Po miesiacu uzywania dwa pytania:)??

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Po miesiacu uzywania dwa pytania:)??

Postprzez Boczo sobota, 2 października 2010, 10:26

Ogolnie wrazenia z jazdy bardzo pozytywne. Autko kupilem z poczty niemieckiej z przebiegiem 57000. Zrobilem juz 7 tys w miesiac. Spalanie na poziomie 5,5 litra.

Mam jednak kilka pytan. Szukalem szukajka i sa podobne tematy ale nie odpowiadaja wprost na moje pytania.

1.Zauwazylem ze TEMPERATURA silnika jest za niska. O ile jak bylo cieplej temperatura byla niewiele ponizej polowy to teraz gdy zrobilo sie zimno nie przekracza 2 kreski. Jesli chodzi o grzanie w srodku juz po paru kilometrach z nawiewow leci cieplutkie powietrze.

2.Ciezko chodzi sprzeglo i wydaje dzwiek stekania. sprzeglo zaczyna lapac 1 cm nad ziemia wiec chyba nie jest zuzyte.

3.Nie dostalem do autka ksiazki serwisowej i tu pytanko czy serwis renault udzieli mi podstawowych informacji czy byl wymieniany rozrzad itp??

4.Aha i czy to autko ma turbo. silnik ma 60KM wiec podejrzewam ze nie ale wole sie podpytac.

Z gory dzieki za pomoc. Mile widziane rowniez podpowiedzi dotyczace uzytkowania kangoora. Narazie brakuje mi czasu na czytanie forum ale mam nadzieje ze zima nadrobier zaleglosci:D

POZDRAWIAM
Renault Kangoo 1,5 DCI 65KM 2003 Dlaczego jezdzi tak duzo zoltych Kangorow? Bo sa najladniejsze:D
DODGE RAM HEMI Big Horn 2008
TRABANT 601S 1984
Boczo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Po miesiacu uzywania dwa pytania:)??

Postprzez Masaccio sobota, 2 października 2010, 12:14

3. W używanym aucie najlepiej wymienić!
4. Każdy 1.5dCi ma turbo, może jedynie nie posiadać intercoolera.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez ep08 sobota, 2 października 2010, 15:11

Boczo napisał(a):1.Zauwazylem ze TEMPERATURA silnika jest za niska. O ile jak bylo cieplej temperatura byla niewiele ponizej polowy to teraz gdy zrobilo sie zimno nie przekracza 2 kreski. Jesli chodzi o grzanie w srodku juz po paru kilometrach z nawiewow leci cieplutkie powietrze.

No to jest typowa przypadlosc takich diesli. Musisz jezdzic na wyzszych obrotach. Jak bedziesz trzymal 2000 i ponizej to zima wogole nie zobaczysz 4 kresek.

Poza tym ten wskaznik jest taki troche niedoskonaly. Byly dwa typy tych wskaznikow, takie montowane w Espace, Avantime (lepsze) i takie do Kangoo, Clio, Dacii itp. takie troche bardziej ekonomiczne. W Espace zapalaly sie kreski po kolei, najpierw nic, potem jedna, potem dwie, trzy i cztery. Tu zapalaja sie, albo nic, albo dwie, albo cztery.

Kreski odpowiadaja za temperatury:
0 kresek - temperatura poniżej 50 °C
2 kreski = temperatura od 50 do 80 °C
4 kreski = temperatura od 80 do 105 °C
6 kresek = temperatura od 105 do 115 °C
8 kresek = temperatura powyżej 115 °C

Majac 2 kreski , mozesz miec 55°C jak rowniez 75°C.

Mozesz tez wymienic termostat, jak Cie to bardzo denerwuje, ale wiele to nie da.

Jest taki szybki sposob, zeby sprawdzic czy wszystko jest OK. Odpal zimny samochod, ale nie wlaczaj dmuchawy na grzanie (mozy byc tylko na "plein froid"), a najlepiej wogole nie wlaczac dmuchawy. No i pojezdzij troche (tu juz obroty nieistotne) jesli za 4-5km zapala Ci sie 4 kreski to jest OK. W takim trybie nawet przy zdrowych minusach bedziesz mial 4 kreski, a jak odpalisz ogrzewanie to musisz trzymac obrotami "tak minimum 2200", bo jak jezdzisz "eco mode", to bedziesz mial 2 kreski. Czyli w granicach tych 75°C.

PS
Masz fajny podpis 8-)

Pozdrawiam
Tomasz
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016, 1.6 Blue HDi, 120KM

1.5 dCi Helios '07........od małego mój.........niestety... SPRZEDANY 11.03.2011 !!

