dubelek :) jak sie wali to na maxa...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: dubelek :) jak sie wali to na maxa...

Postprzez Lucass czwartek, 24 września 2009, 08:41

Jeżeli to byłby smrodek z alternatora (palone szczotki czy izolacja) to raczej nie zniknie po ochłodzeniu. Wiem, że to może nie być łatwe ale spróbuj obwąchać.
Zresztą tę samą metodę możesz zastosować po jeździe kiedy silnik będzie gorący. Wsadź nos pod maskę i ... ;)
Ale jeśli wonieje z kratek nawiewu no najpierw rozebrałbym podszybie i dostał się do wentylatora. Częstą przypadłością w skoczkach jest palenie się jednego z elementów odpowiedzialnych za regulację obrotów.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Paweliki piątek, 25 września 2009, 12:44

No to sie doigrałem wstałem pieknego piatkowego poranka i chcialem odpalic swojego skoczka a tu ledwie sie odzywa i du..a siadł akumulator przez noc ale juz nie smierdzi :/ no to pewnie cos z alternatorem tylko co ?? Chyba ze nie koniecznie a to co smierdzialo to musiala byc jakas otulina albo cos niewiem co to moze byc pomocy desperat!!:P
PawelikiSrebrny Kangoo 1.9 dti 2001r.
Paweliki
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Paweliki piątek, 25 września 2009, 12:46

Lucass napisał(a):Jeżeli to byłby smrodek z alternatora (palone szczotki czy izolacja) to raczej nie zniknie po ochłodzeniu. Wiem, że to może nie być łatwe ale spróbuj obwąchać.
Zresztą tę samą metodę możesz zastosować po jeździe kiedy silnik będzie gorący. Wsadź nos pod maskę i ... ;)
Ale jeśli wonieje z kratek nawiewu no najpierw rozebrałbym podszybie i dostał się do wentylatora. Częstą przypadłością w skoczkach jest palenie się jednego z elementów odpowiedzialnych za regulację obrotów.

Nie jest to nawiew bo nie woni z jego okolic
Paweliki
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass piątek, 25 września 2009, 18:40

No, z alternatora to może śmierdzieć co najmniej kilka rzeczy. Na początek sprawdź też czy się nie zatarł albo nie zaciera, bo to grozi przetarciem paska, a urwany pasek może narobić strasznego bajzlu. Potem trzeba sprawdzić ładowanie. Jak nie ma, to alternator do wyciągnięcia i sprawdzenia (co najmniej).
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Paweliki piątek, 25 września 2009, 21:42

Dzięki jutro bede musial to zrobic ale odrazu go wyjme bo boje sie juz krecic zeby nie zerwac paska tak jak mówisz
Paweliki
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Paweliki sobota, 26 września 2009, 12:57

Niestety albo stety to nie alternator nie ma luzów i ładnie sie kreci bez zadnych oporów powąchałem go jak wyjełem i nie smierdzi teraz to juz wogóle niewiem co to moze byc ??
Paweliki
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass sobota, 26 września 2009, 13:44

A co z akumulatorem? Faktycznie się rozładował czy nie ma dobrego styku gdzieś na klemach albo którejś masie?
BTW sprawdziłeś ładowanie?
Przyczyny zapachu poszukaj w okolicy kolektora wydechowego. Albo kapie jakiś "płyn ustrojowy" albo coś dotyka :roll:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Paweliki niedziela, 27 września 2009, 23:45

Lucass napisał(a):A co z akumulatorem? Faktycznie się rozładował czy nie ma dobrego styku gdzieś na klemach albo którejś masie?
BTW sprawdziłeś ładowanie?
Przyczyny zapachu poszukaj w okolicy kolektora wydechowego. Albo kapie jakiś "płyn ustrojowy" albo coś dotyka :roll:

Znaczy sie całkiem nie był rozładowany ale byl za slaby zeby pozadnie zakrecic i odpalic, no niby sprawdzilem na kanale i nic niebylo podejrzanego w okolicach wydechu teraz juz nie smierdzi jak naladowalem akumulator to później po calej nocy jak stał wszystko bylo ok i odpalił narazie nim troche pojeżdze i zobacze jak sie zachowuje pozdro:)
Paweliki
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Paweliki poniedziałek, 28 września 2009, 10:50

No to jednak alternator podjechalem do elektryka i okazało sie ze alternator za słabo laduje i to jednak on smierdzi chociaz na zimno nic nie bylo czuć powiedzial mi ze robocizna 150 plus czesci wiec niewiem co robic troche drogo mi sie wydaje ??
Paweliki
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam