Problem z silnikiem 1.9 DTI 80 PS Brak Mocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z silnikiem 1.9 DTI 80 PS Brak Mocy

Postprzez tr4ffic sobota, 27 lutego 2010, 10:41

Pierwsze pytanie które się nasuwa czytając te posty to: Wymieniłeś turbine ,tak?? a co było przyczyną jej uszkodzenia , czy płukałeś silnik , wymieniłeś filtry , wyczyściłeś rury dolotowe powietrza , czy użyłeś zestawu montażowego czy silikonu ?? Spotkałem się z kilkoma przypadkami kiedy klienci wymieniali sami turbiny i nie zachowali odpowiednich procedur montażowych , a w efekcie nowe turbo sypało się po kliku dniach/tygodniach pracy.
Sprawdz najpierw czy turbina w ogóle jest w dobrym stanie , ściągnij rurę dolotową powietrza i zobacz czy koło kompresji nie jest uszkodzone .
Następnie sprawdz czy klapka upustowa się nie zapiekła i czy cięgno łączące z zaworem chodzi płynnie ( ściągnij wężyk z zaworu ,chwyć za cięgno i spróbuj je pchnąć w "dół") w ten sposób możesz wyeliminować sprawę problemów z doładowaniem .
Kangoo 2002 1.2 8V Authentique +ElpiGaz = Kondzio
tr4ffic
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z silnikiem 1.9 DTI 80 PS Brak Mocy

Postprzez cep321 wtorek, 6 kwietnia 2010, 21:27

Sorry ze nie pisałem wcześniej ale byłem za granicą i mój kangurek stał nie ruszany. W święta rozebrałem skoczka przeczyściłem mu kolektor dobrałem się do Turbo. Jest to nowa turbina zakładana w serwisie przez wcześniejszego właściciela. Sama klapka upustowa chodzi leciutko za to ten zawór ciężej ale płynnie ale sadze ze tak ma być. Podłączenie do komputera w serwisie nic nie pokazało :)
Pozdrawia Maniek z Zielonego Kangoo ... :P 1.9 DTI 80 PS (Póki co to 30 PS) :D
cep321
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia strona

Powrót do Pytam