Tryb awaryjny co to znaczy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Tryb awaryjny co to znaczy

Postprzez daro wtorek, 26 stycznia 2010, 16:31

Witam wszystkich mam problem wczoraj wracając z Olsztyna zapaliła sie kontrolka świec żarowych tylko mój kangor to benzyna obroty były na 2250 reakcji na pedał gazu zadnej predkość jaką morzna było ośiągnąć to 60 (330 km tak wracałem do domu).Dzisiaj rano to samo pojechałem podłączyc na komputer nic nie pokazalo po 2 godzinach jazdy po mieście kangur ożył co to może byc ponieważ jutro znowu mam droge do Olsztyna i spowrotem .Mechanior powiedział że przełacza śie na tryb awaryjny ale nie wie dlaczego od czego to może byc ?
Pozdrawiam Daro
1,6 2003 4x4 gwiezdny pyl
daro
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Tryb awaryjny co to znaczy

Postprzez Marek_Bielsko wtorek, 26 stycznia 2010, 16:57

Pewnie woda lub wilgoć na cewce zapłonowej albo świecach. U mnie też tak było, ale olałem to chwilowo, nadszedł czas na nowe świece i dalej tak było, ale potem przeszło samo, chyba po wymianie tych świec.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Lucass wtorek, 26 stycznia 2010, 17:06

Na 95% to kostka nad pedałem sprzęgła. :)
viewtopic.php?f=78&t=6925&p=86640&hilit=kostka#p86640

U mnie objawy bywają podobne. Zwłaszcza jak jeżdżę w zimowym obuwiu i traktuje kostkę z buta. Trzeba wyłączyć zapłon poruszać kostką i właczyć ponownie. Kontrolka zwykle gaśnie i wszystko jest ok. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez daro niedziela, 31 stycznia 2010, 09:06

Witam
Chciałbym podziekować lukassowi miałeś racje co do tej kostki jechałem w środe do olsztyna i problem sie pojawił poruszanie kostka cos pomogło tylko zauwarzyłem że bardzo nagrzana była zdjąłem ogrzewanie na nogi i powrotną droge bez przygód przebyłem w czwartek wywaliłem te kostkę polutwałem i do dzis nie ma problemu tylko nurtuje mnie jeszcze spalanie zwierzaka do olsztyna spalił 8 litrów ale z powrotem juz 10,5 litra predkość ta sama czyli trasa 120 reszta 100 po mniejszych miejsowośćiach czas drogi ten sam dlaczego taka rożnica w spalaniu wyszła.Spotykacie sie na jakis spotach blisko mojego miasta chetnie bym podjechał.

Wielkie dzieki LUCASS pozdrawiam wszystkich.
Pozdrawiam Daro
daro
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Jacoob niedziela, 31 stycznia 2010, 09:14

daro napisał(a):tylko nurtuje mnie jeszcze spalanie zwierzaka do olsztyna spalił 8 litrów ale z powrotem juz 10,5 litra predkość ta sama czyli trasa 120 reszta 100.

A tankowałeś? Może różna jakość benzyny/ropy (proszę uzupełnij podpis :) ), może był większy ruch, może większe obciążenie (pełny bagażnik), może otwarte okna :o bo zakładam, że styl jazdy się nie zmienił :) To nie musi być koniecznie coś technicznego...
Kangoo 1.5 DCI Expression, diesel, 2002r. 116000km
Jacoob
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Szumak niedziela, 31 stycznia 2010, 09:26

A wiatr wiał z której strony? :D
Może i śmieszne, ale któregoś razu gdy wracałem przez kraj do 3-miasta a pogoda wszystko robiła, by zawrócić mnie w góry to spalanie skoczyło mi drastycznie.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 31 stycznia 2010, 09:57

daro napisał(a):Spotykacie sie na jakis spotach blisko mojego miasta chetnie bym podjechał.

Katowice GoSport (parking), pierwsza środa miesiaca, 18.00!
TRASA
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Lucass niedziela, 31 stycznia 2010, 10:46

Ja bym to położył na karb dystrybutora. No chyba, że tankowałeś za obydwoma razami na tej samej stacji z tego samego dystrybutora i do pierwszego odbicia albo za oboma razami pod sam korek. 8/100 to bardzo mało jak na 4x4 więc pewnie nie dolałeś do pełna. Mam podobnie, tyle że przy tankowaniu gazu. Na różnych stacjach zawór różnie odbija więc bywa, że mam spalanie około 7-miu, a następnym razem koło 11-tu.
To o czym pisze Szumak ma też znaczenie zwłaszcza przy hektarach różnych powierzchni skoczków :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez daro niedziela, 31 stycznia 2010, 17:38

Tak tankowałem w olsztynie też na shellu oba tankowania były pod sam korek ilość pasażerow ta sama czyli 4 bagaż ten sam ,tylko coś mnie sie zdaje że te paliwo to jakies oszustwo bo pierwszą razą też tam tankowałem i ujechałem 20 km i zacząl sie tryb awaryjny właczać zobaczymy bo jeszcze nie raz tam bedę ale teraz zatankuje na innej stacji co do spalania to nie ma tragedi w miescie wychodzi 10.5 trasa zawsze wychodziła 8 nieraz zdarzało sie 8,5 ale to z kolegami to troche inna jazda niz z żona która wrzeszczy po przekroczeniu 120 co to spotu można jakiś dokładniejszy adres
Pozdrawiam Daro
daro
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam