przez koza1998 czwartek, 19 sierpnia 2010, 21:44
Od pewnego czasu mam problem z moim silnikiem[1.4 ,150kkm],na wolnych obrotach pracuje nierówno,trzęsie silnikiem,dżwignia biegów też" lata".Na trasie idzie b.dobrze, ma przyspieszenia,mało pali[6-7 l].Odkryłem , że nie pali 1 cylinder[od alternatora].Wymiana świecy nie pomogła, zamiana wtryskiwaczy też nie pomogła.Ponieważ moje możliwości dalszych wymian i zamian się skończyły, kangurek pojechał do warsztatu.Tam stwierdzono awarię cewki zapłonowej oraz wymieniono kable zapłonowe.Po odbiorze i po przejechaniu kilkunastu kilometrów, stwierdziłem brak poprawy pracy na wolnych obrotach.Następnego dnia zaprowadziłem kangurka do warsztatu, z reklamacją.Elektryk stwierdził, że trzeba sprawdzić i wyregulować zawory,okazało się , że i to nie pomogło.Dziwne jest to, że po zdjęciu kabla ze świecy 1 i 4 iskra jest inna, niż po zdjęciu kabla ze świecy 2 i 3.Przy zbliżeniu do masy kabla ze świecy 1 i 4 iskry" latają"wkoło po obudowie fajki, natomiast z fajki 2 i 4 iskier nie widać na zewnątrz, biją do masy wewnątrz fajki.Ja wymieniłem cewkę i kable zapłonowe na moje" stare", nie ma żadnej odczuwalnej poprawy, więc jutro oddam w warsztacie te nowe, bo to nic nie pomogło, a pieniądze potrzebne będą na właściwa, skuteczną naprawę.Uprzedzając pytanie o ciśnienie w cylindrach, nie stwierdzono w warsztacie odchyłek[11-12 atm.].Gdzie tkwi problem , co należy jeszcze sprawdzić, aby dalej cieszyć się kangurkiem?