Szczeniak 3, 2011, 1.5 dCi FAP - sprzedany 09.2012
ep08
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Boczo poniedziałek, 4 października 2010, 00:07

kurcze testowalem go dzisiaj i niestety slabo sie grzeje
dzien byl cieply a 4 kresek nie zlapalemm
przy normalnej jezdzie 2, przy ostrej jezdzie 3, przy jezdzie po miescie chyba na chwile zlapalem prawie 4 a jak wracalem z wycieczki byly niecale 2:( bo bylo juz chlodniej
cos mi sie wydaje ze to za malo, wogole na dystansie 1 kilometra testujac roznymi stylami jazdy temperatura potrafi krazyc miedzy 1 a 3 kreskami. to normalne??
wystarczy wymienic termostat czy szukac przyczyny gdzies indziej??
Renault Kangoo 1,5 DCI 65KM 2003 Dlaczego jezdzi tak duzo zoltych Kangorow? Bo sa najladniejsze:D
TRABANT 601S 1984
Boczo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 poniedziałek, 4 października 2010, 09:41

Może w 1,5 jest inaczej ale w moim wygląda na to że to co pokazuje czujnik (wskazówka w licznikach) nie ma nic do tego jaka jest temperatura silnika.
Czujnik jest gdzieś na "dużum obiegu"(jeśli dobrze pamiętam to na obudowie termostaru) więc jeżeli teremostat jest sprawny to silnik łapie właściwą temperaturę a czujnik pokazuje to co jest w dużym obiegu ( chłodnica itp). Jak spokojnie i szybko pojedziesz w mrozie to wskazówka nawet się nie ruszy, ale jak się zatrzymasz na dłużej i pod maską zrobi się gorąco otworzy się "duży obieg" i czujnik zobaczyn ciepły lub goracy płyn i wtedy wskazówka też się podniesie.
To tak po mojemu.
Nic nie wymieniaj i nic nie kombinuj. Dopatrzysz się zależności miedzy stylem jazdy a temperaturą.
Rozkoszuj się jazdą tak cudnym pojazdem :D
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Boczo poniedziałek, 4 października 2010, 12:43

moze faktycznie nie bede szukal problemu skoro ten typ tak ma,
dzieki za pomoc
TRABANT 601S 1984
Boczo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez ep08 poniedziałek, 4 października 2010, 14:26

bogdan02 napisał(a):Dopatrzysz się zależności miedzy stylem jazdy a temperaturą.

No o to dokladnie mi chodzilo. Tylko , ze Ty napisales to w jednym zdaniu :)

Pozdrawiam
Tomasz
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016, 1.6 Blue HDi, 120KM

1.5 dCi Helios '07........od małego mój.........niestety... SPRZEDANY 11.03.2011 !!

Szczeniak 3, 2011, 1.5 dCi FAP - sprzedany 09.2012
ep08
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez L-irek poniedziałek, 4 października 2010, 19:26

Bogdan pozwolę się z Tobą nie zgodzić .Czujnik w "dużym obiegu " nie miał by specjalnie większego sensu , bo nie wskazywał by temperatury silnika przed otwarciem termostatu .W zimie praktycznie wskaźnik mógłby się w ogóle nie wychylać przy jeździe na krótkich odcinkach(w tym wypadku krótkie odcinki to pojęcie względne ).Czujnik znajduje się na bloku silnika , dokładnie nie pamiętam gdzie , a gdzieś posiałem kilka dni temu moją płytkę ze schematami i nie mogę sprawdzić :(
Ale Ty możesz to sprawdzić na płytce , którą kiedyś Ci podesłałem ;)
Zresztą w moim bolidzie wyraźnie widać na wskaźniku , że jak silnik się nagrzeje i otwiera się termostat , to temperaturka spada o 2 - 2,5 kreski .
====================================================================
1,9dTi,2001r,osobowy samczyk,zielony metalik,klima,4jaśki,podgrzewane dupki itd.
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 poniedziałek, 4 października 2010, 19:36

No weź mnie nie denerwuj ;) a co za kable wystają z obudowy trmostatu ?
Wymieniałem kiedys to wiem :idea: jak ten czujnik zgłupiał (jest mocowany na taką spinkę jeśli dobrze pamiętam ;) )to na desce zapalała się jakaś kontrolka ale jaka nie pamiętam i wskazówka głupiała. Czujniki to są chyba dwa. Co do tej płyty to ja prędzej księdzem zostanę niż ją znajdę, nie żebym wiedzy nie szanował ale po przeprowadzce jak po pożarze, a do tego ja nic nie pakowałem to sobie wyobraź i mi współczuj :D
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez L-irek poniedziałek, 4 października 2010, 23:31

I tu się z tobą zgodzę , są dwa , ale nie mogę tego zweryfikować , który jest do czego w powodów opisanych powyżej.
Ty lepiej szukaj tej płytki , bo liczyłem na Ciebie .
Jak jej obaj nie znajdziemy to leżymy :P
====================================================================
1,9dTi,2001r,osobowy samczyk,zielony metalik,klima,4jaśki,podgrzewane dupki itd.
L-irek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam