Lucass napisał(a):Bieg II występuje tylko jeśli masz klimę i jest ona włączona i jest włączany sterownikiem klimy.
Jeden wyjątek
Silnik F8Q 632 AC 340W - cokolwiek to znaczy, jest to silnik wyposażony w dwubiegową instalacje chłodzenia a klimy nie ma.
Mój silnik jest właśnie taki. Obydwa biegi sterowane z komputera.
W żadnym znanym mi modelu nie ma 2 czujników temperatury. To akurat pewne. Jest jedno ale...
Na schematach silniki Z ZAMONTOWANĄ KLIMĄ oznaczone jako
F8Q CA 340W i F8Q CA 460W mają czujnik temperatury płynu chłodniczego wkręcony w termostat jak we wszystkich innych silnikach, ale podają one sygnał tylko na deskę rozdzielczą (wskażnik i kontrolka), w innych modelach dają jeszcze na komputer. Dodatkowo obok tego czujnika na schematach pokazano urządzenie oznaczone jako "248 - włącznik termiczny zespołu silniczka wentylatora" Ten włącznik termiczny podaje sygnał na komputer klimy a ta steruje pracą przekażników uruchamiajacych wentylator.
Z tego wynika że faktycznie czujnik temperatury może pokazywać temperaturę na desce rozdzielczej a wącznik termiczny w żaden sposób nie powiazany z czujnikiem temperatury załącza wentylator. Czyli faktycznie może zdażyć się sytuacja w której wskażniki na desce sobie, a sterowanie wentylatorem sobie. Francuzkie wynalazki wciąż mnie zaskakują. Nie mam pojęcia co to jest owy czujnik temperatury i gdzie jest umiejscowiony, może faktycznie jest to ten drugi czujnik wkręcony w termostat o którym piszesz. Nie mam pojęcia co to jest ten czujnik termiczny, jak jest zbudowany i jak sprawdzić jego działanie.
Jeśli masz właśnie któryś z silników oznaczonych jak wyżej:
By sprawdzić działanie obwodu biegu 1 i 2 musisz znależć sterownik/komputer klimy. Na zaciskach sterownika klimy znależć zaciski oznaczone jako 27cy (chyba 1 bieg) i 13no (drugi bieg). Na dany zacisk podaj na krótko masę akumulatora, jesli wentylator wystartuje obwód danego biegu jest ok i winy należy szukać w owym włączniku termicznym lub ewentualnie w sterowniku klimy.