kangoo całe drży !!! (nie ze strachu)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: kangoo całe drży !!! (nie ze strachu)

Postprzez agasti środa, 4 marca 2009, 08:28

ja tez to miałam pomogła wymiana półosi . Auto zaczęło drżeć w oklo. Cz-wy a ja jechałam do Tomaszowa i tam musiałam oddać skoczka do naprawy . Jak zobaczyłam półoś wyjętą z auta to się chwyciłam za głowe tam były takie 3 zęby a został tylko jeden . Mój mąz też się chwycił za głowe jak mu powiedziałam ile km. zrobiłam w taki stanie skoczka podobno groziło rozwaleniem skrzyni biegów :oops: (koszt naprawy 500 zł ) myślę ze od koła auto nie trzęsło by się aż tak bardzo bo u mnie to cały przód "chodził" jak w ataku padaczki potem auto straciło coś z mocy tylko na luzie się nie trzęło.
aga Kangoo 1,9 Dti RXE 2001 niebieski samczyk z klimą
agasti
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jarod37 czwartek, 5 marca 2009, 09:53

w passacie pękla mi tylna sprężyna 80-100 drgania pół sam mi baran wymienil dopiero drugi zobaczył usterke ze skrzynią się nie śpiesz :D
BYŁ :( Helios II 2008 Gwiezdny Pył POSZEDŁ DO LUDZI :(
jest Xsara Picasso
jarod37
II Vice Kangoomistrz 2010
II Vice Kangoomistrz 2010

Postprzez matikonin czwartek, 5 marca 2009, 12:59

Wymieniłem opony na letnie i niestety nie pomogło :( Jutro jadę do serwisu , mają tylko sprawdzić co jest nie tak(w końcu oni zajmują się głównie renówkami) i mam nadzieję , że będą w stanie stwierdzić czy którakolwiek półoś była wymieniana , bo chłopaki od opon powiedzieli , że przy półosiach nic nie było ostatnio robione ....oni przynajmniej nic takiego nie zauważyli i dodali , że gołym okiem widać , że jedna jest krzywa :evil: (nie wiem czy "wzrokowo" można to stwierdzić??). Jeżeli się okaże , że zapłaciłem za nic to :twisted: ......to niewiele będę mógł zrobić bo przecież nie brałem od mechanika żadnej faktury ani paragonu :oops: :cry: .Najgorsze jest to , że cały czas kangurek jest intensywnie eksploatowany i z pewnością ,przez to trzęsienie, całe zawieszenie dostaje w du..... :evil:
matikonin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez matikonin czwartek, 5 marca 2009, 13:38

Jeszcze jedna sprawa: półoś w moim kangurze,ta po stronie pasażera(dłuższa),ma "obejmę" (wyważenie??) a dowiedziałem się już , że takie obejmy mają tylko orginalne, wstawiane w nowym aucie półosie.....to by potwierdzało , że przy półosiach nie było nic robione :evil: (chyba , że wstawił używane). Pytałem się w kilku sklepach o półosie i okazało się , że kosztują od 200 do 400zł (do kangoo-za 1sztukę) są też ponoć takie za 800zł...oczywiście wszystko nowe i z gwarancją i bez tej "obejmy"!!!! Powiedzcie mi jeszcze czy jeżeli jedna półoś jest uszkodzona to czy trzeba wymieniać obie? Jeżeli będzie trzeba "jeszcze raz" wymieniać półosie (półoś) to jakie półosie polecacie ( regenerowane, nowe ) i jeżeli nowe to czy warto wstawiać te za 200zł (mają 2lata gwarancji) czy lepiej jakieś droższe(lepsze?) .
matikonin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio czwartek, 5 marca 2009, 13:45

Czyli ja dalej stawiam na półoś :) Miałem tak w dwóch autach i w obu pomogło, choć mechanicy mieli różne teorie.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio czwartek, 5 marca 2009, 13:50

Wymieniasz tylko niesprawną.Pamiętaj o ABS
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez panbaryla czwartek, 5 marca 2009, 13:57

Prosty test, złap za prawą półoś i nią potrząchnij (góra-dół- przód-tył). Jak ma luz to masz odpowiedź bo mieć nie może :) Obejma do wyważania półosi... nie wydaję "mie" się ;D Zostaję przy swojej diagnozie: łożysko podporowe półosi prawej. Możesz mieć taki problem, że miejsce na które nabite jest łożysko jest już wyślizgane i założenie nowego nic nie da (tak miałem), pozostaje wymiana półosi.
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio czwartek, 5 marca 2009, 14:08

W Kangoo nie ma łożyska podporowego półosi
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass czwartek, 5 marca 2009, 17:34

Możesz podnieść jedną stronę przodu porządnie zaklinować drugie przednie koło, zaciągnąć ręczny uruchomić silnik i włączyć np 3-kę (bieg znaczy) i delikatnie puścić sprzęgło. Nawet na wolnych obrotach silnika powinieneś zauważyć bicie półosi. Potem to samo możesz zrobić z drugą stroną. Ale nie rób tego na fabrycznym podnośniku albo użyj podpór.

Podaj adres specjalistuf mechanioruf :twisted:
Na pewno każdy chciałby skorzystać z ich usług!

A jeśli nie masz faktury z wyszczególnionymi wymienionymi częściami to możesz najwyżej zawyć do księżyca.
Facet powie, że się przesłyszałeś, o żadnych półosiach nie mówił... :evil:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez matikonin piątek, 6 marca 2009, 14:42

Byłem w serwisie i ....oni też nic nie wiedzą !! niby nie ma dużych luzów w zawieszeniu ale gdyby mieli to naprawiać to najchętniej wymieniliby połowę zawieszenia (sworznie, drążki, poduchy silnika + wszystkie felgi z oponami i wtedy na 90% przestałoby drżeć :lol: . Przy okazji muszę przeprosić swego mechanika , półosie były niedawno wymieniane ale na regenerowane (opinia fachowców z serwisu- według nich są dobre). Teraz naprawdę nie wiem co robić .....chyba zacznę od poduch a pózniej od początku :półosie, sworznie, drążki itd(zbankrutuję!!) ...albo będę jeżdził do czasu aż się rozleci :(
matikonin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam