczywiście gdzie ją znaleźć w warsztacie ;)

Kuba
Granatowy C8 2,2 '03
KiK

Następna strona

Powrót do Pytam