slaby sygnał radiowy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

slaby sygnał radiowy

Postprzez piotrek87 sobota, 6 marca 2010, 19:54

Witam pytanko mam, czy ktos sie orientuje w elektronice i instalacji do wzmacniacza radia w naszych kangoo? Od jakiegos czasu poram sie z problem slabego sygnalu radowego, a czasem w ogole nie mam radia, wymienilem juz wzmacniacz antenowy i to nie pomoglo, kable i antena wporzadku, zauwazylem natomiast ze gdy wpadam w jakas dziure to slysze trzask w glosnikach, jak wlaczal dlugie to tez slysze tak jakby przekaznik w glosnikach, jak wlaczam wycieraczki sygnal sie poprawia, czyli wychodzi na to ze albo mam cos luzne albo gdzies masa od wzmacniacza odpadla? Ma ktos jakis pomysl?
1.5 dCi 07' grand confort
piotrek87
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: slaby sygnał radiowy

Postprzez michalxtreme sobota, 6 marca 2010, 20:15

Już chyba pisałeś o tym problemie w innym wątku!?Dalej się z tym borykasz??A radio napewno ci działa?? :D Musisz sprawdzić poprostu styk po styku.Od samej anteny po radio i wszystkie gable od radia aż po sam koniec.Zapewniam albo znajdziesz przyczyne albo i nie. :D
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez Lucass sobota, 6 marca 2010, 23:00

Może trzeba sprawdzić czy antena ma masę. Zaznaczam, jestem w radiotechnice laikiem, ale to, że antena (ekran) powinna być zmasowana to akurat wiem 8-)
Może trzeba ją odkręcić (od wewnątrz) przeczyścić i zakręcić?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Ludwin niedziela, 7 marca 2010, 13:26

Te zakłucenia że słyszysz trzeski w głośnikach to masz tylko gdy słuchasz radia czy też np przy CD? Jeśli przy wszystkim to może być problem w filtrze radia, jest to mała puszka podpięta do przewodów zasilających radio, a jak tylko przy samym radiu to tak jak napisał Lucass nie masz prawdopodobnie masy na antenie. Żeby nie rozbierać całej półki to możesz to sprawdzić miernikiem który ma buzzer, bierzesz wtyk antenowy ten co wtykasz do radia i jeden przewód miernika dotykasz do masy wtyczki drugi do karoserii i jeśli buzzer działa to mase masz jeśli nie to nie masz.
Ludwin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez piotrek87 niedziela, 7 marca 2010, 16:54

z antena przesiedzialem caly dzien, ale nie pamietam czy taki myk z ekranem sprawdzalem, sprawdze to. Radio dobre bo juz trzecie i ciagle to samo, slysze te trzaski tylko na radiu, nie na cd
1.5 dCi 07' grand confort
piotrek87
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam