[1.9D] Wentylator chłodnicy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

[1.9D] Wentylator chłodnicy

Postprzez MaciekR4 wtorek, 8 czerwca 2010, 19:22

Mam pytanko - przy której kresce/kropce - powinien się włączać wentylator przy chłodnicy ?

Mój się zaczął włączać przy 3ciej kresce licząc wszystkie od dołu - jak tylko wskazówka przekroczy tę 3cią kreskę wentylator się włącza...również podczas jazdy...wcześniej zaczynał hałasować po przekroczeniu 4tej kreski i 1 kropki za nią :)

Co mogło paść - dzisiaj profilaktycznie wymyłem chłodnice z muszek i jakiegoś lepiszcza co było w prawym dolnym rogu - i nic...a może termostat ???
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Re: [1.9D] Wentylator chłodnicy

Postprzez michalxtreme wtorek, 8 czerwca 2010, 19:29

Wiesz Maćku mam co prawda benzynkę i nie jestem pewien czy mam stosowna wiedzę co do disla ale myśle że jest to faktycznie termostat.W moim 1.4 miałem coś podobnego ale wymieniłem płyn chłodniczy, porządnie odpowietrzyłem układ, zmieniłem termostat i wszystko wróciło do normy.Do tej pory zawsze wentyl włącza mi się za 4 krechą.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez MaciekR4 czwartek, 1 lipca 2010, 22:27

to nie termostat...a może trochę on ;)

wymieniłem (razem z obudową...) i zyskałem ok.1 kropki na włączenie się wentylatora...

jednak dzisiaj mnie zasmucił ciut ten "dupowóz" - pojechałem na pocztę...postałem trochę przy okienku...wracam, i słyszę jak się wentylator włącza i wyłącza (zupełnie jak kierunkowskazy, tylko dłużej się kręcił - tak ok.5-10 sek. i przerwa...) aż do momentu uruchomienia silnika, gdzie temperatura na wskaźniku była poniżej tej 3ciej kreski :(

czy w takim razie "gwiazdą dzisiejszego odcinka jest...termowłącznik wentylatora" ???
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez branio piątek, 2 lipca 2010, 10:11

Popraw styki
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MaciekR4 piątek, 2 lipca 2010, 10:33

styki poprawiłem wczoraj, ale na wtyczce...dzisiaj wygrzebię samo to ustrojstwo - może jest brudne lub coś...bo chłodnicę myłem bodajże 2 tygodnie temu :)

ale to potem...teraz jeszcze wosk trzeba rozprowadzić na dachu i przykręcić wymytą osłonę pod silnik 8-)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam