Przyksztusza w pewnym zakresie obrotów...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Przyksztusza w pewnym zakresie obrotów...

Postprzez Bullitt środa, 8 kwietnia 2009, 13:34

Łatwy. Musisz miec torxa (chyba t-30).
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez AdiK środa, 8 kwietnia 2009, 18:55

Najlepszym spsobem na tę zadyszkę jest dynamiczna jazda. A tak na powaznie to u mnie jest to samo od 140000km i wszystko jest ok ,poprostu drelikatna turbo dziura.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez Jarooozg środa, 8 kwietnia 2009, 20:23

Spoko. Ja też sobie z tym radzę, ale po prostu taka mała niepewność czy jedno nie spowoduje uwalenia drugiego, np. turbo, albo intercoolera... Takie tam... Na początku to się bałem wyprzedzać, ale jak wyczaiłem, że po mocniejszym wciśnięciu idzie to już jest lepiej... Jednak to trochę wkurza... Wymienię filtr powietrza i paliwa, rozkręcę EGR (przeczyszczę) i zobaczymy. :mrgreen:
Żółty Kangoor :) z motorem 1.5 dCi
Jarooozg
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Jarooozg poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 18:44

Dobry wieczór w ten Wielkanocny Poniedziałek... Odpiąłem EGR, w moim Skoczku bez problemu i zdejmowania "plastiku" i filtra powietrza, całość praktycznie na wierzchu :D ... i jest SUPER :D :!: Nie ma już przykrztuszania i na obroty wchodzi bardzo płynnie w całym zakresie... Acha, najważniejsze... nie świeci żadną kontrolką :mrgreen:
Jarooozg
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Jarooozg wtorek, 14 kwietnia 2009, 07:11

No niestety.... :). Wszystko pięknie... ale kontrolka już się zaświeciła. Ciekaw jestem dlaczego wczoraj się nie świeciła - po odłączeniu, na zimnym odpalony, 15 km przejechane, zgaszony po 5 godzinach znów odpalony 15 km). :? Dziś rano odpaliłem, kontrolka nie zgasła i już jej tak zostało ;)
Jednak nie ma co płakać, bo jeśli chodzi o jazdę to zupełnie inna bajka :mrgreen: .
Jarooozg
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez ckkangoo środa, 15 kwietnia 2009, 14:22

może trzeba podłączyć pod kompa i wykasować błędy
ja tak miałem z kontrolką od poduszki (zapalały się równocześnie SERV i poduszka) mechanik podłączył kangura pod kompa i zgasły, równocześnie stwierdził że to złączka pod siedzeniem pasażera pokazywała błąd
ckkangoo 1,5 dci zielone alize skrzydła nie klapa (znaczy się samica)
ckkangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass środa, 15 kwietnia 2009, 14:38

Wykasowanie niewiele pomoże. Jeżeli EGR będzie odpięty, komp stale będzie wykazywał błąd zaworu EGR. Można najpierw EGRa wyczyścić. Podobno na jakiś czas pomaga ;)
Koniec końców trzeba i tak wymienić albo zastosować Red Bulla ;)
polecam lekturę :arrow:
viewtopic.php?f=47&t=2473&st=0&sk=t&sd=a&hilit=egr&start=20
Jest tam link do ładnej instrukcji czyszczenia. Nie po naszemu ale foto powie wszystko
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez ckkangoo środa, 15 kwietnia 2009, 14:38

a która kontrolka Ci się świeci ?
bo zdaje się ja mam ten sam problem z EGR tyle tylko że nie widzę zmian w pracy silnika, może tyle że na zimnym klepie jak stary diesel ale tylko tak przez 15 -30 sekund a później już wszystko normalnie i jeszcze na zimnym jak zabardzo przycisnę to też jakoś tak dziwnie silnik pracuje (jak stary D)
aaaaaaaaaaaa zapomniałem u mnie zapaliła się taka kontrolka przypominajaca silnik - świeciła kilka dni ale jak dojechałem do mechanika to zgasła
mechanior zrobił inne sprawy typu olej, filtry, klocki, hamulce tył odebrałem zwierzaka zrobiłem ze 100km i znów się zapaliła i tak przez chyba tydzień, to mnie zmusiło do podłączenia kompa, delikwant stwierdził "nieprawidłowy zawór recyrkulacji spalin" (tak pokazał komputer) znaczy się EGR, mechanior powiedział ze do wymiany ale nie swędzi mnie pięć stów za nowy, będę się bawił w czyszczenie może się uda, a może rozwalę całkiem to wtedy kupię nowy
Ciekawe czy czyszczenie to taka prosta sprawa jak niektórzy piszą, zobaczymy.
ckkangoo 1,5 dci zielone alize skrzydła nie klapa (znaczy się samica)
ckkangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Jarooozg środa, 15 kwietnia 2009, 16:16

Na razie zastosowałem najprostszą, najszybszą i za razem najtańszą metodę na EGR czyli odpiąłem.
ckkangoo napisał(a):...bo zdaje się ja mam ten sam problem z EGR tyle tylko że nie widzę zmian w pracy silnika, może tyle że na zimnym klepie jak stary diesel ale tylko tak przez 15 -30 sekund a później już wszystko normalnie i jeszcze na zimnym jak za bardzo przycisnę to też jakoś tak dziwnie silnik pracuje (jak stary D)

Ano właśnie teraz po odpięciu EGR widzę różnicę, poza tym że wcześniej "przykrztuszał" to mnie w pewnym sensie też pracował jak "zasapany" :D, ciężko wchodził na obroty itp.

Na ten moment zobaczę instrukcję czyszczenia i postaram się wyczyścić... chociaż nie wiem jak z uszczelką (którą zalecają zmieniać po każdym demontażu). Gdyby nie kontrolka to w ogóle zapomniałbym o temacie... :twisted:
Jarooozg
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio środa, 15 kwietnia 2009, 17:57

Uszczelka jest stalowa więc bez obaw
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam