Klapa czy drzwi?????

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Skrzych środa, 29 grudnia 2004, 11:09

Na Kangura przesiadłem się z Berlingo, więc nie mogło być innego wybory jak klapa
Powódy- głównie estetyczne, choć kwestia widoczności (zwłaszcza w deszcz) w przypadku posiadania drzwi dzielonych jest niebagatelna.
Co do wypadania drobnych przedmiotów, to w berlingo miałem półelastyczną siatkę przypiętą na dole do fabrycznych zaczepów. Po zapakowaniu (a była to wersja Multispace osobowo-ciężarowa, więc wizyty w makro były częste) boki siatki zapinałem do oczek przymocowanych do prowadnicy rolety a górę siatki (jeżeli była potrzeba) za pomocą gum do kraty.
Do kangura poszukuję podobnej siatki - jeżeli znajdę umieszczę fotki

Krzysztof
Skrzych
Kangoorzątko
Kangoorzątko

chyba każdy miał ten problem

Postprzez Malko sobota, 8 stycznia 2005, 16:31

ja przy moim torbaczu mam drzwi i troszkę drażni mnie fakt że słupek między szybami trochę ogranicza widoczność. a tok poza tym to drzwi zamiast klapy to bardzo dobre rozwiązanie szczególnie jeśli chodzi o załadunek.
GG:4659839
czerwone alize 1,5dci 82 KM
Malko
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sw sobota, 8 stycznia 2005, 20:32

Ostatnio siedziałem w kangoo z drzwiami i... cieszę się, że mam klapę.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez jaca sobota, 8 stycznia 2005, 21:29

W swojej Pampie mam klape i bardzo cie z tego powodu ciesze nie raz na pikniku zlapal mnie desz i co sie robi w tym momencie??!! :D otwiera klape pod nia stolik a ja ze swoja narzeczona siedzialem na bagazniku :D :D i wcale nam pikniku nie zepsula zla pogoda!! kiedys myslalem nawet zeby wykombinowac tak zeby z podlogi bagaznika wysuwal sie maly stolik :twisted:

Pozdro dla wszytkich
e-mail: jacekn@vp.pl
Pampa 1.4 1999 LPG
jaca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Alberciak niedziela, 9 stycznia 2005, 21:56

Ja miałem mieć drzwi , ale przez pomyłkę sprzedawcy w salonie dostałem klapę. Na początku bardzo mnie to zeźliło , ponieważ ze względu na podziemny garaż , myslałem że bedzie problem z otwieraniem. Po pół roku chętnie bym podziękował sprzedawcy za tę pomyłkę. Najważniejszym atutem klapy jest widoczność do tyłu. Jeżdziłem kangurkiem z drzwiami i szczególnie przy opadach deszczu widoczność, ze względu na symboliczną wycieraczkę na drzwiach i słupek po srodku
jest fatalna. Oprócz tego w kilku torbaczach jakimi jeździłem wystepował ten sam problem z zamykaniem drzwi. Jak z przysłowiową teściowa jak nie pier......niesz to się nie zamknie :lol:
POZDRAWIAM
Alberciak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw niedziela, 9 stycznia 2005, 22:27

jaca napisał(a):W swojej Pampie mam klape i bardzo cie z tego powodu ciesze nie raz na pikniku zlapal mnie desz i co sie robi w tym momencie??!! :D otwiera klape pod nia stolik a ja ze swoja narzeczona siedzialem na bagazniku :D :D i wcale nam pikniku nie zepsula zla pogoda!! kiedys myslalem nawet zeby wykombinowac tak zeby z podlogi bagaznika wysuwal sie maly stolik :twisted:

No, i zeby jeszcze podloga w tym bagażniku jakaś miękka była, bo te nierownosci w plecy uwierają. ;)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez turtl wtorek, 11 stycznia 2005, 21:39

Mam drzwi a znajomy ma klapę, on twierdzi że gdyby kupował następnego Kangoo to tylko z drzwiami.
Drzwi: - załadunek choćby pierdoły zimą - nie wychładzasz wnętrza
- dwa zamki: jeden nawali to awaryjnie zesznurkujesz i możesz
jechać dalej
- pod marketem na parkingu inne auto może podjechać blisko pod
kufer a i tak go otworzysz

Klapa: - deszczyk nie pada na biwaku iiiiiiiiiiii to chyba wszystkie zalety, a jeszcze jak stracisz tylną szybę to w drzwiach tylko jedną i wydatek mniejszy.
Osobiście namawiałbym Cię na drzwi ale sytuacja może Cię zmusić do klapy - możesz nie trafić nic ciekawego z drzwiami, chyba że wciągasz nówkę z salonu (też polecam)
Pozdro TURTL
Kangoo 1,4 E + SWG
żółty cytrynowy RN
turtl
Kangoojunior
Kangoojunior

dzwi czy klapa ?

Postprzez Jaro_Krakow czwartek, 13 stycznia 2005, 12:13

odpowiedz jest prosta , wystarczy zadac pytanie? czym wchodzi sie wygodniej do domu dzwiami wejsciowymi czy klapa garazowa ? kazdy niech odpowie sobie jak mu pasi.
Jaro_Krakow 1.5 dCi 80KM
Jaro_Krakow
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot czwartek, 13 stycznia 2005, 13:14

To nie jest tak "jak mu pasi". Po prostu każdy ma swoje racje i przyzwyczajenia. Miałem Suzuki Carry z klapą i uważałem to za najlepsze rozwiązanie (bo nie pada deszcz itp). Jak kupowałem Kangoorka to byłem strasznie zniechęcony tymi drzwiami ale teraz nie zamieniłbym już na klapę. Przyzwyczaiłem się, dostrzegłem zalety i jestem już zadowolony.
Chyba każde rozwiązanie ma tyle samo wad co zalet.
A poza tym: "każda myszka swój ogonek chwali" - i to zrozumiałe.
A ponieważ teraz jestem miłośnikiem drzwi to powiem tylko tyle, że w Kangoorkach jest lepsze rozwiązanie drzwi niż w Berlingo i Partnerze bo w naszych torbaczach drzwi są dzielone niesymetrycznie i jest lepsza widoczność w lusterku wstecznym niż u konkurencji. Tam idealnie widać w lusterku środkowy słupek drzwi. U nas jest większe pole widoczności do tyłu.
Tak więc - NASI GÓRĄ.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez jon104 czwartek, 13 stycznia 2005, 13:21

No cóż, do wchodzenia do Kangoo-rka są rzeczywiście lepsze drzwi, ale z boków, natomiast z tyłu w bagażówce, tylko wtedy jeżeli ktoś często towar z rampy odbiera :lol:
Jednak w pozostałych sytuacjach tylko klapa, czyli "co kto lubi" :wink:
Ja, po ro roku eksploatacji, nie żałuję wyboru :idea:
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam